Candidatura independenta a Monicai Macovei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Iulie 2014, ora 18:35
5547 citiri
Candidatura independenta a Monicai Macovei (Opinii)
Foto: Facebook/ Monica Macovei

Desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat al liberalilor la presedintie era previzibila si incheie, cel putin formal, confruntarea pentru aceasta candidatura in zona PNL.

Dar problemele incep acum in cealalta parte, la PDL. Daca pana acum democrat liberalii aveau un singur candidat clar pe care sa il introduca in confruntarea finala cu reprezentatul liberalilor, iata ca si Monica Macovei a cerut sa fie introdusa, din partea PDL, in cercetarea care va stabili candidatul unic PNL-PDL. Vasile Blaga a refuzat solicitarea, Monica Macovei a revenit cu ea.

Situatia e complicata si poate fi evaluata pe doua paliere a caror ciocnire reflecta confruntarea dintre logica de partid si logica electoratului care detesta partidele.

Monica Macovei nu a fost perceputa niciodata ca om de partid. Si nici nu cred ca a fost vreodata, in sensul adaptarii la logica si disciplina de partid. In schimb, domnia sa a ramas pentru o anumita parte a electoratului un simbol al anticoruptiei, al apararii statului de drept si al integritatii. Mai mult, dna Macovei are un profil de antisistem, mai degraba de reprezentant al societatii civile, decat al clasei politice.

Acestui electorat li se adauga cei nemultumiti acum de fuziunea PNL-PDL, cei care condamna asocierea democrat liberalilor cu "pucistii", care refuza numele noului partid si simbolistica lui. Pentru toti acestia, candidatura Monicai Macovei se profileaza ca o speranta si au salutat-o cu urale pe Facebook si pe forumuri.

Acceptarea in sondaje a dnei Macovei ar fi atras, poate, spre noua constructie acest electorat, indiferent daca domnia sa ar fi castigat sau ar fi pierdut batalia sondajelor.

Dar o asemenea acceptare ar fi contravenit grav logicii de partid si aici incepe bucata de adevar a lui Vasile Blaga. Si ea poate fi inteleasa mai bine, cred, daca depersonalizam speta excluzand numele.

PDL a avut intr-adevar alegeri interne pentru desemnarea candidatului la prezidentiale. O competitie care a fost deschisa oricui, fara limite. S-au inscris doar doi candidati, a invins unul. Chiar nu inteleg de ce nu s-a inscris atunci dna Macovei, ca doar pericolul nu era mai mic decat acum.

Daca accepti intrarea in cercetarea finala si a altor nume in afara celui stabilit de partid, anulezi practic intreg demersul alegerilor primare. Il arunci in derizoriu si odata cu asta pui sub semnul intrebarii regulile din partid, ceea ce iti poate crea ulterior foarte mari probleme. Mai ales intr-un partid care se bazeaza foarte mult pe disciplina interna.

Daca accepta si masurarea dnei Macovei, PDL ar fi fost obligat sa accepte apoi orice masuratoare, a oricarui doritor de pe ultima suta de metri, ceea ce ar fi putut arunca in haos intreg procesul de selectie. Poate mai vrea si dl Falca o masuratoare, ca doar a participat la competitia interna. Sau vreun primar vechi al PDL, de ce nu? Pana la urma in orice competitie o regula de baza, de la fotbal la politica, este ca nu poti ajunge in finala, daca nu te-ai inscris in calificari.

Si cand nu ai participat la calificari, exista un mare risc sa nu ai apoi sustinerea reala a partidului.

Asa ca, realist vorbind, procedural vorbind, singura cale a dnei Macovei este o candidatura independenta, bazata pe sustinerea pe care o are intr-o parte a societatii civile. Mi-e greu sa spun ce sanse reale ar avea un astfel de demers, pe care cred ca l-a luat in calcul dintr-un bun inceput, anticipand probabil si motivele pentru care Vasile Blaga va refuza.

Teoretic, sigur ca un candidat independent bine conturat, cu o poveste puternica, cu o simbolistica puternica, asa cum este dna Macovei, ar trebui sa aiba o sansa buna. Practica electorala este insa altceva. Alegerile nu prea sunt castigate niciunde in lume doar cu entuziasm. Se castiga cu structuri de partid solide, cu bani si sustinere media. Cam astea sunt ingredientele.

Cel putin din primul punct de vedere, dna Macovei pleaca cu un handicap, pentru ca Romania nu inseamna doar grupurile de sustinere de pe Facebook. Fara Romania profunda nu poti castiga alegerile, iar ea, chiar la nivel urban, nu stiu cat este de pregatita pentru candidatura unei femei, cu un aer auster, cu o istorie teribila de demonizare, indiferent cat de impresionanta este cartea de vizita a domniei sale.

In plus, vorbim de un drum plin de obstacole si pericole. Cum va aduna fonduri? Cum va strange semnaturi? Cum va putea verifica autenticitatea lor? Va dati seama ce s-ar intampla daca pe listele ei ar fi plantate cateva zeci de semnaturi fictive? Cine o va reprezenta in sectiile de votare? Pentru ca fara reprezentanti riscul de a fi furat este enorm.

De-abia am vazut la europarlamentare, in cazul MRU, ce sanse are un politician cu procente bune in spate, dar fara o structura de partid solida.

Dar in orice caz, experimentul acestei candidaturi independente, daca ea va exista cu adevarat, va fi foarte interesant. Indiferent de rezultatele lui, ar fi de anticipat de pe acum unele consecinte ale acestei intrari in lupta a dnei Macovei.

Ca efect imediat, in ecuatia desemnarii candidatului unic, miscarea domniei sale il avantajeaza clar pe Klaus Iohannis, pentru ca provoaca tulburare in zona electoratului PDL.

In perspectiva turului intai al prezidentialelor, daca Monica Macovei va candida independent, este posibil sa atraga la vot un electorat pana acum demobilizat pe care, daca nu va intra in turul al doilea, sa-l transfere apoi catre candidatul unic al dreptei, ca doar nu o sa-l indemne sa-l voteze pe Victor Ponta. Ceea ce in ecuatia generala a alegerilor poate fi un avantaj pentru zona de dreapta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Monica Macovei candidat prezidentiale, #Monica Macovei PDL , #europarlamentar