Cine alege presedintele in 2014? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 08:51
4591 citiri
Cine alege presedintele in 2014? (Opinii)

Era de multa vreme destul de clar ca temele obisnuite de campanie nu vor mai face diferenta si nici nu vor trezi electoratul din amortirea si blazarea in care a picat la 25 de ani de la caderea comunismului.

Si tot cam de pe atunci a venit aproape de la sine si raspunsul - setea de dreptate si dorinta de razbunare acumulate in randul romanilor in doua decenii si jumatate de democratie nu isi puteau gasi o supapa mai buna decat refularea cauzata de actiunea in forta a Justitiei.

Vor mai exista, desigur, si alte variatiuni, precum razboiul care ameninta la granite, terorismul care bantuie lumea ca un virus scapat de sub control, criza economica din Europa si importanta stabilitatii generale a tarii, pe termen mediu si lung, dar ceea ce ii va scoate pe romani din case va fi "varsarea de sange" pe care o va executa Justitia.

Pana mai ieri-alaltaieri aceasta era doar o ipoteza de lucru, o presupunere cu care un jurnalist se poate juca in incercarea de a intelege evenimentele. Astazi, dupa explozia si amploarea dosarului Microsoft, cand un alt caz - EADS - ameninta sa arunce si mai mult in aer clasa politica in intregul ei si in jurul celor mai importanti candidati la prezidentiale se aduna tot mai multe suspiciuni formulate chiar de justitie, nu simple acuzatii sau presupuneri, ceea ce era o simpla ipoteza de lucru devine un gand imposibil de evitat: Justitia isi joaca rolul sau in alegerea presedintelui in 2014.

O constatare care ar trebui sa dea frisoane daca prin asta s-ar intelege ca vorbim despre o actiune premeditata, atent calculata si coordonata de altcineva decat justitia in sine.

Cum nu exista justitie in sine, ci doar un compus de actiuni ale unor persoane - procurori si judecatori - si structuri mai mult sau mai putin independente, ideea descinderii Justitiei in campania electorala e la fel de periculoasa ca si retragerea ei la comanda politica.

Si totusi. Sa incepem cu cei mai bine clasati in cursa prezidentiala. Numele lui Victor Ponta a fost pomenit in referatul procurorilor din dosarul Microsoft, desi la intrebarea legata de statutul pe care premierul il are in dosar raspunsul DNA a fost ca "in acest moment" nu are calitate de suspect sau inculpat.

Daca punem si acuzatiile in legatura cu statutul de ofiter acoperit si nu uitam nici de dosarul Duicu, unde numele lui Ponta era iarasi mentionat, fara a mai pune acuzatiile repetate ale presedintelui despre "premierul profund corupt" - avem un caz unde Justitia ar avea cate ceva de spus.

Cel mai spectaculos caz, insa, in care Justitia a intervenit deja cu consecinte nebanuite in viitor este dosarul de incompatibilitate al candidatului Klaus Iohannis.

Clasat de Curtea din Alba Iulia si redeschis de catre ICCJ, procesul in care Iohannis se judeca cu Agentia Nationala de Integritate il poate scoate, cel putin teoretic, din cursa pentru Cotroceni. Odata redeschis dosarul inainte de inceperea campaniei, instanta ar trebui sa dea un raspuns definitiv pana in primul tur ale alegerilor. Altfel, actiunea va putea fi interpretata oricum, numai in spiritul justitiei nu.

Cel mai recent caz si nu mai putin spectaculos, chemarea Elenei Udrea la DNA pentru a fi audiata in calitate de martor (deocamadata) intr-un dosar legat de Gheorghe Stefan, confirma ca suntem abia la inceputul jocului pe care justitia il va avea in campanie.

"Eu nu cred in coincidente", a raspuns candidatul PMP la intrebarea daca o afecteaza chemarea la DNA cu doua zile inainte de inceputul campaniei. O declaratie care anihileaza teza de baza a sustinatorului sau, Traian Basescu, in al carui stat de drept justitia independenta nu ar trebui sa lucreze decat cu astfel de "coincidente". Altfel, o alta declaratie a Elenei Udrea la iesirea de la DNA - "am vrut sa vin foarte repede, inteleg ca dosarul trebuie inchis" - devine si mai bizara, in opinia mea, decat orice coincidenta pe care o poate comite o justitie independenta.

In acest context, poate nu e deloc o coincidenta ca politicianul care va capitaliza mare parte din actiunile justitiei din campania electorala este Monica Macovei, candidatul care revendica mostenirea cea mai pura a ceea ce a reprezentat Traian Basescu.

SRI, noi precizări despre conturile TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu: 800 au fost create înainte ca rețeaua să devină disponibilă în Europa
SRI, noi precizări despre conturile TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu: 800 au fost create înainte ca rețeaua să devină disponibilă în Europa
SRI a transmis precizări joi, 5 decembrie, cu privire la informaţia cuprinsă în documentul pe cate l-a transmis CSAT şi în care a menţionat că 800 de conturi folosite în campania...
Primul tur al alegerilor prezidențiale nu mai poate fi contestat. Explicațiile șefului AEP, Toni Greblă
Primul tur al alegerilor prezidențiale nu mai poate fi contestat. Explicațiile șefului AEP, Toni Greblă
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a declarat joi, 5 decembrie, că după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #DNA justitie alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
  1. SRI, noi precizări despre conturile TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu: 800 au fost create înainte ca rețeaua să devină disponibilă în Europa
  2. Primul tur al alegerilor prezidențiale nu mai poate fi contestat. Explicațiile șefului AEP, Toni Greblă
  3. Siegfried Mureşan: „Cum va arăta România după alegeri? Ca Polonia sub Tusk sau ca Polonia sub Kaczynski?”
  4. Călin Georgescu susține introducerea unui serviciu militar: ”Sunt inundații și oamenii nu știu pe ce să pună mâna”
  5. Marea păcăleală digitală
  6. Mesajul lui Ilie Bolojan pentru români: ”O ţară izolată în estul Europei înseamnă haos, nesiguranţă şi sărăcie” VIDEO
  7. Maneaua lui Florin Salam pentru Băsescu, reinterpretată pentru Elena Lasconi. Videoclipul a ajuns viral pe TikTok
  8. Marcel Ciolacu, după deschiderea unei porțiuni de autostradă: ”Eu cred că ne-am făcut treaba. A venit rândul românilor să fie responsabili”
  9. Romina Gingașu, soția moștenitorului Ferrari, despre cum e văzut haosul politic din România în diaspora: ”O țară de nebuni”
  10. Parchetul General s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu după desecretizarea documentelor CSAT