Riscul ca Monica Macovei sa-si piarda "macovismul" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 August 2014, ora 23:01
5917 citiri
Riscul ca Monica Macovei sa-si piarda "macovismul" (Opinii)
Foto: Facebook/Monica Macovei

Cred ca Monica Macovei a ales singura cale posibila pentru o candidatura prezidentiala. Facand parte dintr-un partid care a avut o procedura clara de desemnare a candidatului, prin alegeri preliminare, in care nu a dorit sa intre, nu mai putea pretinde legitim o candidatura din partea respectivului partid.

Asa ca, cinstit vorbind, singura cale era, intr-adevar, candidatura independenta. Una cu valoare simbolica foarte mare, dar, ma tem, cu sanse minime.

Cred ca sansele sunt minime pentru ca alegerile prezidentiale, cel putin in primul tur de scrutin, sunt un joc al naibii de greu pe masinarii de partid mari. Fara asa ceva, este cvasiimposibil sa razbati, si nu doar in Romania. Cine ii va finanta campania dnei Macovei? Cine ii va organiza intalnirile in teritoriu? Ca doar nu va imaginati ca se va duce in mijlocul orasului si lumea va navali. Cine o va reprezenta in sectiile de vot, cel putin un om de sectie, pentru a nu fi furata ca in codru?

Incarcatura simbolica vine sau ar trebui sa vina din independenta, din statutul antisistem, din simbolistica anticoruptie si projustitie a dnei Macovei.

Simbolistica aceasta e importanta si va da practic un test societatii romanesti. Pe de-o parte, am putea afla, cuantifica, cat de mare este segmentul pentru care aceste valori sunt supreme, dincolo de orice proiect economic, social etc.

Pe de alta parte, in functie de numarul de nehotarati pe care ii va antrena la vot dna Macovei, am putea vedea cam cat din absenteism a fost provocat de o autentica asteptare antisistem nesatisfacuta pana acum.

Nu intamplator am pus aceste efecte sub semnul conditional-optativ. Urmarindu-i prima conferinta de presa, am avut senzatia ca dna Macovei incearca acum, usor stangace, o rebranduire politica ce ameninta sa distruga tocmai "macovismul" dnei Macovei, adica ceea ce a facut-o un personaj cu totul aparte in peisajul politic romanesc.

1. Inteleg ca dna Macovei se prezinta ca un candidat independent antisistem, ca alternativa la cei nemultumiti de clasa politica si oferta ei. Dar pentru a fi autentica in acest demers, dna Macovei ar trebui sa demisioneze din PDL. Nu poti sa fii si in sistem si antisistem in acelasi timp. Si nu poti sa candidezi impotriva propriului partid.

Pare ca Monica Macovei a adoptat o strategie a victimizarii, asteptand inevitabila excludere din partid. Nu mi se pare un joc demn de Monica Macovei. Asa cum o stiam, isi asuma decizia pana la capat si juca demn pe contul ei, pe drumul ei.

2. Monica Macovei sustine ca a luat decizia de a candida in urma cu doua luni. Ce s-a intamplat nou? Si in noiembrie anul trecut tot PSD aveam, tot Ponta aveam, tot pericolul partidului-stat ne pandea. Ba era mai mare pentru ca USL inca exista.

Atunci dna Macovei nu a vrut sa fie candidatul propriului partid, PDL, si nu a participat la alegerile preliminare. Acum, ca pericolul s-a mai diminuat, prin ruperea USL si aparitia aliantei de dreapta, ar fi vrut sa fie inclusa in sondaje pentru a deveni candidatul celor pe care ii considera pucisti, adica PNL? Este o explicatie la care cred ca Monica Macovei ar trebui sa se mai gandeasca.

3. Monica Macovei incearca sa se replieze in zona negocierii si a linistii. "Acolo unde se va putea, foarte bine, si eu vreau negociere si facute lucrurile in liniste. Acolo unde nu, mai trebuie impins. Dupa ce castig, am in spate voturile oamenilor si e foarte greu ca un guvern sa nu faca ce vor oamenii."

Ceea ce a facut-o unica pe Monica Macovei a fost tocmai politica buldozerului. Acesta i-a fost rolul in initierea reformei justitiei. Cine o urmeaza si o voteaza nu o voteaza in numele negocierii si al linistii. Ci in numele intransigentei si al "netacerii". Si atunci cum e? Se pregateste sa-si schimbe in mod real brandul sau promite liniste si negociere stiind ca nu le va oferi? Ca povestea guvernul care tremura in fata poporului e din carti cu Peter Pan.

4. Monica Macovei spune ca se adreseaza dreptei. Eu cred ca Monica Macovei nu are de ce sa se adreseze ideologic pentru ca este un candidat independent ale carui valori forte sunt transideologice: justitie, anticoruptie, stat de drept.

Domnia sa ar fi trebuit sa se adreseze tuturor celor nemultumiti de actuala clasa politica, de stanga, dreapta, centru sau pur si simplu fara ideologie. Celor cu adevarat antisistem. Dar cat timp formal face parte din sistem nu o poate face.

Una peste alta, cred ca aceasta candidatura independenta a Monicai Macovei, desi fara sanse practice, ar putea fi prin simbolistica ei un test foarte important pentru societatea romaneasca, dar cu conditia sine qua non ca Monica Macovei sa ramana Monica Macovei, fara artificii, dualitati, victimizari si alte strategii specifice exact sistemului la care ar trebui sa reprezinte alternativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Monica Macovei candidatura prezidentiale, #Monica Macovei PDL , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014