Macovei a castigat pe fond procesul cu AEP: Finantarea campaniei sale a fost legala

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 18:29
2105 citiri
Macovei a castigat pe fond procesul cu AEP: Finantarea campaniei sale a fost legala
Foto: Arhiva Ziare.com

Europarlamentarul Monica Macovei, fost candidat la alegerile prezidentiale de anul trecut, a castigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), deschis dupa ce i-au fost confiscate sumele primite ca donatii prin procedura sistemului PayPal.

"Campania mea electorala pentru prezidentiale a adus o noutate pe scena politica in ceea ce priveste finantarea: am avut donatii foarte mici, de 50 -100 de lei, de la multi oameni, cetateni romani (...).

Instanta de judecata a decis acum ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a gresit atunci cand nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal, prin care s-au facut donatii mici, confiscand sumele care au fost primite legal si transparent. Instanta a anulat sanctiunea AEP", arata intr-o postare pe Facebook Monica Macovei.

Macovei, acuzata ca a incalcat legea la prezidentiale: Contesta in instanta amenda

In aceste conditii, europarlamentarul subliniaza nevoia de schimbare a legii finantarii partidelor politice.

"Este necesara schimbarea legii, astfel incat sa existe mai multa transparenta, iar finantarea online, inclusiv prin sistemul electronic PayPal sa fie introdusa in lege. Numai astfel se va sparge lantul finantarii partidelor politice si a candidatilor de catre baroni si mari finantatori cu interese oculte. (...)

Legea actuala este gandita pentru donatori putini si mari si tocmai asta face: mentine si incurajeaza 'clientela politica'. Legea privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale trebuie schimbata", subliniaza Monica Macovei.

Conform Agerpres, solutia la care face referire Monica Macovei a fost admisa in parte la data de 2 octombrie de catre Judecatoria sectorului 2, insa poate fi atacata cu apel.

C.B.

#Macovei proces AEP finantare campanie, #Macovei finantare campanie PayPal , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014