Monica Macovei a semnalat, miercuri, intr-o conferinta de presa, "o situatie foarte grava" legata de candidatura lui Teodor Melescanu la presedintie, si anume faptul ca semnaturile fostului director SIE ar fi fost stranse si de o organizatie "pro-rusa".
Declaratiile au fost facute in contextul in care colonelul in rezerva Mircea Dogaru, presedintele unui sindicat al cadrelor militare si un sustinator declarat al Rusiei, a recunoscut ca a ajutat in ultimele luni la strangerea semnaturilor pentru candidatura lui Teodor Melescanu.
"In timp ce era seful SIE, dansului i s-au strans semnaturi de colonelul Dogaru, care conduce o organizatie pro-rusa. Cum a aparat domnul Melescanu interesele Romaniei, romanilor, in raport cu pericolul pe care il reprezinta Federatia Rusa? Ce incredere au partenerii nostri, aliatii nostri occidentali, NATO, UE, SUA, daca sefului SIE din Romania i se aduna semnaturi de catre o organizatie pro-rusa, in conditiile in care noi, in PE, avem foarte multe rezolutii impotriva agresiunii Federatiei Ruse in Ucraina?", a declarat Macovei, dand asigurari ca daca va fi aleasa presedinte, "Romania va fi un partener loial, transparent si de incredere" al NATO, SUA si UE.
Melescanu a demisionat de la sefia SIE
Melescanu, lasat din brate de PDS: S-a dezis de noi! I-au facut liberalii o oferta
Raspunsul lui Macovei pentru Iohannis
Pe de alta parte, Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, a explicat in ce conditii ar semna Pactul pentru Democratie lansat de contracandidatul sau Klaus Iohannis si a propus doua restrictii pentru serviciile secrete.
Macovei a precizat ca va semna pactul propus de candidatul ACL "numai daca acesta este complet onest", adica vor fi trecute in el si referiri la abuzurile din vara lui 2012 si la "martea neagra".
"Altfel adevarul nu este complet. Sa punem adevarul pe masa pentru toate partidele si pentru toti candidatii", a declarat europarlamentarul.
In plus, Monica Macovei a cerut completarea articolului prin care se cere depolitizarea unor institutii, cum ar fi CNA si Curtea de Conturi.
"Nu este complet. Sa depolitizam toata tara, practic, sa depolitizam scolile, spitalele. Nu mai vrem sa se schimbe directorii ori de cate ori se schimba partidele ori guvernele", a declarat Macovei.
De asemenea, aceasta a mai cerut ca pactul sa includa si o prevedere conform careia "cei care au colaborat cu Securitatea nu au ce cauta in viata politica, in partide".
"Il rog pe domnul Iohannis sa ii elimine din partide pe fostii colaboratori sau ofiteri ai Securitatii", a mai spus europarlamentarul.
De asemenea, Monica Macovei a cerut ca parlamentarii care au decizii definitive de incompatibilitate sa plece din Parlament, facand referire la Stefan Stoica (PDL) si Akos Mora (PNL), pentru care ANI a cerut recent pentru a patra oara revocarea mandatelor, fara succes insa.
"Cei care au condamnari definitive nu au ce cauta in partid. Domnul Iohannis poate se uita la cazul domnului Chiuariu, care nu vrea sa isi dea demisia (...) Partidul trebuie sa faca curatenie si sa il excluda.
Toate aceste lucruri trebuie facute pentru curatarea vietii politice si publice. Il voi semna, daca pactul se modifica in acest sens", a declarat Monica Macovei.
Restrictii pentru serviciile secrete
Totodata, aceasta a facut doua propuneri. In primul rand, "avand in vedere realitatea tulbure", Macovei a cerut modificarea legii astfel incat "sefii serviciilor secrete sa nu poata ocupa o functie de demnitate publica sau numita 5 ani dupa terminarea mandatului".
Ea a explicat ca este o perioada "rezonabila" in care fostii sefi de servicii nu pot beneficia de pe urma informatiilor pe care le-au obtinut in timpul mandatului si nu pot "santaja" alti politicieni.
A doua propunere se refera la interdictia ca serviciile sa racoleze "politicieni, jurnalisti si magistrati", a mai spus Macovei, precizand ca pentru magistrati interdictia a fost introdusa prin lege in 2005, cand ea era ministru al Justitiei.