Alegeri prezidentiale 2014: Monica Macovei - de la Giurgiu la "Femeia Europei"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 18:44
12261 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Monica Macovei - de la Giurgiu la "Femeia Europei"

Monica Macovei, politicianul anti-sistem, si-a inceput cariera ca magistrat, mai precis ca procuror.

Dupa absolvirea Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, in 1982, a fost repartizata la Procuratura Giurgiu. Cand si-a incheiat stagiatura, Monica Macovei a ajuns la Procuratura Sectorului 1 din Capitala, unde s-a ocupat in principal de dosare din domeniul transporturilor.

In 1990, devine sefa Biroului de supraveghere cercetari penale, din cadrul Procuraturii Municipiului Bucuresti, iar in 1993 este promovata in Parchetul General, de unde va demisiona in 1997.

De aceasta ultima perioada a carierei de magistrat si de demisie este legat conflictul cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu. La sfarsitul lui 1997, acesta a dispus un control disciplinar al activitatii procurorului Macovei pe doua directii principale: dosare nesolutionate si prezenta la serviciu.

Totul despre candidatul Monica Macovei

In concluziile controlului apar lucrari nesolutionate cu o vechime intre 60 si 1.030 de zile, dar si "culpa biletelelor". "S-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu", scrie in raport.

Ce avere are Monica Macovei

Monica Macovei a contestat aceste concluzii: "Raportul intocmit de procurorul inspector Carstea s-a inscris in practica abuziva a cercetarii disciplinare a procurorilor care nu erau iubiti de procurorii generali. Acel raport a fost intocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitata pentru o dezbatere, conflict in urma caruia mi-am dat demisia".

Monica Macovei, atacuri dure la Udrea si Melescanu. Merg pana la dizolvarea Parlamentului! Va crea o forta politica noua? Interviu video

Dupa demisia din magistratura, Monica Macovei intra in Baroul Bucuresti, devine avocat si expert/consultant pentru mai multe organziatii intre care Federatia Internationala Helsinki, Centrul European pentru Drepturile Rromilor, UNDP etc, iar din 2001 ocupa functia presedintele APADOR-CH.

Din aceasta functie, Monica Macovei s-a afirmat ca unul dintre cei mai aprigi critici ai situatiei din justitia romaneasca in perioada guvernarii Nastase.

Cum a ajuns ministru al Justitiei

Intr-o dimineata din decembrie 2004 se afla la Breaza impreuna cu parintii sai cand a primit un telefon de pe un numar necunoscut. De la capatul celalalt al firului, presedintele proaspat ales, Traian Basescu, ii oferea portofoliul Justitiei in Guvernul Tariceanu I.

Aceasta alegere a fost considerata primul semnal ferm in directia reformarii Justitiei, un proces esential in conditiie in care Romania incheiase negocierile de aderare la UE cu stegulete rosii si clauza de salvgardare pe zona Justitie, Afaceri Interne.

Practic, misiunea Monicai Macovei la Ministerul Justitiei a fost sa dea usa de perete si sa intre cu tancul peste un sistem intepenit. Ceea ce a si facut. A initiat legile din Strategia Nationala Anticoruptie, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judecatoreasca si legea privind statutul magistratilor, pachet adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului, a intocmit ordonanta de infiintare a DNA si a intocmit proiectul de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate.

De ce vrea sa fie presedinte Monica Macovei

O decizie foarte importanta a fost desfiintarea serviciul secret din cadrul Ministerului Justitiei, celebra SIPA.

Monica Macovei a initiat modificarea legislatiei in privinta desemnarii procurorilor sefi. Propunerea lor catre presedinte a revenit de atunci ministrului Justitiei cu avizul consultativ al CSM. La momentul respectiv, aceasta modificare a permis instalarea lui Daniel Morar la DNA si a Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului General.

In 2013, insa, aceeasi reglementare a dus la criza incheiata cu asa-numitul troc pe procurori intre Traian Basesu si Victor Ponta, contestat chiar de dna Macovei. Sunt multe voci care spun ca ar trebui revenit la formula in care CSM face propunerile, insa Monica Macovei isi sustine si acum solutia: "Nu trebuie schimbat nimic. CSM este format din 19 persoane care voteaza secret si in care nimeni nu raspunde. Propunerea de procuror sef al DNA si procuror general trebuie asumata de o persoana. Daca e proasta si lucrurile merg prost, stii cine e vinovat. E mai usor sa schimbi un ministru, CSM nu poti sa-l schimbi. Unde nu exista raspundere, lucrurile nu merg"

Ce promite Monica Macovei

De mandatul sau ca ministru se leaga si celebrul episod al convocarii la Guvern de catre premierul Tariceanu pentru o intalnire cu Dinu Patriciu.

