Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre Monica Macovei

Monica Luisa Macovei (nascuta Gherghescu) este de profesie avocat, a fost si procuror, dar s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007. 

Nascuta pe 4 februarie 1959, in Bucuresti, Monica Macovei este divortata si are un copil. Fostul ei sot, Valentin Macovei, este si el procuror.

Desi nu facea parte din Partidul Democrat a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, ca independent.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea de infiintare a ANI, institutia care controleaza averile si incompatibilitatile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al Justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In iunie 2009, a candidat la alegerile europarlamentare din partea PDL (fostul PD) si a reusit sa intre in PE. Si-a reinnoit mandatul in 2014.

In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

In vara lui 2014 a anuntat ca va candida pentru Presedintia Romaniei ca independent si a demisionat din PDL. A obtinut insa doar 4,44% din voturi.

Studii

In 1995 a facut un curs avansat pentru protectia internationala a drepturilor omului la Universitatea Abo din Finlanda

In 1994 a urmat un seminar de Teoria si practica drepturilor omului – Drept European si International la Facultatea de Drept International a Universitatii din Brimingham

In 1994 a urmat si un curs de Drept international Public si Institutii Transnationale la Salzburg

In perioada 1992-1994 a avut o bursa la Universitatea din New York/Universitatea Central Europeana, unde a obtinut o diploma Master of Law in Drept Constitutional Comparat

In 1982 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti

Activitate profesionala

In 8 iulie 2015 M10 a devenit oficial partid. Tribunalul Bucuresti a admis cererea de inregistrare a formatiunii fondate de Monica Macovei.

In 11 ianuarie 2015 a anuntat infiintarea Asociatiei M10

In august 2014, Macovei a anuntat ca va candida la Presedintia Romaniei, ca independent, iar in septembrie 2014 a demisionat din PDL.

In martie 2009, Monica Macovei a acceptat sa devina membru PDL si sa candideze pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid. In urma scrutinului din iunie 2009, a devenit europarlamentar. Macovei si-a pastrat mandatul si in urma alegerilor din mai 2014, fiind realeasa tot pe lista PDL.

In perioada 2007-2009 a fost consultant anti-coruptie, Ministerul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Unit in Macedonia; Global Opportunities Fund, Reunificarea Europei, Proiectul Anti-Corupti.

In perioada 2005-aprilie 2007 a fost ministrul Justitiei in Guvernul Romanie.

Intre 2002-2004 a fost expert in reforma justiției, Consiliul Europei, Biroul din Bosnia & Hertegovina.

In perioada 1997-2004 a fost avocat in Baroul Bucurest.

In perioada 2001-2004 a fost presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), in care este membru din 1996.

Intre 1996 si 2004 a fost expert/consultant pentru Consiliul Europei.

Intre 1997 si 2002 a fost expert/consultant pentru Federatia Internationala Helsinki, OSI, Centrul European pentru Drepturile Rromilor si alte organizatii internationale.

In perioada 1994-2002 a fost profesor asociat la Scoala Superioara de Jurnalism.

In perioada 1990-1993 a lucrat in cadrul Parchetului General, la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica – Serviciul pentru drepturile omului si criminologie.

Pana in 1990 a fost sef al Biroului de supraveghere cercetari penale din cadrul Procuraturii Municipiului Bucuresti.

La terminarea facultatii a fost repartizata ca procuror in cadrul Procuraturii Locale Giurgiu.

Ministru al Justitiei

Monica Macovei a fost numita, in decembrie 2004, ministru al Justitiei, fiind sustinuta de Traian Basescu si de Partidul Democrat, insa nefiind afiliata politic.

Ca ministru a avut o activititate extrem de controversata. A initiat o serie de proiecte care au fost incluse in Strategia nationala a luptei impotriva coruptiei declansata de Guvern.

Legile privind reforma justitiei (legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judecatoreasca si legea privind statutul magistratilor) au fost adoptate in urma procedurii de asumare a raspunderii guvernamentale.

Este si initiatoarea proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, cu scopul de control al averilor deminitarilor.

Motiunea Macovei

In februarie 2007, Senatul a adoptat o motiune simpla intitulata „Minciuna – adevarul justitiei Macovei” impotriva ministrului Justitiei, initiata de Partidul Conservator si sustinuta de PSD. Ministrul Justitiei era acuzat ca nu are strategii in ceea ce priveste reforma judiciara.

Macovei nu si-a dat demisia in urma motiunii, fiind sustinuta si de premierul Tariceanu, care a precizat ca ministrul nu este obligat sa plece din Guvern in urma adoptarii unei motiuni. Macovei s-a declarat convinsa ca motiunea respectiva urmarea oprirea luptei impotriva coruptiei, avand in vedere faptul ca unii parlamentari, printre care si fostul premier Adrian Nastase, erau anchetati de procurorii DNA.

Franco Frattini, comisarul de atunci pentru Justitie, si-a exprimat in repetate randuri sprijinul pentru Monica Macovei, sustinand ca rolul sau este crucial pentru consolidarea reformei.

