De ce ar trebui sa demisioneze dna Ridzi

Luni, 06 Iulie 2009, ora 12:44
4100 citiri
De ce ar trebui sa demisioneze dna Ridzi
Foto: Hunedoreanul

Indiferent de decizia pe care o va lua astazi BPN al PD-L in privinta ei, Monica Iacob Ridzi ar trebui sa demisioneze din functie.

Ar fi un gest care ar demonstra nu vinovatia d-nei ministru, aceasta va fi stabilita sau infirmata de magistrati, ci, in ceasul al doisprezecelea, onoarea sa.

Ar fi o decizie pragmatica de pe urma careia atat Monica Iacob Ridzi cat si partidul sau ar avea numai de castigat.

Asadar, de ce ar trebui sa demisioneze dna Ridzi?

1. In numele unor principii. Onoarea, curajul, onestitatea, nu sunt prevazute de Codul Penal si suprematia lor nu face obiectul unui proces.

Iar un om care le are in sange nu cumpara imagine pentru sine pe bani publici, nu se agata de functie cu pretul macularii institutiilor statului pe care le reprezinta, ministerul si guvernul, nu da vina pe subordonati, nu incearca sa dribleze organele de ancheta. In politica, principiul este superior individului.

2. Pentru propriul viitor politic. Daca Monica Iacob Ridzi ar avea acum puterea unei retrageri, dupa modelul demisiei din Parlament a lui Traian Basescu, pe termen mediu si lung nu va avea decat de castigat, daca, intr-adevar este nevinovata.

Un astfel de gest, rar, de onoare, aduce, dupa cum a demonstrat-o ascensiunea spectaculoasa a actualului presedinte, beneficii enorme de imagine si un capital important de incredere.

La varsta ei, Monica Iacob Ridzi ar avea toate motivele sa fie mai interesata de viitorul decat de prezentul politic, iar daca il sacrifica pe primul pentru cel de-al doilea ori are o inteligenta politica deficitara, ori se stie vinovata.

Dar si vinovata fiind, deci cu un viitor politic incert, o iesire eleganta din scena i-ar fi mai folositoare. Demisia nu este un act de lasitate, dupa cum pretinde dna Ridzi, ci, dimpotriva, unul de mare curaj si onoare care ar sterge o parte din impresia lamentabila lasata de domnia sa in ultima perioada.

3. Pentru imaginea partidului. PD-L si-a format electoratul si a castigat procentele pe care le are cu un mesaj anticoruptie care clama toleranta zero nu numai fata de fapta in sine, ci si fata de suspiciunea comiterii unei fapte.

Niciodata, in fata unei astfel de suspiciuni care plana asupra unui adversar, PD-L nu a asteptat inceperea urmaririi penale pentru a cere imperios demisia. Dimpotriva, a facut-o extrem de vocal, inca de la prima acuzatie din presa. Faptul ca acum aplica alta masura propriului ministru arunca in demagogie insasi osatura discursului sau politic.

4. Pentru imaginea premierului. Emil Boc este un om onest care isi leaga acum de picior o piatra de moara. In stilul sau lipit de menajamente, Monica Macovei i-a spus exact ce ar trebui sa faca: "Prezumtia de nevinovatie trebuie respectata de organele de ancheta si de cele judiciare, dar asta nu inseamna ca un sef de partid trebuie sa tina in functie o persoana".

Faptul ca se agata de aceleasi argumente ca predecesorii sai atunci cand isi aparau vreun ministru puscariabil arunca in ipocrizie toate atacurile dure ale lui Emil Boc la adresa unor astfel de atitudini, pe vremea cand era in opozitie.

Iar ipoteza ca nu ar putea sa-i ceara demisia d-nei ministru nu ii foloseste, nici ea, la nimic. Un premier slab nu e cu nimic mai preferarabil unuia ipocrit.

5. Pentru imaginea presedintelui. Monica Iacob Ridzi face parte din "garda cotrocenista" din partid. Cele trei doamne: Udrea, Anastase si Udrea, au fost considerate in permanenta, inclusiv in interiorul PD-L, drept prelungiri ale mainii lui Traian Basescu si ecouri ale vocii sale. De altfel, presedintele le-a favorizat ascensiunea si le-a impus in functiile actuale.

Mai mult, ele ar fi trebuit sa intruchipeze reforma politica prin promovarea tinerilor, unul dintre caii de bataie prezidentiali. Prin esecul sau lamentabil si felul in care se agata de functie, amintind de metehnele cele mai enervante ale dinozaurilor politicii romanesti, Monica Iacob Ridzi arunca in derizoriu si demagogie aceasta reforma, lucru extrem de periculos pentru Traian Basescu tocmai in anul electoral cand ar trebui sa faca un bilant al poiectelor sale reusite.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Monica Iacob Ridzi, #demisie Ridzi, #garda feminina Basescu , #stiri Monica Iacob Ridzi
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
De unde atîta O N O A R E la această "TÎNĂRĂ DINU PĂTURICĂ"care şi-a construit cariera şi ascensiunue pe un început al CULTULUI PERSONALITĂŢII FIICEI PREŞEDINTELUI care la rîndu-i a driblat examenul corect al MERITOCRAŢIEI