Presa de azi: Basescu da cu Placinta dupa Ridzi si ii loveste pe moguli

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 07:20
3353 citiri
Presa de azi: Basescu da cu Placinta dupa Ridzi si ii loveste pe moguli
Foto: presidency.ro

Pleaca Ridzi, vine Placinta titreaza Jurnalul National in editia de miercuri. Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a demisionat marti, la aproape o luna de la declansarea scandalului privind modul in care ministerul a cheltuit banii alocati pentru organizarea manifestarilor de Ziua Tineretului.

Intr-o declaratie de presa, Ridzi a criticat faptul ca Parlamentul tergiverseaza lucrurile, stabilind o data prea indepartata pentru votul in cazul sau, Alianta PSD-PNL incercand astfel sa mentina in dezbaterea publica acest subiect.

"Am vazut decizia de ieri a Camerei Parlamentului. Am sperat ca Parlamentul doreste sa lamureasca rapid aceasta problema si ca in maximum doua saptamani va lua o decizie finala referitoare la acest caz. Am constatat insa ca nu se doreste acest lucru. Alianta PSD-PNL urmareste de fapt mentinerea acestui subiect pe agenda publica. Nu se doreste transarea acestei anchete parlamentare, ci dimpotriva prelungirea dezbaterilor pe acest subiect. (...) Pentru a nu prelungi total nejustificat dezbaterea publica si implicit pentru a nu afecta imaginea Guvernului si a partidului, imi prezint demisia", au fost cuvintele renuntarii Monicai Iacob Ridzi.

Un sponsor PD-L preia postul lui Ridzi scrie si Evenimentul Zilei. Mai putin de o ora. Atat i-a luat marti trioului PD-L Boc-Blaga-Videanu sa rezolve, via Basescu, complicatul caz "Ridzi".

A urmat o demisie, iar pe scaunul de ministru al Tineretului i s-a facut loc unui sponsor generos al democrat-liberalilor: senatoarea de Vrancea Luminita Sorina Placinta.

Dupa o escala la Palatul Victoria, Monica Iacob Ridzi si-a anuntat demisia in jurul orei 17.30, intr-o conferinta de presa. Cateva minute mai tarziu, i se gasise inlocuitorul, iar de la Palatul Cotroceni s-a anuntat ca presedintele Traian Basescu semnase deja decretul de constatare a vacantei functiei.

In jurul orei 18.30, deja fusese stabilit ca, la 19.00, Luminita Sorina Placinta va depune juramantul in fata sefului statului. Influent om de afaceri in Vrancea, Placinta s-a inscris in PD-L in urma cu mai putin de un an, iar obtinerea postului de la MTS este recunostinta pentru sponsorizarile generoase pe care le-a facut, sustin surse din partid.

Ridzi a plecat! Se pregateste Nemirschi?, se intreaba Romania libera. Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a demisionat marti, pe fondul scandalului privind modul in care au fost cheltuiti 730.000 de euro pentru Ziua Tineretului. Presedintele Basescu a semnat deja decretul de numire a noului ministru in persoana senatorului PD-L de Vrancea, Sorina Luminita Placinta, din Comisia de Agricultura.

In discursul de demisie, Monica Iacob Ridzi si-a sustinut in continuare nevinovatia, dar a spus ca isi da demisia "pentru a nu prelungi in mod nejustificat dezbaterea publica si a nu afecta implicit imaginea Guvernului".

De asemenea, a spus ca familia sa este prea expusa presiunii scandalului: "Mama mea e deja bolnava". Pe tot parcursul scandalului, primul-ministru a declarat ca Monica Iacob Ridzi nu va pleca din Guvern daca procurorii nu vor decide inceperea urmaririi penale impotriva sa. Acest lucru nu s-a intamplat, dar se pare ca liderii PD-L au decis ca pierderile politice sunt prea mari daca ministrul Ridzi ramane in Guvern.