Cat timp Macovei a fost ministru al Justitiei, steguletele rosii la capitolele Justitie si anticoruptie din tratatul de aderare a Romaniei la UE au fost indepartate.

Cu toate acestea, Macovei a fost inlocuita din functie pe 5 aprilie 2007, cand Partidul Democrat a iesit de la guvernare. "Cred ca nu mai sunt in Guvern pentru ca am refuzat sa avizez legi cu destinatie si pentru ca am insistat putin cam mult pe legislatia anticoruptie", a declarat Macovei la plecarea din Executiv.

Femeia Anului in Europa

In octombrie 2008, Monica Macovei a fost desemnata „Femeia Europei”. Titlul i-a fost inmanat de catre presedintele Parlamentul European, Hans Gert Poettering.

"Nu am vazut niciodata o personalitate care sa lupte impotriva coruptiei in baza principiilor democratice la fel ca Monica Macovei. Chiar daca acum nu mai detineti portofoliul de ministru, cateodata e mai bine sa fii la putere pentru o scurta perioada, dar sa schimbi multe, decat cineva care e zeci de ani la putere si abuzeaza de putere. Suntem mandri de dumneavoastra si haideti sa urmam toti exemplul Monicai Macovei, pentru a consolida integrarea europeana ", a spus Hans Gert Poettering.

Macovei a fost desemnata de catre un juriu format din europarlamentari si jurnalisti, care a ales-o din 12 contracandidate provenind din tot atatea tari ale UE.

„Cred ca motivul pentru care am fost aleasa este faptul ca anticoruptia se afla inca pe agenda publica europeana, ceea ce ma bucura”, a declarat Macovei.

Europarlamentar PDL

In martie 2009, Monica Macovei a acceptat sa devina membru PDL si sa candideze pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid.

„Nu ne ducem in Europa sa mintim si nu ne ducem in Europa sa incercam sa-i pacalim. Am scos steguletele rosii spunand adevarul si spun asta pentru ca am auzit candidati ai altor partide care se duc sa-i minta pe europeni. Noi nu mintim nici acasa, nici in Europa, nici la Bruxelles” - a declarat Monica Macovei, la lansarea candidatilor PDL pentru alegerile europarlamentare.

"Eu mai vreau sa ne respectam promisiunile, vrem sa aducem bunastarea din Europa acasa. Pentru asta trebuie sa fim credibili. Nu vom fi credibili decat daca spunem adevarul si ne respectam promisiunile. Asa vom face!", a afirmat fostul ministru al Justitiei.

In urma scrutinului din iunie 2009, Monica Macovei a devenit europarlamentar. Macovei si-a pastrat mandatul si in urma alegerilor din mai 2014, fiind realeasa tot pe lista PDL.

Candidat independent la prezidentiale

In august 2014, Macovei a anuntat ca va candida la Presedintia Romaniei, ca independent, afirmand ca este o provocare pe care si-o asuma cu hotarare.

"De curand, mii si mii dintre voi m-ati chemat sa intru in cursa pentru Cotroceni. Raspund acum si candidez. Nu a fost o alegere usoara, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotarare si credinta", a declarat Macovei.

Ea si-a motivat decizia afirmand ca "trebuie sa dorim mai mult si sa stim ca putem mai mult ca tara".

De abia la o luna dupa acest anunt, in septembrie 2014, Macovei a demisionat din PDL, partid pe lista caruia a ajuns de doua ori in Parlamentul Eruopean. Macovei  a declarat ca isi da demisia pentru ca partidul nu are propriul candidat la alegerile prezidentiale. 

Monica Macovei a obtinut insa doar 4,44% din voturile alegatorilor.

Activitate stiintifica

Monica Macovei a publicat materiale juridice, articole in ziare si reviste.

-    Jurisprudenta internationala in materia accesului la informatii, libertatii de exprimare, dreptului la viata privata (2004).

-    Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului – culegere selectiva (2003)

-    Ghid Juridic pentru Jurnalisti (2002)

-    Monitoring the EU Accession: Judicial Capacity (Monitorizarea procesului de aderare la Uniunea Europeana: Administrarea Justitiei) si Monitoring the EU Accession Process: Judicial independence (Monitorizarea procesului de aderare la Uniunea Europeana: Independenta Justitiei)  (2003)

-    Access to Legal Aid for Indigent Defendants in Romania (Accesul la asistenta juridica gratuita pentru inculpatii saraci- in Romania) (1999)

-    Romania - Analysis of Media Law and Practice (Romania- Analiza legislatiei si practicii in domeniul Presei) (1997)

-    Violence against Women (1997)

-    Protectia Egala si Drepturile Femeilor in Legislatia Romana (1996)

-    Libertatea de Exprimare – Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului – rezumate (1996)

-    Comentarii cu privire la codul penal si proiectul de cod penal din perspectiva standardelor europene pentru drepturile omului (1995)

-    Drepturile individuale in Romania (1994)

Link-uri utile:

Monica Macovei
Monica Macovei

Data nasterii: 4 februarie 1959

Cariera:  avocat, procuror, ministru al Justitiei, europarlamentar

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Monica Macovei, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.