Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la alegerile prezidentiale, si-a prezentat, miercuri, viziunea asupra Romaniei, aratand ca trebuie sa existe o procedura de revocare a premierului, in cazul in care acesta "nu-si face treaba".
Macovei a prezentat ceea ce ea a numit "10 porunci pentru clasa politica, 100 de masuri si de proiecte pentru Romania".
"Poruncile", asa cum au fost prezentate de Monica Macovei, sunt: Sa nu ai alt stapan decat cetateanul, sa nu tradezi interesul national, sa nu ataci institutiile statului, sa nu furi si sa nu risipesti banul public, sa nu minti, sa nu plagiezi, sa nu calomniezi, sa nu mituiesti, sa-ti inmultesti banii si talentul, sa-ti educi copii, sa-ti respecti parintii si sa-ti ajuti semenii, sa cultivi solul si sa protejezi natura, sa-ti respecti identitatea, valorile si trecutul ca sa ai un viitor.
Monica Macovei s-a pronuntat pentru reducerea numarului de parlamentari si pentru un Parlament unicameral, reducerea cheltuielilor legislativului cu 50%, eliminarea imunitatii parlamentarilor. Totodata, Monica Macovei propune introducerea votului electronic sau prin corespondenta pentru toti cetatenii si posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri.
Monica Macovei a declarat ca trebuie sa existe si o procedura de revocare a premierului, in cazul in care "nu-si face treaba".
"Vrem un premier responsabil. Trebuie sa existe o procedura de revocare in oglinda cu procedura de numire. Daca premierul nu-si face treaba, ne duce pe un drum gresit pe care populatia nu-l vrea, de exemplu spre est, sau patroneaza un grup de crima organizata, atunci trebuie sa fie revocat, pentru ca nu putem lasa un om sa duca aiurea o tara intreaga, fie in coruptie, fie intr-o directie pe care nu o vrem", a spus Monica Macovei.
Monica Macovei a propus lumii democratice sa investeasca in Romania.
"Romania este cap de pod in sensul ca este granita a democratiei. (...) Ca atare, politica noastra externa trebuie sa fie urmatoarea: 'Dragi occidentali, dragi americani, draga Uniune Europeana, investiti economic, politic si militar in Romania ca sa mentineti democratia la aceasta granita cu nedemocratia'. La fel s-a intamplat, de pilda, in Israel sau in Coreea de Sud", a sustinut Macovei.
Programul integral poate fi citit pe site-ul macoveipresedinte.ro.
Macovei a propus ca ordonantele de urgenta sa intre in vigoare abia in momentul in care sunt aprobate de Parlament, acest lucru urmand, in viziunea sa, sa fie facut in maxim cinci zile. Ea a mai aratat ca trebuie verificate toate privatizarile din ultimii 25 de ani.
In ceea ce priveste libertatea economica, Monica Macovei a vorbit despre nevoia de predictibilitate care sa incurajeze investitorii, aratand ca orice modificare a Codului Fiscal trebuie facuta numai cu consultarea mediului de afaceri.
"Ministerul de Finante si ANAF nu trebuie sa mai tracaseze orbeste pe toata lumea, trebuie sa se concentreze pe zona marii evaziuni fiscale. ANAF nu trebuie sa inghete conturile IMM-urilor, decat printr-o decizie a judecatorului. (...) Daca evaziunea fiscala ar fi redusa cu jumatate, am aduce la bugetul public 8 miliarde de euro, din care putem face intr-un singur an de zile 800 km de autostrada", a subliniat Macovei.
Monica Macovei s-a pronuntat pentru o reevaluare a universitatilor, dar si pentru necesitatea ca Romania sa devina competitiva in ceea ce priveste cercetarea. In ceea ce priveste sanatatea, Macovei a aratat ca Romania trebuie sa-si alinieze bugetul pe acest domeniu la media europeana de 6%. Referitor la asistenta sociala, ea a exprimat opinia ca singurele categorii sociale pe care statul trebuie sa le ajute sunt batranii, copiii, bolnavii si persoanele cu handicap.
La conferinta de presa organizata de Monica Macovei pentru a-si prezenta viziunea asupra Romaniei in calitate de candidat la alegerile prezidentiale au participat, printre altii, filosoful Gabriel Liiceanu si artista Mihaela Mihai.
Monica incearca marea cu deg... petarda !! "Trebuie sa existe o... Vezi tot