Macovei atrage atentia ca exista lipsuri in Codul de conduita al comisarilor

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 23:41
1377 citiri
Macovei atrage atentia ca exista lipsuri in Codul de conduita al comisarilor

Europarlamentarul roman Monica Macovei a atras atentia, marti, ca este necesara revizuirea Codului de conduita al comisarului, pentru ca actualul text are unele neajunsuri, lipsindu-i, intre altele, definirea clara a conflictului de interese sau reglementari cu privire la cadouri primite de comisari.

Monica Macovei (PD-L - PPE) este membru al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne si al Comisiei pentru Control Bugetar si membru supleant in Comisia pentru Afaceri Constitutionale a Parlamentului European. In cadrul audierilor comisarilor europeni ce au loc saptamana aceasta in Parlamentul European, intrebarile europarlamentarului roman Monica Macovei au fost intre cele selectate pentru a fi adresate comisarului desemnat pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta (Lituania), care a fost audiat marti, informeaza un comunicat.

In contextul luptei impotriva evaziunii fiscale si afirmind ca paradisurile fiscale sunt folosite, intre altii, si de oameni de afaceri europeni pentru a-si sustrage veniturile din sistemului de impozitare european, Monica Macovei l-a intrebat pe comisarul desemnat ce masuri concrete a planificat pentru a stopa evaziunea fiscala si activitatile ilicite derulate prin paradisurile fiscale, daca aceasta constituie o prioritate pentru agenda sa si care este calendarul acestor masuri.

Comisarul desemnat a afirmat ca problema paradisurilor fiscale este una "cruciala", mai ales in contextul crizei economice, iar Comisia Europeana intentioneaza sa incheie acorduri cu Monaco, Andorra sau Elvetia, dupa modelul acordului cu Liechtenstein.

Pe de alta parte, enumerand o parte din lipsurile Codului de conduita actual, Macovei a afirmat ca din textul prezent al Codului de conduita al comisarilor "lipsesc definirea clara a conflictului de interese si dispozitii clare in cazul cadourilor primite de comisari, in special cu privire la identificarea donatorilor si includerea vacantelor oferite cadou; lipsesc, de asemenea, criterii clare pentru evaluarea compatibilitatii functiilor detinute dupa incetarea mandatului de comisar european". Europarlamentarul l-a intrebat pe comisarul desemnat daca sustine remedierea acestor lipsuri si daca o va face pina in iunie 2010.

Comisarul candidat a raspuns ca aceste modificari vor fi avute in vedere de Comisia Europeana, iar Parlamentul European va fi invitat sa faca parte dintr-un grup interinstitutional care sa formuleze propuneri.

Intrebarile europarlamentarului roman despre Codul de conduita al comisarilor intervin in contextul in care inclusiv printre membrii propusi sa faca parte din Comisia Barroso II se numara candidati suspectati de conflicte de interese. Este vorba, in primul rand, de candidata propusa de Bulgaria, Rumiana Jeleva, careia ar urma sa i se incredinteze portofoliul cooperarii si ajutorului umanitar.

Cotidianul Financial Times Deutschland a obtinut marti documente din care reiese ca Jeleva, fost europarlamentar, nu a mentionat in declaratia sa de interese ca a fost unic actionar si presedinte al unei firme de consultanta pana in 2009. Astfel, potrivit informatiilor obtinute de la Registrul Comertului din Bulgaria, Jeleva a fost din iunie 2006 pana in aprilie 2009 presedintele si unicul actionar al companiei de consiliere Global Consult Ltd.. Jeleva a tainuit aceasta informatie, intrucat in niciuna din declaratiile sale de interese nu apare participatia sa ca actionar in aceasta firma.

Ea a explicat in vara anului 2007, in PE, ca este manager al Global Consult. Apoi, dupa noiembrie 2007, aceasta informatie lipseste din declaratiile sale de interese, cu toate ca figura pana in 2009 ca presedinte si unic actionar al firmei. In CV-ul ei, pe care l-a transmis Comisiei Europene si Parlamentului European in calitate de comisar desemnat, ea scrie ca a detinut din 2001 pana in 2003 si din 2006 pana in 2007 functie de conducere la Global Consult.

Nu se mentioneaza nimic de activitatea sa pana in 2009 si nici de calitatea sa de actionar unic. Jeleva a comunicat FTD, in replica, faptul ca din 2006 nu a a mai avut activitate in cadrul Global Consult. Firma nu a avut, potrivit explicatiilor lui Jeleva, in 2007 si in 2008 nicio activitate, dar a continuat sa figureze in Registrul Comertului. Ea si-a vandut partea sa din firma in aprilie 2009.

Potrivit actelor oficiale, scopul firmei Global Consult este oferirea consilierii juridice si financiare in activitati precum privatizarea, investitiile si marketing. FTD mai precizeaza ca este posibil ca prin tainirea activitatii sale Jeleva sa fi incalcat legea bulgara, dar nu este clar daca s-a aflat si in contradictie cu Codul de conduita al PE.

Rumiana Jeleva a spus joi, la audierea sa din PE pentru functia de comisar, ca toate zvonurile si acuzatiile la adresa ei si a sotului - despre care presa a scris ca ar avea legaturi de afaceri cu medii dubioase - sunt nefondate si ca nu vede rostul unor asemenea discutii, dar europarlamentarii au insistat vehement asupra neregulilor, cerand mai multe explicatii.

Intrebata daca a vandut actiunile sale la firma de consultanta si daca da, cu cat si de ce acest lucru nu este declarat, Jeleva a parut incurcata si nu a reusi sa dea o explicatie coerenta. Jeleva a insistat ca aceste explicatii nu isi au locul la aceste audieri si ca informatiile detinute de europarlamentari nu sunt corecte.

Acest raspuns a declansat rumoare in sala, iar mai multi europarlamentari au fost nemultumiti, spunand ca problema nu este clarificata si ca se abdica de la principiul transparentei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Monica Macovei Parlamentul European, #Algirdas Semeta, #Rumiana Jeleva , #europarlamentar
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Monica noastra joaca tare...Era buna ca ministru al justitiei la noi iar daca imunitatea era ridicata atunci Bombonelul putea sa-si faca bagajul pt puscarie la fel ca si Patriciu, Vintu, felix, VanGhelie, Vodcaroiu, Mazare, Oprisan, Berceanu, Videanu, etc