Monica Macovei: Procurorul general ar fi dat ordin ca anchetele privind referendumul sa se opreasca - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:03
9105 citiri
Monica Macovei: Procurorul general ar fi dat ordin ca anchetele privind referendumul sa se opreasca - Interviu

Inainte de a veni Tiberiu Nitu in functia de procuror general au fost trimisi in judecata oameni din diverse comune sau mici orase pentru frauda la referendum, iar cand a venit Nitu ar fi dat ordin ca investigatiile in aceasta privinta sa se opreasca, a declarat Monica Macovei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Monica Macovei a explicat care sunt parghiie prin care USL incearca sa controleze justitia si care sunt dovezile acestor demersuri. Una dintre aceste parghii este procurorul general.

Totodata, Monica Macovei a aratat de ce procurorul european, noua institutie pe care Comisia Europreana a decis sa o infiinteze, a provocat o mare rezistenta inclusiv la Bucuresti: "Procurorul european va avea puterile pe care le are un procuror roman in acest moment. Va putea sa audieze martori, sa aiba ofiteri sub acoperire, sa filmeze, sa faca interceptari in acord cu legea romana, in cazurile de fraudare a banilor europeni".

Monica Macovei: Pentru R. Moldova, raul abia incepe. Rusia face presiuni imense pentru a bloca semnarea acordului cu UE

Directiva europeana privind confiscarea extinsa a averilor a intrat in linie dreapta spre adoptare. Ce aduce nou acest proiect in lupta anticoruptie?

Saptamana trecuta am terminat negocierea cu Consiliul si Comisia Europeana, eu fiind reprezentanta PE pe directiva confiscarii, si joi am prezentat forma negociata in Comisia de Justitie, Afaceri Interne si Drepturile Omului. Textul urmeaza sa fie votat pe 17 decembrie in comisie si anul viitor in plen.

In aceasta directiva confiscarea extinsa se aplica la patru categorii de infractiuni: cele de coruptie publica si privata, activa si pasiva, adica si daca dai si daca iei, cele de criminalitate cibernetica, de exemplu falsificarea cardurilor sau spargerea conturilor bancare, crima organizata, pornografie si oricarei infractiuni pedepsite conform legii cu inchisoarea mai mare de 4 ani, indiferent cat de mare este pedeapsa concret aplicata.

Confiscarea extinsa inseamna asa: persoana e prinsa ca a luat 1.000 de euro, e condamnata, dar judectorul se uita la toata averea lui si daca exista o diferenta intre venitul legal al persoanei si cat are in realitate. Daca nu poate fi justifica diferenta, ea se confisca, chiar daca a fost trecuta pe numele unei rude, al sotului, al copilului asa cum se mai intampla. Se confisca si daca vinzi bunul nejustificat sub pretul pietii si exista indicii ca el e tot sub controlul tau, iar tranzactia a fost fictiva.

Alta noutate e ca persoanele care au fugit din tara sau sunt foarte bolnave si din aceste cauze nu au fost condamnate pot sa sufere confiscarea si fara condamnare penala.

In legislatia penala romaneasca exista confiscarea extinsa de la inceputul lui 2012 si este prevazuta si in noul Cod Penal. Sunt diferente intre ceea ce avem acum si prevederile directivei? Se extinde confiscarea extinsa?

A fost o reglemntare foarte greu introdusa, dupa ce initial Curtea Constitutionala s-a opus. Ceea ce prevede legea din Romania e bine, dar va aparea o extindere care va trebui adaugata. In sensul in care legea noastra prevede ca sunt verificate veniturile obtinute in ultimii cinci ani, directiva europeana nu include nicio limita de timp.

A doua diferenta este ca legea romaneasca nu prevede confiscarea extinsa pentru orice infractiune pedepsita cu mai mult de 4 ani de inchisoare. Va intra, spre exemplu, si abuzul in serviciu, infractiune comisa de multi politicieni. Legea romaneasca spune ca se tine cont la calcularea averii si de bunurile transferate catre un membru de familie, deci, desi nu este prevazut expres, este logic ca ele sa poata fi confiscate.

A mai aparut o noutate care a povocat foarte multe valuri si tensiuni. Apare institutia procurorului european. De ce supara el atat de multa lume, inclusiv din Romania?

Procurorul european urmeaza sa investigheze frauda cu fonduri europene, in principal transfrontaliera, dar si din statele membre care nu-si fac treaba si nu ancheteaza cum trebuie aceste fraude. Procurorul european va avea puterile pe care le are un procuror roman in acest moment. Va putea sa audieze martori, sa aiba ofiteri sub acoperire, sa filmeze, sa faca interceptari in acord cu legea romana, adica dupa ce obtine autorizatie de la judecatorii romani.

Daca vrea sa intercepteze pe cineva in Germania, trebuie sa obtina autorizatie de la autoritatile germane. Dar procurorul european va face ancheta pana la capat si va trimite dosarul spre judecata la instanta din tara al carei cetatean e persoana in cauza.

Pana acum exista OLAF, Oficiul antifrauda, care facea o parte din ancheta administrativa si apoi trimitea dosarul in statele membre ca sa continue ancheta penala. Ei bine, in jumatate dintre cazuri procurorii din statele membre nu mai trimiteau in judecata, deci dosarul era mort. De aceea s-a decis ca toata ancheta sa fie facuta de procurorul european si doar judecata sa fie facuta in statele membre.

