Monica Iacob Ridzi, condamnata definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare

Luni, 16 Februarie 2015, ora 15:53
32718 citiri
Monica Iacob Ridzi, condamnata definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare
Foto: Arhiva / ProTV

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Boc, a fost condamnata, luni, la cinci ani de inchisoare, pedeapsa fiind cu executare.

Ridzi este acuzata de abuz in serviciu in dosarul privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.

De asemenea, fostul consilier in minister Daniela Popa a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

Verdictul completului de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiv si irevocabil.

Cum ar putea scapa de inchisoare

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, avocatul Cristian Ene a declarat ca Monica Iacob Ridzi se va consulta cu avocatii in legatura cu demersurile pe care le va face in privinta starii ei de sanatate, dar a precizat ca "daca s-au depus documente medicale la dosarul cauzei, Inalta Curte a luat in considerare" acest aspect astazi, cand au respins apelul.

Avocatul a mai spus ca fostul ministru mai are la dispozitie doua cai extraordinare de atac: contestatie in anulare si o posibila revizuire.

"In cazul in care situatia medicala e atat de grea incat sa nu poata continua executarea pedepsei, poate face cerere de intrerupere a pedepsei pana cand petenta va fi capabila din punct de vedere medical sa continue executarea ei", a mai declarat Cristian Ene.

Monica Iacob-Ridzi, cu o zi inainte de sentinta: Altarul de sacrificu are nevoie de al 13-lea ministru

Apelul lacrimogen al lui Ridzi

Cu o zi inainte de a afla decizia finala in dosar, Ridzi a postat pe blog un comentariu in care vorbeste despre bunicii deportati in Uniunea Sovietica, despre moartea tatalui dintr-o culpa medicala si despre boala ei, explicand ca traieste intr-un simplu apartament alaturi de sot si de copii.

"Si ne-am implicat mai mult in politica si eu, si el in speranta ca vom putea schimba ceva in bine in aceasta tara, mi-am dorit sa nu mai moara oameni nevinovati prin spitale si sa dam o sansa Vaii Jiului. Am crezut ca toti sunt corecti si cu frica de Dumnezeu, ca mine. Am fost naiva, recunosc.

Am platit politic si personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult in oameni. Am inteles pretul pe care credulitatea mea l-a impus intr-o lume mai mult mercantila, si mai putin cu suflet", a scris fostul ministru al Sportului.

Monica Iacob Ridzi, condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare

Ce acuzatii ii aduc procurorii

Ridzi este acuzata de procurori ca ar fi acordat contracte fara licitatii la manifestarile de Ziua Tineretului din 2009.

Motivarea in cazul Ridzi: Faptele fostului ministru, de "o gravitate extrema"

In acest dosar, Ridzi a primit deja o condamnare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un complet de 3 judecatori a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi, in ianuarie 2014, la cinci ani de inchisoare cu executare.

Judecatorii ICCJ au gasit-o vinovata pentru toate capetele de acuzare, ea primind patru condamnari la inchisoare cu executare, de cinci ani, de patru ani, de trei ani si un an si jumatate, urmand sa execute cea mai grea dintre aceste condamnari.

Monica Iacob Ridzi era acuzata de procurorii DNA ca ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului Tineretului si Sportului pentru o campanie de imagine in interes propriu, dar si pentru a cumpara ilegal produse electronice in valoare de circa 100.000 de lei.

Procurorii au sustinut ca Monica Iacob Ridzi a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs de Ridzi in acest dosar se ridica la 2,7 milioane de lei.

C.B.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Monica Ridzi condamnata, #Monica Ridzi inchisoare, #Monica Ridzi dosar , #arestata