Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, promite ca va definitiva integrarea Romaniei in UE, va mentine orientarea pro-occidentala a tarii si va continua batalia anticoruptie, sustinand puternic independenta Justitiei.
Politica externa
Monica Macovei vrea ca Romania sa fie "o tara europeana, demna intre marile natiuni ale continentului", motiv pentru care promite ca va mentine cu fermitate orientarea pro-occidentala a tarii si "in principal parteneriatul cu SUA si cu NATO".
"Ca sef al politicii externe, voi definitiva integrarea Romaniei in UE, prin aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei euro in decursul mandatului meu", se arata in programul acesteia.
Totodata, Macovei va continua sa sprijine, la fel cum a facut si in calitate de europarlamentar, integrarea europeana a Republicii Moldova.
Totul despre candidatul Monica Macovei
"Vreau sa ne regasim cu fratii nostri de peste Prut in interiorul granitelor UE. Voi lupta pentru ca, cel tarziu in 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, si in anul premergator presedintiei romane a UE, Republica Moldova sa primeasca un calendar ferm de aderare la UE", sustine ea.
Monica Macovei spune ca se teme pentru viitorul Romaniei, deoarece relatiile cu China si Rusia, pe care le promoveaza actualul guvern, "ne pot afecta statutul de tara democratica". Insa, daca va castiga presedintia, Monica Macovei promite ca va "detensiona in masura posibilului relatiile cu Federatia Rusa, cu care trebuie sa avem o abordare pragmatica".
"Imi doresc schimburi economice cu Federatia Rusa, dar in termeni de egalitate, nu sub santajul gazului", spune aceasta.
Programul integral poate fi citit pe site-ul macoveipresedinte.ro
Armata/servicii
Monica Macovei promite ca va face din Romania "o tara sigura, cu o armata bine echipata", dar si un partener strategic al SUA si NATO respectat.
"Sunt suporterul clar al NATO si voi face din Romania unul dintre pilonii sigurantei colective a NATO pe granita sa de Est, alaturi de Polonia. Romania isi va mentine angajamentul militar in zonele de conflict, alaturi de partenerii sai din NATO, si va face functional scutul antiracheta de la Deveselu", se mai arata in programul candidatului independent la presedintie.
In ceea ce priveste relatia cu SUA, Macovei promite: "Voi intari parteneriatul strategic cu SUA, garantia libertatii si securitatii noastre. Voi sprijini cooperarea in Marea Neagra".
Monica Macovei spune ca va cere "demararea unui program de refacere a industriei nationale de aparare", deoarece "capacitatile de reactie si actiune ale armatei romane trebuie intarite".
"Ca sef al CSAT si responsabil de numirea sefilor serviciilor de informatii, voi veghea ca acestea sa fie performante, independente politic si sa isi desfasoare nestingherit activitatea, inclusiv in ce priveste lupta impotriva coruptiei, care este o amenintare la securitatea nationala", mai promite Monica Macovei.
In opinia sa, numirea unor sefi ai serviciilor din zona Opozitiei este "o regula buna, democratica". Macovei spune ca l-ar pastra pe George Maior in fruntea SRI.
Candidatul independent a dezmintit categoric ca ar fi ofiter acoperit, in contextul suspiciunilor lansate asupra prezidentiabililor de Traian Basescu.
"Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit sau in orice alt fel al vreunui serviciu de informatii roman sau strain", a declarat Monica Macovei, cerand Parlamentului sa clarifice situatia de urgenta.
"Presedintele nu trebuie sa provina din servicii secrete sau grupuri de interese financiare, ci sa fie liber. Nu poti avea dubla comanda: doar vointa legal exprimata a poporului, Constitutia si constiinta proprie trebuie sa ghideze deciziile presedintelui", se mai arata in programul prezidential, in care Macovei propune ca sefii serviciilor de informatii sa nu poata fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de 5 ani de la incheierea mandatului.
Sanatate, educatie
Monica Macovei vrea ca Romania sa fie o tara prospera, sanatoasa, cu tineri bine educati, care au locuri de munca si se pot implini profesional.
In programul sau, aceasta vorbeste despre solidaritate, spunand ca toti copiii trebuie sa mearga la scoala, iar "statul trebuie sa se ingrijeasca de educatie mai ales in zonele defavorizate economic".
"Educatia e prioritate nationala si trebuie sa i se aloce 6% din PIB in mod real, nu doar pe hartie. Media europeana este de 5%, dar noi stam mai prost la educatie si trebuie sa alocam mai mult. Avem nevoie si de o politica severa si coerenta de contracarare a abandonului scolar. In Romania exista aproape un sfert de milion de copii analfabeti. Copiii trebuie sa mearga la scoala, nu la munci nepotrivite varstei lor sau la cersit. (...) Scolile trebuie sa fie reevaluate periodic de comisii internationale pentru a asigura pastrarea unei educatii de calitate", se arata in programul sau.
Monica Macovei cere stabilitate in sistemul de educatie, precum si examene corecte, in urma carora sa se obtina diplome de valoare.
"Romania nu-si poate permite 80 de universitati de stat doar pentru a satisface interesele baronilor locali. Universitatea trebuie sa reprezinte excelenta natiunii, nu sa mascheze somajul si sa genereze impostura si nonvalori", spune Macovei, care incurajeaza si calificarea in invatamantul profesional.
De asemenea, aceasta sustine subventionarea si investitiile substantiale in cercetare.
Monica Macovei doreste eliminarea religiei din scoli, propunand in schimb studierea istoriei religiilor.
In domeniul sanatatii, Monica Macovei spune ca va cere alinierea bugetului pentru sanatate la media europeana de 6%.
"Voi milita pentru crearea unui program national de stimulare a natalitatii cu respectarea libertatii individuale si de cuplu, si de sprijinire a mamelor active. Angajatorii trebuie sa fie stimulati sa creeze crese la locul de munca", se mai arata in programul candidatului independent.
Totodata, Macovei se declara un sustinator al caselor private de asigurari de sanatate.
"Doresc standarde de cost in sanatatea publica. Stabilirea de costuri minimale rambursabile universal, indiferent de furnizorul de servicii de sanatate ales (stat/privat). (...) Medicii si asistentii medicali trebuie incurajati sa se specializeze si sa performeze in Romania", mai sustine Macovei.
Justitie
Fostul ministru al Justitiei promite o Romanie "guvernata cinstit si sobru, eficient si onest fata de cetatean", "o tara in care coruptia, evaziunea fiscala, furtul din banii nostri, munca la negru sunt fenomene marginale, aspru pedepsite".
Totodata, aceasta cere eliminarea imunitatii demnitarilor, cu exceptia celei pentru opiniile politice, si spune ca "furtul din banii publici, spalarea de bani, crima organizata si coruptia comise inclusiv de demnitari nu trebuie sa se prescrie niciodata".
"Sustin independenta justitiei impotriva imixtiunii politice. In justitie nu trebuie sa mai fie coruptie sau incompetenta. Propun, de asemenea, un sistem de justitie eficient, de tip american, cu procese care se judeca in fiecare zi pana la terminarea lor.
(...) Sustin o practica judiciara unitara, pentru ca justitia nu este o loterie. Judecatorii si procurorii profesionisti, corecti si independenti trebuie sa fie rasplatiti, iar cei aserviti politic, corupti, neprofesionisti si cei care tin dosarele cu anii trebuie eliminati din sistem", se arata in programul prezidential.
Monica Macovei promite ca va continua "batalia impotriva coruptiei" si ca va proteja independenta DNA si ANI fata de politic.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
Mediator
Candidatul independent la presedintie spune ca va fi un presedinte "moderator".
"Voi atrage atentia de cate ori se incalca legea, cartonasul rosu ca pe stadion. Voi insista foarte mult ca in spatiul public limbajul sa fie civilizat serios, fara glumite, golanii, minciuni, sa tratam romanii cu respect si decenta inclusiv prin limbaj", spune Monica Macovei, promitand ca va veghea ca legile adoptate de Parlament sa fie "drepte, nu abuzive", iar "Guvernul sa nu se substituie Parlamentului si sa inceteze legiferarea prin ordonante de urgenta, care e un abuz".
Intrebata cum va face acest lucru fara o forta politica in spate, Monica Macovei a raspuns ca va discuta dupa alegeri.
"Voi incerca, discut cu toata lumea, adun pe toata lumea la masa, am trecut 40 de legi prin Parlamentul European asa. Trebuie sa fac asta in interes national. Vin alegeri in 2016", a reamintit ea.
In context, Macovei a dat asigurari ca dupa alegeri va desemna un premier care are "aceleasi principii" ca si ea.
"Nu voi coabita cu nimeni. Discut, negociez, pana la o limita. Sunt oameni in partide, sunt partide care vor sa faca asta, isi schimba atitudinea. Voi face tot ce imi sta in putinta sa fac o majoritate cat mai curata pana la alegeri si sa promovez aceste idei", a mai declarat Macovei.
Economie
In domeniul economic, Monica Macovei spune ca isi doreste "o tara a intreprinzatorilor liberi, prosperi, neimpovarati de taxe, birocratie si legi aberante".
"Atunci cand esti cap de pod cum e Romania, trebuie sa ceri partenerilor occidentali interesati in metinerea democratiei sa investeasca in Romania militar, politic si economic. Asa au facut SUA in Israel si in Coreea de Sud. Este o oportunitate extraordinara pentru Romania si din punct de vedere economic: veniti si investiti in Romania pentru a intari tara", le-a transmis ea partenerilor straini.
In programul sau, Monica Macovei si-a inscris obtinerea independentei energetice.
"Reducerea dependentei de gazul rusesc este o prioritate strategica nationala. Resursa nucleara este importanta in acest sens si trebuie sa lucram cu parteneri de incredere, dintre aliatii nostri din Vest. Romania trebuie sa-si dezvolte in paralel atat explorarea si extractia rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra, cat si capacitatile de energie nepoluanta", considera aceasta.
Monica Macovei crede ca "statul nu are ce sa caute in productie si servicii", pentru ca "orice gestioneaza statul e sursa de coruptie, risipa a banului public, creeaza deficite si saraceste natiunea".
Din acest motiv, considera ca "trebuie privatizate intreprinderile si regiile de stat, prost gestionate si capusate de 25 de ani", iar "statul sa ramana proprietar numai asupra companiilor de care depinde siguranta nationala si sa le gestioneze eficient".
In context, Macovei cere verificarea tuturor privatizarilor din ultimii 25 de ani si recuperarea sumelor fraudate.
De asemenea, ea este de parere ca guvernele neperformante, care genereaza datorii publice mai mari de 3%, trebuie sa fie demise.
Macovei sustine ca "proprietatea e sfanta", in timp ce capitalismul este "singurul sistem economic firesc, viabil si universal profitabil".
"Voi fi un suporter absolut al alinierii intreprinderilor romanesti la standardele de bune practici in afaceri de la nivel european si global. Voi face demersuri publice in favoarea adoptarii unor politici publice care sa incurajeze afacerile oneste si sa marginalizeze practicile oneroase, voi sprijini educarea reprezentantilor companiilor si a publicului larg cu privire la etica in afaceri", mai promite Monica Macovei.