Bunurile provenite din infractiuni vor fi confiscate - Directiva "Macovei", obligatorie pentru toate statele UE

Marti, 25 Februarie 2014, ora 17:06
7182 citiri
Bunurile provenite din infractiuni vor fi confiscate - Directiva "Macovei", obligatorie pentru toate statele UE
Foto: monica-macovei.ro

Directiva europeana care prevede punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, al carei raportor este europarlamentarul Monica Macovei, a fost adoptata, marti, cu o larga majoritate de voturi de Parlamentul European.

Directiva a fost votata de 631 de eurodeputati, iar transpunerea ei este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, scrie Monica Macovei pe blog.

"Sper ca Romania sa transpuna rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infractiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terte persoane sau confiscarea extinsa, inclusiv in cazul instrainarii sub pretul pietei sau al donatiilor", a declarat aceasta.

Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai usor in toate statele membre, iar confiscarea extinsa se va aplica in cazul mai multor infractiuni decat inainte: (i) coruptia activa si pasiva in sectorul public si privat, precum si coruptia oficialilor din UE si din statele membre, (ii) participarea la o retea de crima organizata, (iii) pornografia infantila, (iv) criminalitatea informatica si (v) orice infractiune pentru care legea prevede inchisoarea de minimum 4 ani, precizeaza europarlamentarul PDL in postarea pe blog, unde pot fi gasite detalii suplimentare cu privire la prevederile directivei adoptate marti de Parlamentul European.

2,1 trilioane de dolari, doar in 2009

In interventiile avute luni seara in plenul PE, Monica Macovei a subliniat faptul ca, dupa adoptarea acestei directive, "confiscarea banilor infractorilor se va face mai usor si mai repede".

"Si toti vom avea de castigat. In primul rand, vor castiga cetatenii, pentru ca in bugetele publice vor fi mai multi bani pentru scoli, spitale sau pensii. Vor castiga bugetele nationale si bugetul Uniunii, pentru ca acestea vor creste.

Numai in 2009, traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinte umane si de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari. Si numai 1% din aceste venituri uriase sunt puse sub sechestru sau confiscate. Asta inseamna nimic. Banii raman la infractori si noi pierdem", a subliniat Monica Macovei in interventia sa.

Europarlamentarul roman a mai punctat si faptul ca directiva introduce si noi modalitati de confiscare.

"De exemplu, se vor putea confisca bani si bunuri chiar daca inculpatul este bolnav sau a plecat din tara si procesul penal nu se finalizeaza printr-o condamnare. Un pilon important al Directivei este confiscarea extinsa a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, daca esti condamnat pentru o suma mica de trafic de droguri - 1.000 de euro -, judecatorul iti evalueaza toata averea si, daca nu o poti justifica, ti-o confisca, prezumand ca provine tot din trafic de droguri", a mai spus Monica Macovei.

De asemenea, un alt pilon al acestei directive este confiscarea de la terti.

"Grupurile de criminalitate organizata transfera bunuri si bani catre terte persoane, in scopul de a evita confiscarea. De exemplu, o persoana acumuleaza venituri prin infractiuni, apoi vinde, sau face cadou, sau pune pe numele altora aceste venituri. In aceste situatii, confiscarea se va putea face daca bunul se vinde sub pretul pietei sau se doneaza, sau exista indicii ca nu a fost o tranzactie reala.

In plus, am reusit sa introducem in Directiva notiunea de re-utilizare sociala a bunurilor confiscate. Asta inseamna ca proprietatile confiscate vor putea fi folosite in interesul comunitatilor afectate sau in scopuri sociale sau, ca in Italia sau Marea Britanie, pentru cumpararea de masini sau alte echipamente necesare in lupta impotriva marii criminalitati", a mai afirmat eurodeputatul roman.

11 milioane de lire sterline confiscate in Marea Britanie intr-un singur an

Monica Macovei a subliniat rezultatele foarte bune obtinute prin confiscare civila in statele UE in care deja se aplica.

"De exemplu, in Marea Britanie, hotararile civile de confiscare au vizat numai intr-un an de zile, 2011/2012, 11 milioane de lire sterline. Sau - in aprilie 2013, bunuri in valoare de 1,2 miliarde de euro au fost confiscate de la un om de afaceri italian 'cu legaturi mafiote': Intre aceste bunuri - 43 de companii, 98 de proprietati, 66 de conturi bancare si altele.

Deci, numai daca luam averile infractorilor, vom putea indrazni a crede ca reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la inchisoare, dar lasarea banilor murdari in circulatie nu mai poate fi tolerata", a subliniat europarlamentarul roman.

Monica Macovei a mai vorbit si despre necesitatea ca Directiva sa fie cat mai repede si mai corect transpusa in statele membre UE.

"Prioritatea noastra trebuie sa fie: urmareste banii, peste frontiera, confisca profitul infractorilor. Altfel, tot ceea ce facem este inutil. As vrea sa dau un exemplu: doar in urma cu trei saptamani, in Marea Britanie a fost destructurata o retea de spalare de bani prin conturi bancare offshore si investitii imobiliare. Beneficiarii erau infractori aflati in strainatate si implicati in traficul cu droguri. In timpul acestei operatiuni, au fost facute anchete in mai multe state din Uniunea Europeana si din afara si s-au confiscat circa 500.000 de lire sterline si diamante intr-o valoare foarte mare.

E doar un exemplu de modul in care retelele de crima organizata functioneaza la nivel mondial. Deci, inca o data spun, banii sunt slabiciunea acestor retele si aici trebuie sa lovim. Trebuie sa le luam banii", a conchis europarlamentarul roman.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#directiva Macovei confiscare bunuri, #directiva europeana sechestru , #europarlamentar