Studentii Erasmus vor avea burse mai mari

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 09:55
1964 citiri
Studentii Erasmus vor avea burse mai mari

Studentii care participa la programul Erasmus Mundus vor primi burse mai mari in urma adoptarii, de Comisia de Ocupare a Fortei de Munca si Afaceri Sociale din Parlamentul European, a amendamentelor propuse de europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) la raportul privind programul european de burse studentesti Erasmus Mundus, informeaza RomNet.

"Nu este normal ca un student din Romania sa primeasca la fel de multi bani ca unul din Germania. In acelasi timp, nu este acelasi lucru sa te descurci ca student cu 200 de euro pe luna in Franta sau sa beneficiezi de aceasta suma intr-unul din noile state membre ale UE. Este necesar sa existe o diferenta in functie de costurile vietii din statul de destinatie", a declarat europarlamentarul roman.

In calitatea sa de raportor al grupului PPE-DE pe raportul privind Erasmus Mundus, Monica Iacob-Ridzi a propus cateva schimbari asupra modului in care se desfasoara programul european.

In primul rand, a solicitat, printr-un amendament, stabilirea cuantumului burselor la un nivel egal cu costurile estimative pentru studiul si intretinerea in tara de destinatie.

Europarlamentarul a mai cerut ca in programul Erasmus Mundus sa fie implicate mai multe universitati si mai multi studenti din fiecare stat membru.

"Exista, din pacate, state membre care beneficiaza din plin de fonduri europene pentru educatie si altele, aproape deloc. Un exemplu in acest sens este Romania. Trebuie sa existe reprezentativitate si echitate in distributia acestor burse si finantari pentru universitati" a mai adaugat Monica Iacob Ridzi.

Programul european Erasmus Mundus cuprinde linii de finantare pentru universitati si studenti pentru studii post-universitare (in special, studii de master).

Parlamentul European a luat in discutie reformarea acestui program pentru perioada 2009-2013.

Astfel, pe langa prevederile privind sumele individuale acordate studentilor, noul program va fi extins in asa fel incat sa finanteze si studiile de licenta si doctorat.

Toate amendamentele europarlamentarului roman au primit votul favorabil al comisiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#studentii erasmus, #primesc burse, #mai mari, #aprobat de comisia europeana , #stiri Monica Iacob Ridzi