Numaratoarea inversa pentru primul tur al prezidentialelor a inceput, iar candidatii se lupta aprig, pe afisele de pe stalpi si din intersectii, pentru a-si promova numele si sloganurile.
Specialistii consultati de Ziare.com au analizat afisele de campanie ale candidatilor si mesajele din spatele acestora, precum si strategia folosita de prezidentiabili in cursa pentru Cotroceni. Astazi, sub lupa expertilor, se afla Monica Macovei.
Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama
Campania sub lupa: Episodul 2 - Ponta renunta la modelul Blair si se inconjoara de barbati
Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni
Campania sub lupa: Episodul 4 - Udrea: Demimondena, casca si sutienul
Campania sub lupa: Episodul 6 - Melescanu: Candidatul societatii civile cu epoleti
Macovei ne transmite, de pe putinele reclame outdoor, ca e "mai buna decat ei". In ce cheie poate fi interpretat sloganul? Antonio Momoc, specialist in comunicare politica, vorbeste de asemanarea cu sloganul Elenei Udrea - care sustine ca e "buna pentru Romania" - si spune ca europarlamentarul ii face, indirect, campanie liderului PMP.
"Chiar daca ne putem gandi la o alta conotatie, totusi mesajul trimite cu gandul la Elena Udrea. Si astfel i se face indirect campanie si altui candidat. Oricum e greu sa separi total cele doua candidate avand in vedere apropierea lor de Traian Basescu", este de parere Momoc.
Totodata, sociologul Mircea Kivu apreciaza ca sloganul Monicai Macovei este "un indemn la vot pozitiv: nu va uitati la cine are mai multe sanse, uitati de votul negativ, comparati si veti vedea ca eu sunt candidatul cel mai bun. Nu stiu daca stiau 'creativii' Monicai Macovei, atunci cand au proiectat campania, ca si Udrea va folosi acelasi adjectiv. Altminteri, e o coincidenta ciudata ca tocmai cele doua femei inscrise in competitie au tabarat pe acest adjectiv".
Doamna de fier cu un zambet fortat
Prezidentiabilul independent si-a construit o imagine destul de sobra, iar "zambetul Monicai Macovei pe care il afiseaza acum este fortat, nu e deloc firesc", sustine Momoc: "Postura relaxata incearca sa compenseze perceptia de doamna de fier. Monica Macovei nici nu atrage, nici nu convinge cu postura, indiferent cat ar poza de relaxata. Cei care o urmeaza o fac tocmai pentru incrancenarea ei".
Alegeri prezidentiale 2014: Monica Macovei - de la Giurgiu la "Femeia Europei"
Mircea Kivu crede ca unul dintre obiectivele intregii campanii a fost s-o "umanizeze" pe "fosta procuroare care ne-a obisnuit cu o atitudine incrancenata, de Saint-Just".
"De aici atitudinea indeobste zambitoare, viralele cu pisoiul, plimbarea pe motocicleta, referirile la performantele de schioare si chiar traditionalul dans cu 'Nasul'", adauga sociologul.
Monica Macovei a dansat in direct la TV (Video)
Referindu-se la aceeasi scena in care Macovei a dansat cu moderatorul unei emisiuni, si Antonio Momoc opineaza ca e vorba de o incercare de a o "umaniza" pe Macovei: "Episodul are menirea de a o umaniza pe Monica Macovei si de a o face mai simpatica publicului larg. Din pacate, pare doar o scena mondena, la care publicul se poate uita cu placere pentru amuzament sau cu ochi critic. Dar astfel de gesturi nu aduc voturi".
In ceea ce priveste episodul in care Monica Macovei a aparut, la o emisiune mondena, calare pe o motocicleta, specialistul in comunicare politica spune ca a fost cea mai mare gafa de campanie.
