Macovei: Nu sunt ofiter acoperit. Subiectul sa fie clarificat de comisiile de control SRI si SIE

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 17:42
2703 citiri
Macovei: Nu sunt ofiter acoperit. Subiectul sa fie clarificat de comisiile de control SRI si SIE

Candidatul la presedintie Monica Macovei a declarat joi ca nu a fost si nu este ofiter acoperit, aratand ca singura cale institutionala de a se clarifica acest subiect este prin Comisiile parlamentare de control SRI si SIE si cerand politicienilor sa nu implice serviciile in jocul electoral.

"Spun de la inceput foarte ferm: nu am fost si nu sunt ofiter acoperit sau in orice alt fel al vreunui serviciu de informatii roman sau strain", a afirmat Macovei.

Ea a spus ca de altfel presedintele sau institutiile au avut posibilitatea sa o verifice in 2005 si in 2008, cand i s-a propus sa fie ministru al Justitiei, precum si in 2009, cand presedintele i-a propus sa fie candidat la functia de premier.

Macovei a mai aratat ca, daca exista un ofiter acoperit intre candidatii la Presedintie, este un lucru foarte grav, un atentat la siguranta nationala si la democratie si singura cale institutionala de urmat este prin Comisiile parlamentare de control SRI si SIE.

Basescu explica "dezbracarea" prezidentiabililor: Sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti

"Singura cale institutionala de urmat (...) este urmatoarea: Comisiile permanente din Parlament de control SRI si SIE sa limpezeasca astazi acest subiect, discutand si chemand la comisii pe presedintii celor doua servicii de informatii", a spus Macovei.

Ea a aratat ca ACL a cerut o comisie speciala de ancheta pe aceasta tema, dar nu aceasta este solutia, deoarece ia prea mult timp, iar in Romania cand se cere o comisie de ancheta inseamna amanarea subiectului sau uneori ingroparea acestuia.

"Fac apel al acel candidat, daca exista, sa nu-si depuna candidatura pentru presedinte al Romaniei si sa se retraga din politica. Cer politicienilor sa se comporte responsabil fata de serviciile de informatii, avem servicii de informatii care s-au reformat si nu trebuie implicate in jocul electoral. Daca trebuie chemate la comisiile din Parlament, acolo se discuta, in rest, politicienii si nimeni altcineva nu au dreptul sa le foloseasca, pentru ca asta le vulnerabilizeaza", a adaugat Macovei.

Intrebata daca, in cazul in care acel candidat nu se retrage din cursa, este de datoria presedintelui sa faca public numele acestuia, Macovei a raspuns: "Eu am spus singurele abilitate sa dea acest raspuns sunt comisiile parlamentare de control SRI si SIE, care pot sa cheme si sa discute cu presedintii celor doua servicii, folosind calea institutionala".

Ea a adaugat ca spera ca in Romania secolului XXI sa fie urmata calea institutionala, pentru ca "altfel se aduc acuzatii in presa, se discuta si se rediscuta in loc sa se discute subiecte de campanie electorala".

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....