Eurodeputatii USL solicita sanctionarea Monicai Macovei in Parlamentul European

Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:26
1485 citiri
Eurodeputatii USL solicita sanctionarea Monicai Macovei in Parlamentul European

Europarlamentarii USL vor solicita presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, sanctionarea eurodeputatului PDL Monica Macovei, propunand ca aceasta sa isi piarda mandatul, pentru "prejudiciile" aduse PE si imaginii Romaniei, a sustinut, luni, intr-o conferinta de presa, liderul eurodeputatilor PSD, Catalin Ivan.

Europarlamentarul social-democrat o acuza pe Monica Macovei ca a dezinformat liderii europeni cu privire la situatia politica din Romania, vorbind, intr-o scrisoare adresata tuturor eurodeputatilor, despre o "lovitura de stat".

"O sa aratam cum PDL, prin Monica Macovei, a reusit sa introduca ingrijorare in cancelariile europene cu privire la situatia din Romania, unde ar fi o lovitura de stat, ca judecatorii sunt amenintati si ca Monica Macovei este singura din Romania care s-a luptat cu coruptia in Romania.

Spune ca asistam la evenimente similare celor din perioada mineriadelor. Cand un oficial prezinta la nivel european Romania in acest mod este un atac fara precedent ce nu poate ramane nesanctionat", a spus Catalin Ivan.

Acesta a adaugat ca solicitarea pe care intentioneaza sa o adreseze presedintelui PE se bazeaza pe prevederile articolului 1 din Codul de conduita al europarlamentarilor, precum si pe articolul 153 din Codul de procedura.

USL cere pierderea mandatului de europarlamentar al Monicai Macovei

"Vom inainta o scrisoare presedintelui Parlamentului European pentru a cere o ancheta pentru ca Monica Macovei a indus in eroare Parlamentul European si cerem ca aceasta sa isi piarda mandatul.

In afara de constiinciozitate, a incalcat toate celelalte principii de conduita. Si cei de la Bruxelles sunt socati fiindca nu exista un precedent ca un eurodeputat sa atace atat de dur statul pe care il reprezinta in PE", a afirmat Ivan.

El a explicat ca procedura este ca presedintele Parlamentului European sa propuna Consiliului presedintilor o anumita sanctiune pentru eurodeputatul care a incalcat principiile de conduita stipulate in Cod.

"Se poate merge pana la pierderea mandatului. Sunt sanctiuni graduale. Noi vom cere sanctiunea maxima pentru grave prejudicii aduse imaginii Parlamentului European, care a fost pus intr-o situatie foarte delicata, europarlamentarii fiind dezinformati si au iesit cu declaratii. (...) Nu exista imunitate pentru dezinformare si minciuna. Una este lupta de opozitie si alta este sa pui in pericol intereselor nationale", a mai adaugat eurodeputatul.

Totodata, Catalin Ivan a precizat ca USL va solicita si Parlamentului national constituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa o sanctioneze pe Monica Macovei.

Acesta a sustinut ca eurodeputatii USL vor pune la dispozitia Parlamentului toate informatiile de care dispun cu privire la aceasta situatie, adaugand ca nu este exclusa nici posibilitatea ca USL sa inainteze o plangere penala impotriva Monicai Macovei.

"Vom cere Parlamentului national o comisie de ancheta pentru ca dincolo de prejudiciile aduse PE a atacat foarte clar interesele nationale si cred ca este de datoria Parlamentului sa ancheteze atitudinea acesteia. Noi vom pune la dispozitia Parlamentului toate informatiile de care dispunem. Intentionam chiar sa depune plangere penala impotriva Monicai Macovei. (...) O sa devenim specialisti in demontarea minciunilor PDL-ului. Trebuie sa anihilam aceste ingrijorari. Romania are acum in Europa o problema reala, dar nu creata de USL", a incheiat Catalin Ivan.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...