Presa de azi: Ridzi a reusit sa mai produca o fractura in coalitie

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 07:38
2455 citiri
Presa de azi: Ridzi a reusit sa mai produca o fractura in coalitie

Concluziile comisiei "Ridzi": delapidare si abuz in serviciu, titreaza Evenimentul Zilei in editia de vineri, precizand ca parlamentarii cer inceperea urmaririi penale a Monicai Iacob Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului si revocarea sa din functie.

Comisia parlamentara privind afacerea "2 Mai" recomanda urmarirea penala a ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridizi, "pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice".

Raportul final a fost adoptat cu 10 voturi pentru ale deputatilor PSD, PNL si UDMR, in timp ce parlamentarii PD-L au avut un punct de vedere separat, a anuntat presedintele comisiei Alina Gorghiu (PNL).

Raportul final mai solicita premierului Emil Boc "sa-si exercite prerogativele constitutionale si sa-i ceara presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a ministrului Monica Iacob Ridzi".

Comisia de ancheta cere urmarirea penala in cazul Ridzi, scrie si Romania libera. Majoritatea deputatilor din comisia de ancheta solicita premierului revocarea ministrului Ridzi si inceperea urmaririi penale impotriva sa, sub acuzatiile de abuz in serviciu si delapidare.

Potrivit raportului finalizat ieri de comisia de ancheta parlamentara, ministrul Tineretului este responsabil din punct de vedere material, politic si penal in cazul cheltuirii gresite a circa 730.000 de euro.

Verdictul, dat de 10 din cei 15 membri ai comisiei, nu a fost agreat si de cei 5 reprezentanti ai PDL, care considera ca investigatia parlamentara nu a putut obtine toate datele necesare si spun ca procurorii DNA sunt cei chemati sa se pronunte. PDL a alcatuit un raport - opinie separata.

Potrivit argumentatiei PD-L, activitatea comisiei a fost precipitata, programul de lucru a fost scurtat si este imposibil ca in baza probatoriului existent sa se poata trage concluzii intemeiate.

Comisia Ridzi pune verdictul: delapidare, noteaza Cotidianul, care precizeaza ca Monica Iacob-Ridzi a reusit sa mai produca o fractura in coalitie. PSD si PD-L s-au situat in tabere diametral opuse privind concluziile raportului comisiei parlamentare de ancheta.

Pe parcursul intregii zile s-au conturat clar doua tabere: PSD, PNL, UDMR de o parte si PD-L de cealalta. Ambele tabere au negociat intens ora de ora. Intr-o prima faza, deputatii PD-L au solicitat amanarea elaborarii raportului final si continuarea lucrarilor comisiei pentru strangerea de noi probe.

Cum "acuzatorii" au ramas fermi pe pozitie, reprezentantii PD-L din comisie au avut numeroase runde de consultari intre ei si discutii telefonice cu liderii partidului. In functie de acestea, PD-L si-a schimbat de la o ora la alta pozitia.

Pana in jurul orei 13.00, deputatii PD-L nu acceptau sub nici o forma propunerea de a se cere urmarirea penala si amenintau cu elaborarea unui raport paralel. A urmat o a doua etapa, cea in care PD-L propunea ca Monica Ridzi sa fie acuzata de "neglijenta in serviciu", dar fara sa se ceara si urmarirea penala.

Cum celelalte partide nu au fost de acord, PD-L a anuntat - conform unor surse din comisie - ca va inscrie in raportul final un punct de vedere separat, in care se va insera varianta neglijentei in serviciu.

Comisia Ridzi recomanda urmarirea penala si demiterea ministrului, anunta si Ziua. Comisia parlamentara de ancheta privind cheltuirea banilor publici pentru organizarea Zilei Tineretului a stabilit joi ca exista suficiente probe pentru a cere inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, pentru delapidare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Membrii Comisiei - mai putin PD-L - solicita revocarea din functie a Monicai Iacob-Ridzi si un control la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ca urmare a faptului ca institutia a girat o licitatie ilegala.

Decizia nu a fost luata unanim, deputatii PD-L incercand sa-si impuna propria forma a raportului, in care ministrul Tineretului si Sportului ar fi fost vinovat doar de neglijenta in seviciu.

Din Gandul aflam ca PD-L n-o preda pe Ridzi. Noua ore i-au tinut in sah pedelistii pe membrii comisiei parlamentare care ancheteaza cazul Ridzi. Sedinta parea ca debuteaza sub auspicii bune, dupa ce PD-L transmisese mesajul ca ar fi dispus sa semneze raportul comisiei, care, in proiect, o acuza pe ministrul Tineretului de delapidare si abuz in serviciu, cerand si inceperea urmaririi penale impotriva ei, cu unele nuantari insa.

Desi pesedistii pareau ca joaca la doua capete, dupa ce Viorel Hrebenciuc incercase fara succes sa negocieze cu PNL o amanare pana in toamna a raportului, parlamentarii PSD declarau ca sunt chititi sa accepte draftul, cu cele doua importante rezolutii.

Entuziasmul comisiei s-a domolit dupa ce si-a facut aparitia deputatul Sever Voinescu, proaspat iesit dintr-o intalnire secreta cu presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase si cu Monica Ridzi insasi, in biroul sefei deputatilor. Ministrul a evitat si de data aceasta sa dea ochii cu presa, insa prezenta ei a fost confirmata, cu mare teama, de catre functionarii Parlamentului.

PSD si PD-L isi disputa verdictul in cazul Ridzi, titreaza Jurnalul National. Decizia in comisia Ridzi s-a luat joi extrem de greu. Dupa mai bine de sapte ore de discutii, majoritatea ad-hoc PSD-PNL-UDMR nu reusise sa ajunga la o concluzie comuna cu reprezentantii PD-L din comisie.

Neintelegerile au vizat recomandarea de incepere sau nu a urmaririi penale a ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi. Astfel, in varianta sustinuta de PSD, PNL si UDMR, comisia recomanda plenului Camerei acceptarea inceperii urmaririi penale impotriva ministrului Ridzi, care este acuzata de delapidare de fonduri.

De partea cealalta, membrii PD-L, care permanent au iesit din sala de discutii si au mers in biroul presedintelui Camerei, Roberta Anastase, pentru consultari cu sefii partidului, nu acceptau sa sustina in raport decat cel mult acuzatia de abuz in serviciu la adresa ministrului Ridzi.

Singura parte a raportului pe care toti deputatii sunt de acord vizeaza solicitarea sesizarii unor institutii de control.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Monica Iacob Ridzi, #Ridzi verdict ancheta, #Ridzi urmarire penala , #ministrul Sportului
Comentarii
A
Anuca
rank 1
PDL trebuie sa renunte la guvernarea alaturi de PSD ! Acum ! Ridzi nu este vinovata, este o inscenare pusa la cale de dusmanii Presedintelui!