Verdictul comisiei parlamentare: Ridzi e vinovata (Video)

Joi, 09 Iulie 2009, ora 23:59
5617 citiri
Verdictul comisiei parlamentare: Ridzi e vinovata (Video)

Comisia parlamentara care a anchetat modul in care au fost organizate de catre Ministerul Tineretului si Sportului evenimentele din 2 mai, de Ziua Tieretului, a decis sa ceara inceperea urmaririi penale in cazul ministrului Monica Iacob Ridzi.

Ridzi este acuzata de fapte extrem de grave, cum ar fi traficarea banilor ministerului pe care il conduce, iar Comisia ii propune premierului Emil Boc sa ceara presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a ministrului MTS.

Presedintele Comisiei, deputatul PNL Alina Gorghiu, a anuntat ca exista doua rapoarte, PD-L, care a dorit continuarea lucrarilor Comisiei pentru ca nu considera ca au fost lamurite toate punctele, intocmind un raport separat.

Ridzi a mintit si a facut trafic cu bani publici in favoarea firmelor Mark si Artisan

Alina Gorghiu a citit raportul intocmit de reprezentanti ai celorlalte partide care au facut parte din componenta Comisiei, raport in 5 puncte, dintre care ultimul reprezinta concluziile.

La punctele 1, 2 si 3 sunt trecute "preambulul procedural in care evidentiam termenul in care Comisia trebuia sa-si desfasoare activitatea", "analiza premiselor" si, respectiv, "modul in care a decurs desfasurarea lucrarilor Comisiei si programul acesteia", persoanele care au fost audiate si documentele pe care acestea le-au prezentat.

Punctul 4 cuprinde problemele identificate in urma audierilor si a fost detaliat prin 8 subpuncte. Astfel, subpunctul 1 vorbeste despre incalcarea legislatiei in privinta ploticii in audiovizual, subpunctul 4.2, acceptarea unor oferte in mod vadit nejustificate in raport cu pretul pietei, subpunctul 4.3, acceptarea la plata a firmelor fara o evaluare prealabila, la subpunctul 4.4. este trecut faptul ca ministrul Monica Iacob Ridzi nu a spus adevarul in fata Comsiei, spunand ca nu avea cunostinta de scena.

La subpunctul 4.5 deputatii imputa schimbarea procedurilor de achizitie, subpunctul 4.6 se reclama incalcarea art. 5 din legea 21 pe 1996 republicata, privind ofertele trucate la licitatii, subpunctul 4.7 este reclamat faptul ca ministrul Monica Iacob Ridzi a aprobat nota de fundamentare fara o verificare in prealabil a costurilor necesare pentru organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului, iar la subpunctul 4.8 este trecut faptul ca raportul ANRMAP a fost gresit.

Subpunctul 5 a fost citit in intregime de Gorghiu, acesta prezentand concluziile si propunerile facute de Comisie. Si acesta are 5 subpuncte.

Astfel, la subpunctul 5.1 se arata palierele in care Ridzi a fost responsabila si gasita vinovata: "responsabilitate materiala directa, prin decizii luate personal, responsabilitate politica, prin angajarea Guvernului Romaniei in cheltuieli nejustificate, in contradictie cu asumarea de catre Guvern a unei politici de austeritate si responsabilitatea penala, prin incalcarea prevederilor art. 215 si 248 Cod Penal".

Subpunctul 5.2. propune "sesizarea Curtii de Conturi pentru efectuarea unui control asupra modului de intrebuintare a resurselor financiare ale Ministerului Tineretului si Sportului in legatura cu incheierea contractelorcu Artisan Consulting SRL si cu Compania de Publicitate Mark SRL".

Inchisoare pana la 20 de ani

Subpuncul 5.3. precizeaza ca Ridzi se face vinovata de traficarea banului public si delapidare care, in cazul in care a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este de inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea anumitor drepturi.

Avand in vedere cele mentionate, faptele ministrului Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi intra sub incidenta prevederilor art. 215 Cod penal care prevede:

"Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani".

"In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi."

La subpunctul 5.4., Gorghiu a precizat ca "Comsia propune Primului Ministru Emil Boc sa isi exercite prerogativele constitutionale si sa propuna Presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a doamnei ministru".

La subpunctul 5.5, Comisia a propus sesizarea Consiliului Concurentei, cu privire la incalcarea de catre SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Boc: Procedez institutional - Constitutia e Constitutie

Premierul Emil Boc a declarat de la Brasov, dupa anuntarea concluziilor Comisiei, ca va face exact cum a anuntat de la inceput: va proceda "institutional".

"Punctul meu de vedere este acelasi pe care l-am spus dintodeauna: fie in cazul Nemirschi, fie in cazul Ridzi, daca o autoritate a statului prevazuta de Constitutie solicita inceperea urmaririi penale, in acea zi, acea persoana va fi demisa. Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor, Senatul si presedintele au dreptul sa solicite inceperea urmaririi penale. Daca un asemenea lucru va exista, in acel moment acel ministru va fi demis".

"V-am spus, eu procedez institutional, potrivit Constitutiei si potrivit lucrurilor pe care le-am enuntat. Constitutia e Constitutie", le-a mai spus Boc jurnalistilor.

PD-L regreta ca nu s-a aflat adevarul

Deputatul PD-L Gelu Visan, care a fost si vicepresedinte al Comsiei parlamentare, a spus ca regreta nespus ca nu s-a putut ajunge la concluzii comune, insa PD-L considera ca ancheta ar fi trebuit sa continue.

"Principala problema care s-a ivit a fost legata de cererea membrilor parlamanetari PD-L de a continua lucrarile comisiei de ancheta parlamentara, pentru ca in opinia noastra nu exista elemente si date care in acest moment sa ne permita sa aflam adevarul total", a declarat Visan.

Visan a explicat ca nu se cunosc subcontractorii inca, si ca aceste lucruri trebuiau sa fie strabilite. Unul dintre subcontractorii identificati este firma Locco, care ar avea lagatura, conform deputatului PD-L, cu o ruda a presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

"Firma Artisan si firma Locco au participat, din informatiile noastre, de 4 ani la acest tip de business impreuna si nu le e strain accesul la banii publici", a declarat Visan.

O alta problema ridicata de Visan este ca s-au facut "receptii pe eveniment si nu exita cantitatile si obiectivele", continuand ca inca nu se cunoaste adevarul in acest caz de delapidare.

Visan i-a multumit jurnalistului GSP Catalin Tolontan pentru demersurile sale, si a cerut sustinerea intregii prese pentru aflarea adevarului in acest caz.

Isi da Ridzi demisia?

Surse din PD-L declarasera, joi, pentru NewsIn, ca Ridzi isi va prezenta demisia in cazul in care raportul comisiei de ancheta va recomanda inceperea urmaririi penale, fara sa mai astepte verdictul DNA in acest sens.

Potrivit surselor citate, Ridzi nu va mai astepta declansarea oficiala a urmaririi penale de catre procurorii anticoruptie pentru a demisiona din fruntea MTS in eventualitatea in care comisia parlamentara de ancheta in cazul "Ziua Tineretului" va recomanda urmarirea penala.

Sursele citate au precizat ca este o pozitie comuna atat a conducerii partidului, cat si a ministrului, existand deja o discutie in acest sens.

Vezi raportul complet in format PDF

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ridzi urmarire penala, #Ridzi comisie ancheta, #raport comisie Ridzi, #demisie Ridzi , #ministrul Sportului