Romania s-a opus acestei noi institutii...

Da. CE a facut un proiect de directiva in detaliu, cum va functiona, cum vor fi reprezentate statele membre si au fost consultate toate parlamentele statelor UE. Pe principiul subsidiaritatii, ele trebuiau sa raspunda la urmatoarea intrebare: voi, in statele voastre, rezolvati mai bine lupta cu fraudarea fondurilor europene, o rezolvati eficient sau mai bine o reglementam noi la nivelul UE?

Din statele consultate, 19 au raspuns ca rezolva problema mai bine acasa. Printre ele si Olanda de exemplu, dar ea investigheaza eficient frauda cu fonduri europene. La fel Marea Britanie. Dar si Romania a spus: "nu, suntem mai eficienti noi acasa". Nu e deloc asa. Rusinos este ca dupa ce comisiile de specialitate au zis da in unaminitate, s-a opus comisia de afaceri europene condusa de condamnatul in prima instanta Relu Fenechiu, care a si declarat: "Ce atata justitie peste justitiei?"

Daca am ajuns ca o asemenea persoana sa ia deciziile pentru toti romanii si sa refuze procurorul european in Romania e dezonorant pentru tara. A consultat romanii, stie ce vor romanii? Sunt sigura ca romanii vor ca un procuror european sa investigheze frauda cu bani europeni si in Romania. Comisia a analizat raspunsurile si a decis sa mearga mai departe cu directiva si sa faca institutia procurorului european.

Sunteti ministru al Justitiei in guvernul alternativa al PDL. Care sunt acum cele mai mari pericole pentru independenta justitiei?

Pericolul permanent e reprezentat de USL. USL vrea sa nu mai fie procurori si judecatori independenti ca sa nu mai fie cercetati si condamnati. Problema cea mare este permanenta intentie de subordonare a procurorilor si transmiterea mesajului: sa va fie frica, sa nu mai indrazniti sa ne anchetati.

Ati identificat pasi concreti facuti de USL in aceasta directie?

In primul rand, numirea lui Nitu, prietenul lui Ponta, ca procuror general. Nitu care nu a facut nimic remarcabil ca procuror, care fusese respins de CSM dupa o prestatie jalnica si totusi a fost propus din nou si apoi numit. E clar ca Ponta a vrut sa aiba in mana Parchetul.

Se simte in actiunile Parchetului General prezenta lui Tiberiu Nitu?

Se simte. Eu stiu ca inainte de a veni Nitu au fost trimisi in judecata oameni din diverse comune sau mici orase pentru frauda la referendum, iar cand a venit Nitu, inteleg ca ar fi dat ordin ca investigatiile in aceasta privinta sa se opreasca.

Apoi, va aduceti aminte cazul "Bolintineanu", cand Ponta a iesit public si a oprit o actiune de frauda si coruptie la bacaluareat. Chiar a spus ca el l-a sunat pe ministrul Justitiei, care a recunoscut si a spus ca l-a sunat la randul sau pe procurorul general pentru a vorbi cu procurorii, ceea ce s-a intamplat. Ca dovada, audierile au fost blocate in ziua respectiva. Deci unde am ajuns? Ne-am intors in anii 2002-2003.

Dar CSM a considerat ca interventia premierului nu a fost in afara legii, ci exprimarea unui drept la opinie. E o problema la CSM?

E o problema si la CSM. Poate ca CSM a reactionat asa pentru ca sesizarea a venit din partea mea si a catorva colegi. Poate daca o facea un magistrat era altfel. Cert este ca, indiferent de decizia CSM, am vazut in spatiul public interventia lui Ponta si efectul ei. Acestea sunt faptele.

Vine si momentul Papici, care, la cateva ore dupa ce semneaza rechizitoriul de trimitere in judecata a lui Liviu Dragnea pentru frauda la referendum, este revocat din functia pe care o ocupa cu delegatie. Sunt lucruri foate grave care arata scopul USL. Si Crin Antonescu a declarat ca nu sunt la putere ca sa vada cum DNA si ANI schimba ministri.

Dar uite ca inculpatul Dragnea, desi trimis in judecata, este in continuare ministru si face pentru Romania legea descentralizarii, o lege foarte importanta. Este o bataie de joc pentru toti romanii.

Se simte iesirea d-lui Daniel Morar din sistem, din CSM si de la conducerea DNA?

Cred ca se simte. Am incredere in Codruta Kovesi. A reactionat extraordinar de curajos, profesionist si independent in cazul Papici. Sper sa continue la fel. Dar regret ca Daniel Morar nu mai e in sistem. E un procuror extraordinar, de o independenta totala, o putere foarte mare. E ca o stanca.

In acest moment avem un grup de asemenea procurori foarte buni, independenti, profesionisti, puternici, care nu vor fi schimbati de USL. La fel un grup de judecatori, de exemplu la sectia penala a Inaltei Curti. Dar sunt grupuri.

Nu exista o masa critica, care sa reziste la orice presiune?

Masa critica inseamna peste jumatate. Nu, ea nu exista. Va aduc aminte ce spunea una dintre cele doua judecatoare de la TMB interceptate: USL a venit la putere si noi tot suntem urmariti de DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Monica Macovei Justitie, #Tiberiu Nitu ancheta referendum, #confiscare extinsa avere, #procuror european , #europarlamentar