Din Gandul aflam ca Basescu da cu Placinta dupa Ridzi si ii loveste pe moguli. Traian Basescu si PD-L au gasit, marti, pretextul sa scape de Monica Iacob Ridzi, dupa ce, timp de doua saptamani, la Cotroceni si in Modrogan s-a cautat un motiv prin care ministrul Tineretului si Sportului sa plece din Guvern, dar sa nu dea senzatia ca face acest lucru in urma unei campanii de presa.

Motivul a fost auditul intern al MTS, publicat marti de "Gazeta Sporturilor", care arata multe nereguli in cheltuirea banilor publici pentru Ziua Tineretului. Ridzi a fost chemata la Guvern marti dupa-amiaza, premierul Emil Boc cerandu-i sa demisioneze. Ministrul si-a dat seama ca n-are nicio sansa, a convocat in tromba o conferinta de presa si si-a anuntat demisia: "Familia nu mai suporta Mama e deja bolnava".

In traditionalul stil pedist, partidul a inlocuit-o, intr-o jumatate de ora, fara sa se mai sinchiseasca de procedurile interne, cu senatoarea Luminita Placinta, protejata lui Adriean Videanu. Seara, la ceremonia de depunere a juramantului, presedintele a vorbit in sfarsit de cazul Ridzi, pe care l-a calificat drept "varful aisbergului", al intelegerilor "murdare" dintre trusturile de presa si oamenii politici care isi cumpara aparitiile la televiziuni.

"Vazusem filmul urat din campanie, cand televiziunile comerciale anuntau ca difuzeaza gratuit clipurile candidatilor. Nu se transformasera peste noapte nici Vantu si nici Voiculescu in samariteni".

Traian Basescu: "Cazul Ridzi este doar varful aisbergului", noteaza Gardianul. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la ceremonia de investire a noului ministru al Tineretului, Luminita Placinta, ca situatia in care a fost pusa Monica Iacob Ridzi reprezinta rezultatul unei "intelegeri" puse la cale de politicieni si trusturile de presa "comerciale".

"Este o remaniere cu totul speciala, multi ministri au trecut pe aici in mandatul meu, dar acum e rezultatul unei crize morale, cu doi parteneri: politicienii si mass-media. (...)Era expresia intelegerii murdare intre politic si doua trusturi de presa. Acest tip de intelegeri trebuie sa inceteze. Ele sunt mai toxice si mai imorale decat multe dintre actele legale care s-au petrecut in Romania in ultimii 20 de ani. Este cea mai urata motivatie a vreunei remanieri(...)Cazul Ridzi este doar varful aisbergului", a declarat seful statului.

Basescu a mai adaugat faptul ca, atunci cand a inteles ca pentru difuzarea gratuita a clipurilor candidatilor la europarlamentare se luau de fapt "bani neinregistrati", inainte de aparitia dezvaluirilor din mass-media in cazul Ridzi, "optiunea mea a fost remanierea imediata".

Ziua ne spune Cum acopera PD-L scandalul Iacob Ridzi. Monica Iacob-Ridzi si-a dat marti demisia din fruntea Ministerului Tineretului si Sporturilor, invocand motive familiale si o conspiratie PSD-PNL impotriva ei.

Cu toate acestea, chiar pedelistii, care au aparat-o cu indarjire in fata camerelor de luat vederi timp de o luna, au rasuflat usurati si i-au pregatit o iesire-fulger. Decizia "surpriza" a venit dupa o intalnire cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria.

La cateva minute dupa demisie, PD-L a transmis membrilor sai o strategie de acoperire a scandalului Ridzi. Ridzi a invocat faptul ca familia sa nu mai suporta situatia creata, iar mama i s-a imbolnavit din cauza scandalului.

Ea i-a acuzat pe liberali si pe pesedisti ca doreau sa mentina subiectul pe agenda publica pentru mult timp, dupa ce luni, pesedistii au dat semne de tergiversare a procedurii parlamentare de incepere a urmaririi penale, propunand sa discute cazul in plen abia la toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu Ridzi Placinta, #ministrul Tineretului demisie, #Ridzi demisie Placinta , #ministrul Sportului