Monica Macovei a venit la TV pe motocicleta si cu un cartus de mitraliera
"Intrarea in platoul unei emisiuni TV calare pe o motocicleta si cartusul de mitraliera prezentat drept cadou pentru moderator reprezinta cea mai mare gafa de campanie a Monicai Macovei. Imaginea ei de procuror nu are nicio legatura cu motoarele, nici cea de europarlamentar cu cartusele. Este riscant sa vorbesti despre justitie si sa fluturi cartuse la televizor. Gandul la executii si pedepse capitale nu este deloc deplasat in acest context", ne-a declarat Antonio Momoc.
Decalogul inspirat din Biblie, dar fara religie
Candidatul independent pentru Monica Macovei si-a lansat programul cu care se prezinta in alegerile din noiembrie, iar viziunea sa pentru urmatorii cinci ani cuprinde zece "porunci" pentru clasa politica si o suta de masuri pentru cetateni. Nu e insa de ajuns pentru a fi un proiect de tara.
Totul despre candidatul Monica Macovei
"N-as spune ca e chiar un proiect de tara, contine multe pete albe (de exemplu, solidaritatea). Transmite ideea unui politician care nu e legat de grupurile clientelare care domina politica romaneasca actuala. Un posibil inceput pentru o constructie politica alternativa", considera sociologul Mircea Kivu.
De ce vrea sa fie presedinte Monica Macovei
"Monica Macovei a declarat in campanie ca vrea sa scoata ora de religie din scoli si tot in aceasta campanie isi intituleaza programul electoral Decalogul Monicai. E o lipsa totala de coerenta. Daca te pronunti public pentru laicizarea statului, nu poti boteza promisiunile electorale inspirandu-te din Biblie", a subliniat la randul sau Antonio Momoc.
Voluntarii sa nu fie totusi voluntari?
In cazul Monicai Maovei, se vorbeste despre o campanie dusa fara mijloace mari financiare, care s-a mutat pe Internet.
Alegeri europarlamentare: Ce salarii au eurodeputatii
Salariu de europarlamentar - Cat si-au sporit averea Daciana Sarbu, Monica Macovei sau Adina Valean
Alegeri prezidentiale 2014: Ce avere are Monica Macovei
"Dna Macovei are un salariu lunar net de europarlamentar de 6.200 de euro. Intr-un an castiga 74.440 euro. In 5 ani de mandat castiga 372.000 de euro net.
E greu sa ne convinga Monica Macovei ca nu are resurse financiare pentru campanie. Poate nu are bani de investit in comunicare, dar dna Macovei nu este stramtorata financiar. Dezavantajul sau este ca nu are sprijinul unui partid, odata ce a optat sa candideze independent, desi a fost aleasa ca europarlamentar pe lista PDL.
Totusi, sustinatorii Monicai au reusit sa construiasca pe online legenda ca Monica Macovei ar fi reprezentantul sarac al societatii civile. Multi ii compara incorect campania online cu cea a lui Nicusor Dan.
In vreme ce Nicusor Dan venea din ONG-uri, dna Macovei vine din PDL si de la Bruxelles. Chiar daca reuseste cu aceasta poveste sa convinga o parte a celor aflati pe retelele sociale, nu ii va fi suficient sa ajunga printre primii trei candidati. Intr-o discutie la cursul meu de Publicitate electorala pe care am avut-o cu Bogdan Naumovici, el imi sugera ca nu stim daca nu cumva intreaga campanie pe online a Monicai Macovei a fost construita ca si cand apartine voluntarilor, dar in realitate conceptul strategic al echipei oficiale de comunicare al candidatei sa fie chiar acesta: de candidat al societatii civile", a declarat Antonio Momoc.
De la literele-logo si pana la pisoiul Dubi, Monica Macovei pare a duce o campanie mai mult adresata tinerilor. Reuseste insa sa atraga acea parte a tinerilor care nu iesea pana acum la vot?
