Presa de azi: Salvarea Monicai Ridzi, strategie sau tradare?

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 07:39
1702 citiri
Presa de azi: Salvarea Monicai Ridzi, strategie sau tradare?
Foto: Romania Libera

Cazul parlamentarului Monica Iacob Ridzi este din nou in atentia presei, dupa ce deputatii PD-L au reusit sa o tina la adapost de DNA pe colega lor, impiedicand aprobarea in plenul Camerei a cererii de extindere a cercetarii penale si a perchezitiei informatice.

"Deputatii PD-L au impiedicat extinderea cercetarii penale in cazul Ridzi", titreaza subiectul jurnalistii de la Puterea. Adevarul explica rolul pe care l-a avut Opozitia in incuviintarea coruptiei, intr-un articol titrat "Cum au contribuit PSD si PNL la "aprobarea" coruptiei Monicai Iacob Ridzi".

"Salvarea Monicai Ridzi, strategie sau tradare?", se intreaba gazetarii de la Jurnalul National, dupa ce deputatii Puterii n-au intors in plen votul din comisia juridica in cazul Ridzi, in ciuda indemnului facut de Traian Basescu pentru a se vota "in favoarea justitiei".

"Basescu: Votul PD-L o asaza pe Ridzi 'in categoria Adrian Nastase'. Macovei: Ridzi trebuie exclusa din partid", prezinta Evenimentul Zilei reactiile dupa votul parlamentarilor PD-L in cazul colegei lor de partid. Subiectul este dezbatut si de Romania Libera, care titreaza "Basescu, despre o excludere a lui Ridzi: Cand ai un om bolnav, e deplasat sa mai faci gesturi inutile".

Puterea: Deputatii PD-L au impiedicat extinderea cercetarii penale in cazul Ridzi

Deputatii PD-L nu mai stiu nici de frica sefilor de la partid si nici de frica sefului de la Palatul Cotroceni, sublinieaza Puterea, care aminteste ca, saptamana trecuta, Basescu a dat primul semnal ca PD-L ar trebui sa-l lase din brate pe fostul ministru al Tineretului.

Seful statului a recunoscut chiar faptul ca, si fara votul lor, calculatorul folosit de Ridzi la minister "a fost de mult investigat", dar acum mai e nevoie de documente legale la dosar.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a executat si el imediat sarcini venite de la Cotroceni si in Biroul Permanent National al PD-L s-a adoptat o hotarare conform careia parlamentarii democrat-liberali vor vota pentru extinderea cercetarii si pentru aprobarea perchezitiei informatice.

In realitate, deputatii au respins, marti, extinderea urmaririi penale si efectuarea perchezitiei electronice in cazul dosarului parlamentarului PD-L Monica Iacob Ridzi.

Pentru a fi scutiti sa dea explicatii asupra modului cum au votat, unii dintre democrat-liberali au preferat sa lipseasca de la sedinta dand astfel un flit scurt premierului si presedintelui Basescu care au cerut hotarat ca in cazul Ridzi justitia sa fie lasata sa-si faca treaba.

Adevarul: Cum a contribuit PSD si PNL la "aprobarea" coruptiei Monicai Iacob Ridzi

Votul in favoarea lui Ridzi sau anularea votului au fost armele cu care democrat-liberalii au sustinut-o. Tactica PD-L a fost cu atat mai eficienta cu cat PSD si PNL nu s-au mobilizat sa vina la plenul Camerei Deputatilor.

Opozitia are in total 148 de deputati si singura nu putea influenta decizia cea mai importanta, perchezitia, pentru care erau necesare 168 de voturi, precizeaza Adevarul.

Majoritatea parlamentarilor PSD si PNL care au venit la sedinta si-au aratat bilele in momentul votului pentru a demonstra ca sunt de acord cu cererea procurorilor. Ca si in tabara Puterii, si la PSD au fost insa deputati care nu au vrut sa participe la decizie. Social-democratul Nicolae Banicioiu a declarat ca nu a vrut sa voteze din "motive umanitare".

Cererea de incuviintare a perchezitiei a picat in mod previzibil. In favoarea acesteia s-au inregistrat 109 voturi, in timp ce 110 au fost "impotriva", iar trei voturi au fost anulate, oricum departe de necesarul de 167. In privinta cererii de extindere a urmaririi penale, s-au exprimat 99 de voturi favorabile, 109 "impotriva", 14 fiind anulate. Fara cele 14 voturi anulate, extinderea urmaririi penale ar fi trecut, intrunind cele 112 voturi necesare.

Jurnalul National: Salvarea Monicai Ridzi, strategie sau tradare?

Presedintele Traian Basescu, invitat la RRA, a comentat votul Puterii. Seful statului a precizat ca parlamentarii din Opozitie vor vota impotriva incuviintarii retinerii si arestarii preventive a deputatului PD-L de Giurgiu Dan Pasat, acuzat de santaj.

"Ma indoiesc ca Opozitia nu va ramane ca si ieri, in jocul de a incerca sa creeze langa Adrian Nastase o Monica Ridzi. Vor vota impotriva si vor spune: 'Uite, Puterea e ca si noi', a spus Basescu, citat de Jurnalul National, dupa ce in urma cu doua zile a facut un apel la parlamentarii din arcul guvernamental si in special din PD-L pentru a da un vot "in favoarea justitiei" in cele doua cazuri aflate pe ordinea de zi a Parlamentului.

Evenimentul Zilei - Basescu: Votul PD-L o asaza pe Ridzi "in categoria Adrian Nastase". Macovei: Ridzi trebuie exclusa din partid

Totodata, Basescu sustine ca, prin votul din Parlament, PD-L a plasat-o pe Monica Iacob Ridzi "in categoria Adrian Nastase", facandu-i astfel mai mult rau. Seful statului a adaugat insa ca poate intelege "optiunea sentimentala" a democrat-liberalilor in acest caz.

"Aceasta abordare ii face rau doamnei Ridzi, o asaza in categoria Adrian Nastase. Face rau si partidului de guvernamant, il asaza in categoria PSD, si face mult rau si Romaniei", a spus el.

Pe de alta parte, adauga Evenimentul Zilei, europarlamentarul Monica Macovei sustine ca, prin votul in cazul Ridzi, "o parte a PD-L" s-a alaturat PSD, PC, PNL si UDMR, partide care au fraternizat pentru "apararea propriilor inculpati".

Mai mult, Macovei cere excluderea Monicai Iacob Ridzi din PD-L si sanctionarea deputatilor democrat-liberali care au votat impotriva cererilor procurorilor.

Romania Libera - Basescu, despre o excludere a lui Ridzi: Cand ai un om bolnav, e deplasat sa mai faci gesturi inutile

In replica, Traian Basescu a considerat ca propunerea Monicai Macovei privind santionarea Monicai Ridzi chiar cu excluderea ar reprezenta un gest "putin deplasat" in conditiile in care este vorba de "un om cazut, bolnav".

"Nu m-as pronunta pe lucruri care nu sunt esentiale in momentul de fata din punctul meu de vedere. Pana la urma, daca din punct de vedere politic corect era sa se aprobe extinderea anchetei, cand ai un om cazut, bolnav, sa mai faci gesturi inutile mi se pare putin deplasat", aminteste Romania Libera raspunsul lui Basescu.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Iacob Ridzi DNA, #vot pdl ridzi, #excludere pdl ridzi, #perchezitie informatica Ridzi , #deputat