Macovei a prezentat codul etic al Aliantei Romania Dreapta

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 14:46
2376 citiri
Macovei a prezentat codul etic al Aliantei Romania Dreapta

Monica Macovei a prezentat, duminica, codul etic al Aliantei Romania Dreapta, al carei protocol a fost semnat de liderii PDL, Forta Civica si PNTCD.

"Tara ca sa se schimbe are nevoie de schimbarea noastra. ARD este prima si singura alianta care si-a stabilit un set de valori si criterii pe care sa le aplice tuturor candidatilor pentru alegerile din 9 decembrie", si-a inceput Macovei prezentarea.

Acesta a prezentat cateva criterii votate, vineri, de catre comisia etica a ARD.

Macovei a spus ca unul dintre criterii se refera la latura penala, adica urmatorii candidati trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa nu fi fost condamnati, trimisi in judecata si sa nu fi avut probleme cu legea.

PDL, Forta Civica si PNTCD au infiintat Alianta Romania Dreapta

"Comparand cu USL, aceste criterii sunt total diferite. Uitati-va la USL, probabil ca modelul de candidat al USL este domnul senator Catalin Voicu. Si, iarasi, uitati-va la USL care face zid in jurul celor cercetati penal. Noi nu vom face asta si tocmai de aceea avem aceste criterii la care m-am referit, sub aspect penal", a comentat aceasta.

Europarlamentarul a adaugat ca nu pot fi candidati cei pentru care ANI a trimit sesizari cu privire la averi, cei pentru care exista solutii in judecata cu privire la averile disproportionate. "NNu avem candidati care s-au aflat sau se afla in conflicte de interese si nici candidati - foarte important - care au incheiat in mod ilegal, netransparent contracte de afaceri cu institutii publice", a mentionat Macovei.

De asemenea, un alt criteriu al ARD se refera la necolaborarea cu Securitatea.

"De asemenea, avem un criteriu care priveste necolaborarea cu Securitatea. Deci nu vor fi pe lista candidati pentru care exista hotarari definitive si irevocabile de colaboratori ai Securitatii si, am mers si mai departe, daca exista proceduri in curs in fata instantelor de judecata, deci suspiciuni ca o persoana ar fi colaborat cu Securitatea, atunci decidem ca si acele persoane sa nu fie pe lista.

Iarasi fac o comparatie: daca domnul Voiculescu sau domnul Ghise vor fi pe lista USL, vedeti diferenta fata de aceasta alianta noua care raspunde criteriilor si solicitarilor oamenilor si care vrea sa rupa cu trecutul si care nu va avea pe lista niciun colaborator al Securitatii", a mai spus europarlamentarul.

Aceasta a adaugat ca ARD nu vrea candidati care au incalcat normele de morala publica, dar nici politicieni care au practicat traseismul politic in mod repetat, mentionand ca si de doua ori se considera "in mod repetat".

Dupa mentionarea criteriilor, Macovei a declarat ca acestea vor fi trimise, luni dimineata, liderilor partidelor din alianta.

"Prin urmare, fiecare formatiune din alianta va avea aceste criterii, le va aplica atunci cand isi face propria lista, dupa care ne va trimite noua, Comisiei de

etica, lista candidatilor.", a subliniat ea.

Monica Macovei a adaugat la sfarsit ca este posibil ca membrii Comisiei de Etica sa fie schimbati deoarece acestia nu pot fi in acelasi timp si candidati, si in aceasta comisie.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...