Un alt scandal a fost legat de procesul in urma caruia parintii dnei Macovei, familia Gherghescu, si-au castigat apartamentul. Locuinta din Intrarea Ioanid nr. 3 a facut obiectul unui litigiu intre chiriasii care l-au cumparat, familia Gherghescu, si fostii proprietari. Acestia din urma au avut castig de cauza in primele instante, insa chiriasii au castigat definitiv la Inalta Curte, dupa ce fiica lor a devenit ministru al Justitiei, ceea ce a ridicat suspiciuni.

Cazul a ajuns pana la CEDO, unde familia Gherghescu a fost despagubita pentru erorile judiciare din timpul procesului.

Un alt scandal, declansat in 2007 de cel care i-a urmat in functie Monicai Macovei, Tudor Chiuariu, a avut ca obiect contractul referitor la auditul intern privind impactul strategiei Anticoruptie intre 2001 si 2004, care ar fi fost atribuit in 2005 cu incalcarea procedurilor de licitatie organizatiei Freedom House. Procurorul general Codruta Kovesi a confirmat existenta dosarului pe numele dnei Macovei, insa el a fost inchis in 2008 prin decizie de neincepere a urmaririi penale.

Legislatia promovata de Monica Macovei nu avea cum sa o faca pe placul clasei politice, iar unul dintre adversarii sai cei mai aprigi a fost Dan Voiculescu. Acesta a acuzat-o in octombrie 2006 ca ar fi facut parte din regimul represiv comunist, fiind un procuror care ancheta politic si batea detinutii. Drept proba a adus marturia unei persoane care sustinea ca a fost victima abuzurilor comise de Macovei in calitate de procuror. Acuzatiile nu au fost dovedite.

Macovei si-a inceput campania la Timisoara: Fara autocare, fara spectatori platiti. Doar cu oameni liberi

Si tot in relatia cu Dan Voiculescu a existat si episodul interventiei injurioase a acestuia intr-o emisiune de la Antena 3, moderata de Gabriela Vranceanu Firea, a carei invitata era Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei a relatat si un alt moment, in care senatorul Dan Voiculescu ar fi avut o iesire amenintatoare din punct de vedere fizic impotriva sa.

Au fost si atacuri la viata personala a Monicai Macovei, precum cel publicat de Evenimentul Zilei in 22 iunie 2005 sub titlul "Viciul de procedura al ministrului Macovei", potrivt caruia Monica Macovei s-ar fi imbatat intr-un local din Costinesti si ar fi spart cateva pahare. Uterior EVZ a fost nevoit sa-si ceara scuze pentru acest text deoarece nu a putut proba informatiile.

In februarie 2007, Senatul a adoptat o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei intitulata "Minciuna - adevarul justitiei Macovei", initiata de PC si sustinuta de PSD. Monica Macovei nu a demisionat atunci, insa cateva luni mai tarziu, in aprilie 2007, va parasi Guvernul Tariceanu impreuna cu ministrii PD.

Alegeri europarlamentare 2014: Monica Macovei, locul 2 pe lista PDL pentru al doilea mandat in PE

Devine consilier special al guvernului Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) pe probleme de combatere a coruptiei si expert al Comisiei Europene in domeniul pregatirii personalului de specialitate din tarile candidate UE.

In octombrie 2008, Monica Macovei a primit din mainile presedintelui Parlamentului European, Hans Gert Poettering, titlul de "Femeia Europei". "Nu am vazut niciodata o personalitate care sa lupte impotriva coruptiei in baza principiilor democratice la fel ca Monica Macovei. Chiar daca acum nu mai detineti portofoliul de ministru, cateodata e mai bine sa fii la putere pentru o scurta perioada, dar sa schimbi multe, decat cineva care e zeci de ani la putere si abuzeaza de putere", a spus atunci Hans Gert Poettering.

Intrarea in PDL si ajungerea in Parlamentul European

Revenirea Monicai Macovei in viata publica din Romania avea sa aiba loc in 2009 cand a acceptat sa devina membru PDL si a candidat pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid. A castigat si este acum la cel de-al doilea mandat, dupa realegerea din primavara lui 2014 tot pe listele PDL.

