Monica Macovei, cu anticoruptia la urne. De ce nu are sanse? (Opinii)

Sambata, 09 August 2014, ora 11:17
5365 citiri
Monica Macovei, cu anticoruptia la urne. De ce nu are sanse? (Opinii)

Europarlamentarul anului 2013 si-a anuntat candidatura pentru pozitia de presedinte al Romaniei. Monica Macovei, probabil ministrul de Justitie de a carui performanta a depins, intr-o mare masura, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a intrat in cea mai mare confruntare politica a carierei. Dar ce sanse are?

In opinia mea, sansele politicianului membru PDL de a ajunge in turul doi tind catre zero. Si asta atat din considerente de perceptie a mesajului ei politic de catre electorat, cat si din considerente tehnice.

Monica Macovei, chiar daca face parte dintr-un partid politic, in aceasta campanie va fi mai singura ca un independent. Nimeni din Alianta Crestin Liberala nu o va sprijini.

Mesajul ei politic e perceput greu de electorat pentru ca, pe de-o parte, politicienii corupti au atacat-o continuu in ultimii zece ani, iar acum o ataca si mai abitir.

Pe de alta parte, electoratul de dreapta nu prea mai intelege relatia dintre Monica Macovei si Traian Basescu.

Faptul ca nu mai sunt de aceeasi parte a baricadei e, intr-un fel, perceput in cel mai bun caz ca o incalceala politica.

Din punct de vedere tehnic, Monica Macovei nu poate avea oameni in toate sectiile de votare, iar reprezentantii marilor partide pot anula din plin voturile obtinute de aceasta sub diferite pretexte. In Romania, candidatii independenti nu au nicio sansa.

Cu toate acestea, cred ca Monica Macovei ar fi un presedinte bun, unul care ar reusi sa domoleasca hotia si sa alunge coruptia. As fi vrut ca si electoratul sa fie pregatit pentru un astfel de presedinte. Din pacate, nu e. Si asta se vede mai ales din relatia ei cu Vasile Blaga, presedintele PDL, si din raceala cu care e tratata chiar de catre colegii de partid.

Castigarea unei astfel de curse politice se bazeaza pe o organizare precisa si extinsa a modului de transmitere a mesajului, pe un discurs puternic si pe intelegeri cu partenerii politici, dar si cu inamicii.

E greu sa castigi daca nu ai in spate un partid mare. Iar minuni, la un astfel de nivel, se intampla rar. Poate ca Monica Macovei nu si-a propus sa ajunga in turul doi, ci doar sa devina actor principal al politicii romanesti.

Din punctul meu de vedere, doamna Macovei are capacitatea de a aduce la vot oameni care nu au mai votat de ceva vreme. E vorba de persoane tinere, care inca mai cred intr-o societate morala, in actul de justitie si care s-au saturat de coruptie.

Acesti oameni sunt extrem de dezamagiti de clasa noastra politica. Pentru ei, Monica Macovei poate reprezenta o speranta. Candidatura europarlamentarului PDL seamana, daca vreti, cu candidatura lui Nicusor Dan la Primaria Capitalei din vara anului 2012. Era un outsider ce deranja pe toata lumea, nefiind sprijinit de nimeni si care a strans sapte procente din voturile bucurestenilor, bazandu-se doar pe o campanie online.

Va exista un public pentru mesajul doamnei Macovei, iar competitia directa va fi cu Cristian Diaconescu, candidatul Partidului Miscarea Populara. Cumva, de voturile celor doi va depinde rezultatul final al alegerilor.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com