Ziare.com

Monica Macovei, contestatie la BEC: S-a incalcat dreptul constitutional de a vota

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 20:48

   

Monica Macovei, contestatie la BEC: S-a incalcat dreptul constitutional de a vota
Candidatul independent la prezidentiale Monica Macovei a depus o contestatie la Biroul Electoral Central (BEC), care vizeaza problemele intampinate de alegatorii din provincie in sectiile de votare din Capitala, dupa ce mai multe dintre acestea au ramas fara formulare pentru declarati pe propria raspundere.

Astfel, Macovei a depus la BEC o sesizare "impotriva refuzului presedintilor sectiilor de votare de a lasa alegatorii avand domiciliul in alt oras sa voteze prin inscriere pe listele suplimentare, invocand, cu rea-credinta, lipsa formularelor de declaratii pe proprie raspundere ce trebuiau semnate inainte de vot", precum si "impotriva masurii (luate, cu rea-credinta, de presedintii sectiilor de votare), de a trimite votantii, in mod fraudulos si ilegal, catre alte sectii de votare, sectii la care acestia intampinau exact aceleasi probleme", se arata intr-un comunicat al candidatului la presedintie, remis Ziare.com.

De asemenea, Macovei a invocat in documentul citat si faptul ca autoritatile electorale nu au asigurat "conditii legale pentru votantii de la sectiile de votare din strainatate, sub aspectul, incapacitatii reprezentantilor sectiilor de a-i primi pe acestia in sectie, in timp util, cu consecinta aparitiei riscului interzicerii dreptului acestora de a vota".

"Prin urmare, considerand incalcarea dreptul constitutional de a vota (ca drept fundamental in cadrul statului de drept), fiind de o gravitate deosebita, ceea ce poate determina anularea alegerilor pentru cauza de frauda organizata de puterea executiva, ca parte interesata in acest proces electoral atat prin intermediul candidatului propus la presedintie, cat si prin calitatea sa de organizator a alegerilor, va solicitam sa dispuneti remedierea de indata a situatiei existente in cadrul tuturor sectiilor de votare prin suplimentarea de indata si intr-un mod suficient a formularelor privind declaratiile pe proprie raspundere ce trebuie semnate de catre alegatorii care voteaza pe listele suplimentare", solicita Macovei in contestatia depusa la BEC.

Prelungirea votului peste granite

In acelasi timp, ea a cerut luarea masurilor legale adecvate pentru preintampinarea unor evenimente similare la toate sectiile de votare, precum si prelungirea programului sectiilor de votare din tara si strainatate, "pana la asigurarea exercitarii in mod deplin si legal a drepturilor electorale ale cetatenilor romani".

Macovei cere prelungirea votului in strainatate

Monica Macovei sustine ca ar trebui identificate toate persoanele vinovate de incalcarea normelor electorale si constitutionale in vigoare si sanctionarea lor pentru "fraudarea, cu intentie, a procesului electoral".

"Fata de gravitatea neregularitatii astfel invocate si de riscul anularii alegerilor, in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scutin, va solicitam sa dispuneti asupra cererii noastre cu celeritate, va rugam sa acordati o diligenta sporita in solutionarea prezentei contestatii, urmand ca in situatia unei solutionari incomplete, cu intarziere sau ineficiente, sa urmarim respectarea drepturilor electorale ale votantilor mei si ale tuturor cetatenilor cinstiti din aceasta tara, inclusiv prin formularea unor plangeri penale (inaintate impotriva reprezentantilor Birourilor Electorale, precum si impotriva reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente) ", a mai aratat Macovei.

Cozi in strainatate, vot blocat in Capitala

Nemultumirile candidatului la presedintie vin dupa ce mai multe sectii de vot din Capitala au ramas fara formularele tipizate pentru declaratiile pe proprie raspundere, iar cetatenii din provincie au fost nevoiti sa astepte cateva ore pentru a-si exprima optiunea.

Votul in Bucuresti, blocat de lipsa formularelor tipizate - ce spun autoritatile electorale

Peste granite, romanii din diaspora au format cozi uriase in fata sectiilor de votare si au asteptat, de asemenea, ore intregi pentru a pune stampila pe unul dintre cei 14 candidati pentru Palatul Cotroceni.

Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Galerie foto)

Cozi impresionante la vot si in New York

D.T.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1965 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dna Monica nu si-a uitat vechile obiceiuri !! Minciunile !!

Cate milioane de voturi au fost fraudate in 2012 ?? :))) Si niciodata nu si-a recunoscut minciuna!

Acum ne zice ca lumea n-a mai votat ca s-au terminat formularele la cateva sectii ! Si nu se putea merge la alte sectii?? :)))

Apoi, ca lumea a stat la coada !! Dna Mandela, DE FIECARE DATA lumea sta la coada ! Nu se poate face cate o sectie de votare in fiecare oras. Dar asta e DINTOTDEAUNA !! Tot asa a fost si cand au fost 3 voturi pe secunda..

 

prostia a invins,indiferent de cine va castiga alegerile !

de ce spun asta ?! pt ca azi,daca kakarau nu se vindea pe 30 de arginti aveam prezident din primul tur ! usl a fost speranta romanilor dar kakarau a pus botu la malai ! ramane ca ungurii sa incline balanta ca de fiecare data ! vai mama voastra de iddioti,care nu ati venit la bot !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor