Biroul Procurorului European, aproape de realitate - raportul lui Macovei, aprobat de PE

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 20:11
4981 citiri
Biroul Procurorului European, aproape de realitate - raportul lui Macovei, aprobat de PE

Europarlamentarii au aprobat, miercuri, raportul Monicai Macovei privind Regulamentul de infiintare a Biroului Procurorului European, care urmeaza sa efectueze investigatii penale si sa trimita in judecata persoanele invinuite de comiterea infractiunilor ce afecteaza bugetul UE.

Raportul privind Regulamentul de infiintare a Biroului Procurorului European (EPPO) a fost votat, miercuri, in plenul PE, cu o larga majoritate: 487 de voturi "pentru", 165 de voturi "impotriva" si 33 de abtineri.

"Sa nu uitam ca suntem gardienii banilor cetatenilor nostri. Asta doresc sa fie si Biroul Procurorului European", a declarat Monica Macovei, raportorul PE pentru acest regulament, citata intr-un comunicat.

In prezent, datele colectate si analizate de catre Comisia Europeana au condus la identificarea suspiciunilor de frauda in dauna intereselor financiare ale Uniunii, care se ridica la aproximativ 500 de milioane de euro anual, dar exista "motive intemeiate pentru a crede ca sumele eventual expuse riscului de frauda se ridica la trei miliarde de euro pe an", potrivit raportului.

Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, a declarat ca vor fi recuperate anual 1-2 miliarde de euro, prin anchetarea fraudei de catre Biroul Procurorului European.

"Desigur, aceasta cifra va creste odata cu intarirea Biroului si a retelei de procurori europeni anti-frauda din statele Uniunii", a precizat Monica Macovei.

Biroul Procurorului European va efectua investigatii penale si va trimite in judecata persoanele invinuite de comiterea infractiunilor care afecteaza bugetul Uniunii.

Institutia Procurorului European va avea doua componente: un birou central, format din 25 de procurori europeni selectati pe baza unei competitii deschise, cu un procuror sef, iar a doua componenta va fi alcatuita din "procurori europeni delegati". Acestia vor fi procurori din statele membre care vor lucra in continuare in statele lor in cazurile de frauda cu bani europeni, dar printr-o colaborare directa cu biroul central.

Potrivit raportului, in scopul exercitarii controlului jurisdictional asupra tuturor activitatilor de cercetare si a celorlalte masuri procedurale adoptate in activitatea sa de urmarire penala, EPPO ar trebui ca, in fata instantelor competente ale statelor membre, sa fie considerat drept o autoritate nationala.

Infiintarea Biroului Procurorului European este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare in decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Monica Macovei Biroul Procurorului European, #UE Birou Procuror European , #europarlamentar