Aparatorii Monicai Iacob Ridzi: Nu ne dorim amanarile, scopul nostru este sa ne judecam

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 21:36
1390 citiri
Aparatorii Monicai Iacob Ridzi: Nu ne dorim amanarile, scopul nostru este sa ne judecam
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Instanta suprema a amanat miercuri, la cel de-al 6-lea termen, audierea inculpatilor in procesul in care Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane, intre care fosti consilieri, directori de achizitii si de buget, asociati de firme, sunt judecati pentru fraudarea Ministerului Tineretului si Sportului cu peste 2,7 milioane de lei.

Judecatorii ICCJ au acordat un nou termen pe data de 26 februarie in dosar dupa ce au constatat ca o serie de inculpati, cat si avocatii acestora nu s-au prezentat la proces.

Alexandru Chiciu, unul dintre cei doi aparatori ai fostului ministru, Monica Iacob Ridzi, spune ca decizia de amanare a magistratilor vine ca urmare a faptului ca trei dintre inculpati, respectiv Paul Diaconu, Dragomir si Mircea, au cerut termen, primul pentru angajarea de avocat, iar ultimii doi in cunostinta de cauza.

"Noi venim de la primul termen si vrem sa ne judecam. Scopul nostru este de a ne judeca, sa vedem ori e alba, ori e neagra. Noua nu ne plac aceste amanari. Noi avem probe despre care nu am vorbit pana acum", declara Alexandru Chiciu.

Totodata in ceea ce priveste faptul ca Monica Iacob Ridzi nu a dorit sa faca declaratii si si-a rezervat dreptul de a face acest lucru pe parcursul procesului, aparatorul Alexandru Chiciu spune ca nu a facut altceva decat sa respecte o ordine stabilita de instanta.

"Noi nu ne ferim sa dam declaratii sau de proces, dar exista o ordine fireasca, stabilita de instanta, si in momentul in care ne vine randul vom da aceste declaratii", mai spune Chiciu.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011. Judecata a inceput in septembrie 2011, iar de atunci magistratii instantei supreme au verificat regularitatea rechizitoriului trimis de procurorii anticoruptie.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

Deputata PDL Monica Iacob-Ridzi a fost pusa sub acuzare in legatura cu organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009, la Costinesti.

Procurorii o acuza pe Ridzi ca a atribuit ilegal unor firme private, in perioada martie-mai 2009, mai multe contracte de prestari servicii, supraevaluate, avand ca obiect organizarea unor spectacole ocazionate de Ziua Nationala a Tineretului. Mai mult, Ridzi ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului Tineretului, alocate Zilei Nationale a Tineretului, pentru realizarea si difuzarea unei reclame la mai multe posturi de televiziune, in care si-a promovat imaginea de om politic.

In urma semnarii contractelor paguboase, prejudiciul adus statului a fost calculat la 2,7 milioane de lei, aproximativ 650.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, dupa ce DNA a demarat ancheta, Ridzi, ajutata de consiliera sa, Ioana Elena Varsta, au incercat sa ascunda mai multe documente compromitatoare. Astfel, ele ar fi actionat astfel incat sa fie sterse din computerele ministerului si ale unor complici mai multe date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului.

Ioana Elena Varsta, fostul sau consilier personal din perioada aprilie - mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, este judecata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie.

Procurorii au constatat ca Ioana Varsta a cerut sa se faca trei variante cu activitati si valori estimate pentru evenimentul din 2 mai, respectiv de 300.000 de euro, 400.000 de euro si de 500.000 de euro.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata mai multi angajati din Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, au mai fost trimisi in judecata si Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la aceeasi societate, si Marius Cristian Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Procurorii pretind ca Monica Iacob Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, a hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...