"Foarte buna (campania). A reusit sa polarizeze zona politica a Internetului in pro si contra MM. Eficienta e insa limitata - oamenii care discuta politica pe Internet au, in general, convingeri ferme. Mai multe rezultate ar putea avea campania 'word of mouth' - 'spune-i mamei' - care ar putea atinge o zona a electoratului mai usor de influentat.
De fapt, nici nu-s sigur ca Monica Macovei e foarte interesata de numarul voturilor pe care le va obtine. E mai degraba interesata sa stranga un numar de oameni suficient de decisi sa o insoteasca intr-un demers politic viitor. Acesta fiind obiectivul, eficienta campaniei trebuie judecata in functie de el", apreciaza Mircea Kivu.
La randul sau, Antonio Momoc este de parere ca aceasta campanie online nu reuseste sa atraga, pentru ca mesajul este abstract.
"Nu reuseste sa atraga pentru ca mesajul politic al dnei Macovei este mult prea abstract si mult prea asemanator cu promisiunile lui Traian Basescu din 2004. Traian Basescu a castigat alegerile din 2004 cu un mesaj social 'Sa traiti bine!' si cu un mesaj justitiar 'Arde-i la vot!' si 'La tepe baieti in Piata Victoriei'.
In 2009, Basescu a admis ca a esuat promisiunea sociala, iar in clipurile electorale recunostea ca 'romanii nu traiesc bine'.
Din 2010, Basescu a virat spre un stat minimal, ultraliberal: spre taieri de salarii si pensii, spre reducerea aparatului bugetar. Monica Macovei a preluat pe agenda sa atat neoliberalismul lui Basescu din 2010, un stat ultraliberal, cat si directia de lupta impotriva coruptiei, tema favorita a lui Basescu.
Pentru tinerii de azi, offline sau online, mai ales pentru cei care nu merg la vot, lupta impotriva coruptilor le este straina. Cu exceptia celor foarte educati si informati, cei mai multi tineri dezinteresati de politica doresc oportunitati de afirmare si exprimare, uneori chiar cu sprijinul statului. Pe acestia din urma ii lasa rece lupta impotriva imoralitatii politice, coruptiei si ilegalitatii.
Ei, ca si parintii lor, sunt sceptici ca mai poate sa se schimbe ceva. Lupta dnei Macovei pentru statul de drept si independenta Justitiei nu este preocuparea numarul unu a tinerilor care nu ieseau la vot si care probabil ca nici nu vor iesi", sustine specialistul in comunicare politica Antonio Momoc.
Alegerile se vor castiga pe Internet cand se va vota pe Internet
Bogdan Naumovici vorbea, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre campania simpatica dusa de Macovei, dar atragea atentia ca alegerile se vor castiga pe Internet cand se va vota pe Internet, parere de altfel impartasita si de Antonio Momoc: "Sunt deplin de acord. Nu Interenetul in sine atrage oamenii la vot, ci candidatul si mesajul sau. Internetul este doar un vehicul prin care comunici mesajul si promovezi candidatul. Cata vreme mesajul se adreseaza unei nise restranse, canalul online nu te poate ajuta mai mult decat media traditionala".
"N-are legatura cu felul in care se voteaza, ci cu stilul de viata. Mai intai, nu trebuie confundati cei care petrec mult timp pe Internet cu cei care cauta aici argumente pentru a vota un anumit candidat. Cei mai multi 'internauti' se uita dupa poze cu pisici (nu neaparat Dubi), retete de mancare, ocazii de afaceri, suflete-pereche si alte subiecte la care MM nu este ofertanta.
Apoi, chiar daca a crescut spectaculos numarul utilizatorilor de Internet, ponderea celor care il folosesc intensiv e inca redusa. O campanie centrata pe Internet nu poate aduce, la nivel national, mai mult de 5% din alegatori", atrage atentia sociologul Mircea Kivu.
Despre alegerile prezidentiale din Romania
Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.
Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.
Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.
Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.