In PE, Monica Macovei s-a distins ca unul dintre cei mai activi europarlamentari cu 40 de rapoarte elaborate, 157 de rapoarte amendate si 297 de semnaturi pe motiuni, in primul mandat. Una dintre marile sale reusite este adoptarea de catre PE a Directivei confiscarii extinse.

Multi s-au intrebat cum de, in 2008, la instalarea Guvernului Boc, Monica Macovei nu a fost redesemnata ministru al Justitiei. La vremea respectiva s-a vorbit despre opozitia acerba a PSD. Dar din 2009 PSD a disparut de la guvernare si totusi dna Macovei nu a revenit la Justitie. Presedintele Traian Basescu a explicat misterul: "Monica Macovei a fost necinstita ca atunci cand s-a dus sa faca sluj la Blaga, apoi i-a intors spatele. Acum aveti explicatia de ce, atunci cand am putut, nu am mai pus-o ministru al Justitiei. Are carente consistente si trebuie sa te uiti sub poleiala".

De ce vor sa fie presedintele Romaniei

In replica, Monica Macovei a dezvaluit ca in 2009 presedintele i-ar fi propus sa devina nici mai mult nici mai putin decat premier.

Fapt este ca in clocotita vara 2012 a suspendarii presedintelui, in timpul campaniei pentru referendumul de demitere, Monica Macovei a fost unul dintre ei mai activi luptatori impotriva a ceea multa lume a numit tentativa de lovitura de stat. In septembrie 2012, facea in plenul Parlamentului European celebra declaratie privind voturile fraudate la referendum:

"In acest moment, procurorii si judecatorii cerceteaza frauda adusa referendumului in urma unor sesizari. Sunt peste 500 de dosare, vreau doar sa va dau cateva cifre: intr-unul din dosare este vorba de alegatii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum, iar acum cateva zile, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a afirmat ca in sectiile verificate s-au gasit indicii si probe de fraude intre 5, 10 si 15%"

Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale

Declaratia, aplaudata de tabara presedintelui Basescu, i-a adus critici severe ale adversarilor care au acuzat-o ca a denigrat imaginea Romaniei in exterior, avand in vedere ca cifra fraudei avansata de dna Macovei nu a fost confirmata de anchetele procurorilor, cel putin deocamdata.

Traseul Monicai Macovei in PDL nu a fost unul lin. Un moment extrem de tensionat s-a consumat in 2011, cand propunerea grupului reformist Macovei - Preda - Voinescu de introducere in statutul partidului a criteriilor de integritate a fost respinsa de conducerea PDL. Criteriile de integritate au fost totusi incluse apoi intr-un cod etic al partidului.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

In martie 2013, Monica Macovei a candidat la presedintia PDL impotriva lui Vasile Blaga si a Elenei Udrea. A pierdut sever, insa a ramas in PDL pe listele caruia avea sa candideze din nou la europarlamentare in 2014. Decizia de a nu se duce in PMP i-a atras foarte multe critici, inclusiv din partea presedintelui, dar si a fostului sau aliat Cristian Preda care au acuzat-o ca a facut un compromis cu Vasile Blaga pentru a fi sigura ca va ramane europarlamentar.

Desprinderea Monicai Macovei de PDL avea sa se produca abia in vara lui 2014 dupa ce domnia sa si-a anuntat candidatura la prezidentiale. O decizie surprinzatoare cat timp dna Macovei nu s-a inscris in competitia interna din PDL pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, in toamna lui 2013, si declara atunci ca nu este interesata de functia suprema in stat.

S-a dovedit interesata in asa mare masura incat si-a asumat o candidatura independenta, cu ce sanse ramane de vazut.

Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Liderul UDMR Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale, susţine că întreaga campanie PNL de promovare a cărţii lui Nicolae Ciucă l-a afectat pe liderul liberal, nu l-a ajutat. ”Au...
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Preşedintele UDMR şi candidatorul formaţiunii la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, se pronunţă împotriva introducerii stagiului militar obligatoriu. El este de acord că România are...
#profil Macovei prezidentiale, #Monica Macovei candidat prezidentiale, #Campanie Monica Macovei prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #prezentare Monica Macovei , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
  1. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  2. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  3. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  4. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”
  5. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  6. Cumetriile politice dictează legea în România?
  7. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  8. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”
  9. Elena Lasconi neagă că Primăria Câmpulung ar fi anchetată de Parchetul European: ”Știu de unde a venit minciuna”
  10. Primarul Nicușor Dan a indicat partidul ai cărui viitori parlamentari îi vor susține proiectele