PD-L fata cu coruptia

Marti, 23 Februarie 2010, ora 19:06
8245 citiri
PD-L fata cu coruptia

Luni, conducerea Camerei ar fi trebuit sa discute despre situatia Monicai Iacob Ridzi, pentru care procurorii au cerut ridicarea imunitatii parlamentare intr-un nou dosar de coruptie. N-au vorbit, dar oricum nu prea conta pentru ca d-na Ridzi e gravida, a trimis certificat de sarcina cu risc si a comunicat ca nu se va prezenta la nicio audiere. Si nici nu poate fi obligata sa o faca.

Salutara sarcina Monicai Iacob Ridzi, intervenita, ca prin minune, exact in perioada marilor intrebari pentru fostul ministru. Iar dupa ce copilul se va naste, situatia juridica a domniei sale se va schimba fundamental chiar si in caz de condamnare, pentru ca mamele cu copii mici au un alt regim in privinta executarii pedepsei.

Si uite asa, mai cu o sarcina, poate cu inca una, mai cu o amanare, mai cu un certificat medical si cu ajutorul prevederilor Codului Penal, prescriptia se implineste cat ai zice 'coruptie'. Nu e de mirare ca primul care s-a aratat extrem de intelegator cu situatia fostului ministru este colegul dosariabil Adrian Nastase, care stie ce mana cereasca este cazul Ridzi pentru toti puscariabilii din Parlament.

Straniu este ca riscurile sarcinii, care o impiedica sa se prezinte in fata colegilor parlamentari, nu o impiedica pe d-na Ridzi sa-si exercite atributiile de lider al tinerilor democrat liberali. Caci sefii partidului nu socotesc ca situatia incerta si suspiciunile care planeaza asupra Monicai Iacob Ridzi, cu probe cutremuratoare, reprezinta un exemplu prost pentru tineretul PD-L, asa ca nu au decis inlocuirea din functie a domniei sale.

Prezumtia de nevinovatie, spune Emil Boc. Demagogie si dubla masura, de fapt. Politicienii din toate partidele, pentru a-si proteja membrii ce au probleme cu justitia, se refera la prezumtia de nevinovatie. "Prezumtia de nevinovatie trebuie respectata de organele de ancheta si de cele judiciare, dar asta nu inseamna ca un sef de partid trebuie sa tina in functie o persoana", spunea in iunie 2009 Monica Macovei, in timpul intolerabilei tergiversari a revocarii Monicai Iacob Ridzi din functia de ministru, dupa izbucnirea scandalului.

Dar nici cand prezumtia de nevinovatie este inalturata, PD-L nu se arata intransigent cu propriii corupti. Fostul primar din Ramnicu Valcea, Miricia Gutau, a fost condamnat definitiv si irevocabil pentru coruptie de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a intrat in inchisoare. Potrivit statutului PD-L, orice membru ajuns intr-o astfel de situatie este exclus automat din partid.

Imediat dupa pronuntarea condamnarii, cu mare tristete, si fara o soapta care sa aminteasca de intransigenta de odinioara, Emil Boc recunoastea ca Mircia Gutau trebuie dat afara din PD-L. Ei bine asta nu s-a intamplat nici pana astazi, adica dupa mai bine de o luna, pentru ca partidul asteapta decizia ICCJ la cererea de suspendare a executarii pedepsei. De ce?

Chiar daca cererea va fi admisa, condamnarea va ramane si ea certifica fapta de coruptie. Domnul Gutau a luat mita, zice instanta. Ce crede domnia sa despre aceasta sentinta, ce cred prietenii sai, ce crede conducerea PD-L nu mai conteaza. In raport cu electoratul care l-a votat, PD-L are obligatia sa-l dea afara pe Mircia Gutau, iar dupa reabilitare nu are decat sa-l primeasca inapoi cu flori si covoras rosu.

De ce poate fi contestata hotararea judecatoreasca in cazul Gutau si nu poate fi ea contestata in cazul Bivolaru, de exemplu? Sau daca tot s-a dat liber, in mod oficial, la contestarea deciziilor magistratilor, de ce sa nu ne indoim de NUP-ul primit de Elena Udrea a carui motivare contine pasaje halucinante.

Dar nu numai ca Mircia Gutau nu a fost dat afara din PD-L, ci a fost desemnat cetatean de onoare al orasului Ramnocu Valcea prin decizia consilierilor locali, in majortiate democrat liberali. Deci coruptia a fost pusa la loc de mare cinste. De la Emil Boc, la Traian Basescu, nimeni n-a suflat un cuvant de opozitie la aceasta sfidare a justitiei si bunului simt.

Dar de ce sa ne miram? Cine sunt stalpii noii majoritati, tot mai largi, de care se bucura Guvernul in Parlament, dar si ai viitorului partid de stanga mosit la Cotroceni? Gabriel Oprea, adica omul cu sacosele de faina de la alegerile din 2004 si mafia personala a lui Adrian Nastase, Culita Tarata, baronul de Braila care nu a mai platit de ani de zile redevente pentru concesiunea din Insula mare, Serban Mihailescu, cunoscut sub numele de Miki Spaga, care dupa ce s-a trezit fara imunitate parlamentara a descoperit ca a stat prea mult cu capul la cutie si vrea sa se reafirme in politica, dar si inegalabilul Eugen Nicolicea.

Cata vreme aceste persoane au devenit frecventabile, cat timp un personaj ca Dom' Costel a ajuns sef la ANIF, iar cel care l-a propulsat, Radu Berceanu adica, nici macar scuze nu si-a cerut, ce legatura o mai fi intre PD-L si anticoruptie?

Tepele din Piata Victoriei au fost o frumoasa poveste electorala cu care Traian Basescu si PD si-au croit drum catre varful puterii. Au clamat toleranta zero la coruptie, insa cand au dat piept cu ea in propriul partid dovedesc toleranta maxima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PDL coruptie, #Ridzi coruptie, #Gutau condamnat PDL , #PDL