Monica Iacob Ridzi cere pedeapsa cu moartea

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 21:15
14743 citiri
Monica Iacob Ridzi cere pedeapsa cu moartea

Monica Iacob Ridizi, fost ministru al Sportului si Tineretului, a cerut, marti, sa fie legalizata pedeapsa cu moartea pentru detinutii bolnavi.

Ridzi, care a cerut sa fie gratiata tocmai pe motiv de boala, sustine ca o astfel de pedeapsa ar trebui sa fie legalizata "in special pentru cei cu infractiuni economice, care nu reprezinta un pericol pentru societate".

Ministrul Justitiei despre cererea de gratiere a Monicai Iacob Ridzi: E in procedura de verificare, va dura putin

"In Romania s-a reintrodus pedeapsa cu moartea. Cer public legalizarea ei.Pentru toti detinutii bolnavi. In special pentru cei cu infractiuni economice, care nu reprezinta pericol pentru societate si nu au antecedente penale, dar care au primit pedepse mai mari decat violatorii si criminalii recidivisti.

De ce sa mai cheltuie statul bani cu detinutii bolnavi, care au nevoie de tratamente, transport, spital, analize, investigatii, regim alimentar, etc., daca sfarsitul, in functie de cat rezista fiecare, e acelasi: moartea?", scrie pe blog Monica Iacob Ridzi.

"Detinutii bolnavi nu pot fi nici macar reeducati, pentru ca, bolnavi fiind, nu pot participa la activitatile socio-educative. Prin urmare, scopul pedepsei privative de libertate, anume reeducarea, nu poate fi atins.

Detinutii bolnavi nu pot fi nici eliberati conditionat, mai repede, pentru ca fiind inapti medical, nu pot munci, prin urmare nu pot obtine nici zile castig. Mai repede sunt eliberati din penitenciare criminalii si violatorii sanatosi, care muncesc", isi continua Ridzi argumentatia.

In continuare, fostul ministru, aflat in penitenciar, da exemplul unui om de afaceri incarcerat, care a murit, el fiind diagnosticat cu mai multe boli. Acesta era condamnat pentru o infractiune economica, in februarie 2014, si urma sa fie eliberat peste o luna.

"Ma intreb, cei care l-au condamnat la o pedeapsa privativa de libertate, stiind ce afectiuni are, dorm linistiti acum? Oare cati oameni trebuie sa mai moara in penitenciarele din Romania ca sa-si indrepte cineva privirea si spre acest sistem?

Cate procese trebuie sa mai piarda Romania la CEDO, cati bani trebuie sa mai platesca romanii despagubiri detinutilor, ca sa aiba curaj oamenii politici sa iasa din zona discursului populist si sa ia o decizie si sa decongestioneze penitenciarele din Romania, sa faca loc pentru violatori si criminali si sa-i lase acasa pe cei bolnavi, care nu reprezinta un pericol pentru societate, ca sa-si traiasca ultimele zile, luni sau cat le mai da Dumnezeu, alaturi de copii, de familie?", continua Ridzi pe blog.

Aceasta a argumentat ca in alte tari al UE bolnavii sunt lasati sa isi ispaseasca pedeapsa la domiciliu.

Citate din Arsenie Boca

Ridzi si-a incheiat discursul cu un citat din Arsenie Boca.

"Imi amintesc acum cuvintele parintelui Arsenie Boca care spunea ca: 'Omul care poate sa faca binele si nu-l face este o fiinta josnica'.

Constat ca sunt multe 'fiinte josnice' in Romania, pentru ca nu au curajul sa ia decizii. Se tem. Normal ar fi sa ne temem doar de Dumnezeu. Aceasta ar fi o Romanie normala in care cu totii ne-am dori sa traim. O Romanie cu mai putini oameni nevinovati in penitenciare, dupa grave erori judiciare sau abuzuri, o Romanie in care oamenii politici nu se intrec in discursuri populiste, despre independenta justitiei, intarirea statului de drept sau lupta impotriva coruptiei, dand exemple de lupta impotriva coruptiei oameni care nici nu au fost acuzati de fapte de coruptie, o Romanie in care drepturile oamenilor sa fie respectate, o Romanie in care oamenii sa aiba curaj sa vorbeasca, curaj sa ia decizii", a conchis Ridzi.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, pe 16 februarie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Conform DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

Ridzi a cheltuit iresponsabil banii publici, cand Romania traversa o criza economica - motivarea condamnarii

In plus, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...