Presa de azi: Ridzi l-a invocat pe "Zeus" in fata subordonatilor

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 07:26
4663 citiri
Presa de azi: Ridzi l-a invocat pe "Zeus" in fata subordonatilor
Foto: Gandul

Seful DNA, Daniel Morar, i-a solicitat marti procurorului general al Romaniei sa declanseze procedura de ridicare a imunitatii parlamentare a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, intr-un nou dosar penal.

Ridzi, dosar nou la DNA, informeaza Jurnalul National. Potrivit comunicatului DNA, Monica Iacob Ridzi este acuzata in acest al doilea dosar de comiterea a patru infractiuni.

Deputata este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata; uz de fals in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata.

DNA precizeaza in mod expres ca aceste fapte sunt cu totul altele decat cele din dosarul 147/P/2009, in care Parlamentul Romaniei a aprobat deja ridicarea imunitatii parlamentare a Monicai Iacob Ridzi, la 27 iulie 2009.

Procurorii anticoruptie au adresat si o solicitare ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Anchetatorii cer ca ministrul sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea efectuarii perchezitiei informatice in calculatorul de la Ministerul Tineretului si Sportului care a fost folosit de Monica Iacob Ridzi.

Anchetatorii au nevoie de aceasta perchezitie pentru a putea continua cercetarile in primul dosar (147/P/2009), in care a fost deja inceputa urmarirea penala la data de 11 august 2009. Purtatorul de cuvant al Ministerului Public, procurorul Ramona Bulcu, ne-a confirmat ieri ca solicitarea DNA a fost primita si ca va fi analizata.

Din Romania Libera aflam ca Ridzi a dat contracte unui vicepresedinte de organizatie PD-L. Procurorii solicita aprobarea parlamentarilor pentru a-l invinui pe fostul ministru intr-un nou dosar penal privind achizitionarea, fara licitatie, a mai multor produse, intre care laptopuri, copiatoare, frigidere.

Beneficiarii contractelor de peste un milion de euro ar fi lideri locali ai PD-L sau apropiati ai acestora. Unul dintre beneficiari este Aurica Bojin, vicepresedinte al organizatiei PD-L Gaesti si consilier local. El ne-a confirmat ca a derulat contracte cu MTS caruia i-a livrat 20 de laptopuri, 4 copiatoare si 10 frigidere. Bojin pretinde ca nu stie prin ce firme a incheiat contractele deoarece are mai multe.

"Eu nu am cerut nimic de la nimeni, nici macar nu o cunosc pe doamna Ridzi si n-am vorbit niciodata cu ea. Anul trecut am fost contactat pe e-mail de domnul Constantinescu, care se ocupa de achizitii la minister. El mi-a cerut sa-i trimit o oferta pentru laptopuri, copiatoare si frigidere. I-am trimis ofertele tot prin e-mail, am fost selectionat si asa am obtinut contractele", sustine Bojin.

Cu alte cuvinte, Bojin a obtinut contractele prin e-mail. Interesant este faptul ca vicepresedintele PD-L Bojin a fost contactat pentru oferte in conditiile in care puteau fi contactate direct firme de profil, fara a se incarca astfel preturile cu adaosuri comerciale practicate de intermediari.

Ridzi l-a invocat pe "Zeus" in fata subordonatilor, scrie Evenimentul Zilei.

Monica Iacob Ridzi a vrut sa-si convinga subordonatii sa nu dea declaratii impotriva ei la audierile de la Directia Nationala Anticoruptie.

Stratagema demnitarului PD-L a fost simpla: Ridzi le-a sugerat functionarilor din minister citati la DNA ca va vorbi cu presedintele Traian Basescu pentru a inchide dosarul. Potrivit unor surse judiciare, in discutiile in care ex-ministrul Ridzi a incercat sa-si linisteasca colaboratorii din minister, ea nu a folosit direct numele lui Traian Basescu, ci porecla acestuia din cercurile rarefiate ale PDL: "Zeus".

Exprimarea "vorbesc eu cu Zeus" insotita de ironii la adresa procurorilor DNA sunt redate de stenogramele interceptarilor dispuse de anchetatori.

Discutiile respective dintre Monica Iacob Ridzi si functionari au avut loc in toamna anului trecut, cand abia se deschisese ancheta impotriva fostului ministru.

In acest dosar, Ridzi este acuzata de un prejudiciu de 600.000 de euro, generat de organizarea frauduloasa a unor concerte de Ziua Tineretului, in toata tara, pe 2 mai 2009.

Avocatul fostului ministru, Alexandru Chiciu, refuza sa discute pe tema stenogramelor: "Nu comentez ceea ce nu exista". Chiciu ameninta ca va face plangere penala impotriva celor vino vati daca va constata ca s-au facut publice documente din dosarul de urmarire penala al clientei sale.

DNA anunta un nou dosar pentru Monica Iacob Ridzi, titreaza Gandul.

Contacat de Gandul pentru a i se cere o replica fata de noua solicitare a DNA, fostul ministrul al Tineretului si Sportului a declarat: "Nu stiu absolut nimic, sunt insarcinata in luna a saptea, si nu ma simt bine, de dimineata am fost la doctor. Am aflat si eu de noul dosar din relatarile presei".

Avocatul Marian Nazat, care o apara pe Monica Iacob Ridzi, a declarat pentru Gandul: "Habar nu am despre ce este vorba, noi inca nu am fost informati. Mai multe amanunte au acum procurorii, cand vom fi informati, putem sa discutam mai pe larg".

Monica Iacob Ridzi a fost implicata, anul trecut, intr-un scandal de coruptie legat de felul in care au fost folositi aproape 700.000 de euro de la buget pentru Ziua Tineretului.

In legatura cu acest dosar in care s-a inceput deja urmarirea penala, Parchetul Inaltei Curti a informat: "In cauza exista indicii ca, in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire".

De asemenea, procurorii au mai constatat ca "exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie". Potrivit procurorilor, fostul ministru "a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile".

In primul dosar penal, Monica Iacob Ridzi a fost acuzata de: abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie; instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic savarsita prin incalcarea masurilor de securitate; instigare la infractiunea de stergere de date informatice fara drept.

Monica Iacob Ridzi si-a dat demisia, pe data de 14 iulie 2000, de la conducerea Ministerului Tineretului si Sportului, spunand ca nu vrea sa afecteze imaginea Guvernului si a partidului in urma scandalului in care a fost implicata, legat de organizarea evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ridzi dosar penal, #Ridzi dosar DNA, #Ridzi imunitate, #Monica Iacob Ridzi DNA, #Monica Iacob Ridzi urmarire , #dosar penal