Ziare.com

Macovei cere PE sa-si revizuiasca regulile de conduita, dupa scandalul Severin

Joi, 24 Martie 2011, ora 21:37

   

Macovei cere PE sa-si revizuiasca regulile de conduita, dupa scandalul Severin
Monica Macovei a declarat intr-un interviu pentru EUobserver ca Parlamentul European trebuie sa-si revizuiasca substantial regulile, in urma scandalului de coruptie in care a fost implicat si Adrian Severin, punand capat, de pilda, posibilitatii ca eurodeputatii sa aiba si alte slujbe.

In viitor, deputatilor europeni ar trebui sa le fie interzis sa desfasoare orice alte activitati pentru care sunt platiti, a declarat eurodeputatul PPE Monica Macovei.

"Europarlamentarii au la dispozitie cinci ani sa elaboreze in Parlamentul European legi pentru cetatenii UE. E o slujba cu norma intreaga si nu vad de ce ar trebui sa aiba inca una in paralel", a spus Macovei.

"Avem salarii, suntem platiti sa facem aceasta", a adaugat fostul ministru roman al justitiei, care, noteaza EUobserver, s-a bucurat de apreciere internationala pentru eforturile ei de a lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, inclusiv in momentul in care erau implicati colegi de-ai ei de cabinet.

Potrivit actualelor reguli ale PE, eurodeptuatii se pot angaja intr-o serie de activitati remunerate in plus fata de indatoririle lor de legiuitori, daca le anunta ca atare in declaratiile de interese pe care le depun.

"Un europarlamentar care vorbeste la o reuniune a unui organism parlamentar pe o tema in care are un interes financiar direct trebuie sa-si declare verbal acel interes in momentul respectiv", a precizat Jaume Duch, unul dintre purtatorii de cuvant ai PE.

Scandalul "Adrian Severin"

O investigatie sub acoperire desfasurata de The Sunday Times a relevat ca cel putin trei europarlamentari, intre care Adrian Severin, erau dispusi sa propuna amendamente legislative in schimbul unor sume de bani platite de falsi lobby-isti. Potrivit unor informatii, in zilele urmatoare ar urma sa fie expusi si alti europarlamentari.

Eurodeputatul austriac de centru-dreapta Ernst Strasser si socialistul sloven Zoran Thaler au demisionat din PE, in timp ce socialistul roman Adrian Severin a fost exclus din grupul socialist. Toti trei insa au negat ca ar fi facut ceva ilegal.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a avut miercuri o reuniune cu inalti oficiali ai Parlamentului European si a promis o politica de "toleranta zero".

"Consideram ca evenimentele recente sunt argumente suficiente pentru un cod de conduita obligatoriu in privinta activitatilor de lobby in institutiile UE, cerand tuturor institutiilor sa subscrie la asemenea acorduri", a declarat politicianul polonez din familia PPE.

Nu este suficient, spune, in replica, colega sa de grup politic, Monica Macovei, aratand ca imaginea Parlamentului a fost grav afectata de recentele acuzatii.

"Am consultat declaratia de interese financiare a domnului Severin si ultima depusa este din iulie 2009. Am vazut ca este platit sa desfasoare activitati in diverse curti de arbitraj si consilii bancare", a declarat Monica Macovei, cerand incetarea unor astfel de practici.

Un alt exemplu aparent de conflict de interese l-ar constitui informatiile potrivit carora firma de securitate G4S i-a impiedicat pe anchetatorii OLAF sa intre in birourile celor trei europarlamentari demascati de Sunday Times.

Fostul deputat austriac Strasser a facut parte pana foarte de curand din consiliul de administratie al respectivei firme.

"E ca si cum ai pune un caine paznic la un carnat. G4S i-a tranferat in mod regulat bani lui Strasser pe durata cat a activat ca europarlamentar", a comentat europarlamentarul independent Martin Ehrenhauser.

Sursa: rNews

Articol citit de 984 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"AVEM ATATA CORUPTIE, CATA VREA POLITICUL SA AVEM"

l-am citat din nou pe Marica fara sa-i fiu fan.Nu sunt nici fanul d-nei Macovei,dar o sustin atat timp cat imi da impresia ca lupta...Sunt sceptic.

 

SUGESTIE...

cei prinsi cu ocaua mica ar trebui sa poarte un coif ca de vrajitoare cu inscriptia DONKEY,asta apropos de incapatanarea unora care nu inteleg ca e cazul sa-si prezinte "demisionul",ca-n Chirita in Provincie!

Inca o dejectie portocalie...

Incă o dejectie portocalie…Monica Macurvei…
Monica macurvei are o bubă.... nu stiu unde este... dar, ca trimisă a lui băsescu, ea trebuie să propună ceva ca să dizloce... ca să compromită... Acesta este cazul severin... si aceasta este misiunea ei reformatoare... de... 20.000 de euro pe lună....Nu stiu...as fi vrut să văd un mic gest... un minim gest, din partea ei, de colegialitate europeană... Dar... nimic... Apoi, de ce n-a spus nimic monica macurvei cand a furat roberta anastase in mod evident, nu trucat, nu inscenat… N-a schitat atunci niciun gest de revoltă… de ce este acum atat de revoltată… n-am inteles…ne crede pe toti fraieri…această dejectie portocalie… Aici se vede moralitatea ei, sau mai bine spus imoralitatea ei… O face acum pe moralista… *** intotdeauna duc prescuri la biserică…. după ce se regulează pe săturate… Vehementa ei creează suspiciuni… De ca a tăcut cu vămile… da, pentru că banii se cărau cu sacii si găletile la pd-l… asa era corect din punct de vedere al justitiarului macurvei… Se vede doamnă că proveniti din aceeasi mocirlă portocalie… si nu vă mai spală nimeni… Chiar dacă prin absurd ar fi asa, este totusi vorba de romania...pe care monica macurvei o ingenunchiază, doar pentru că are de indeplinit o misiune compromitătoare... Deci, nu europenii vor să-l scoată pe severin...ci monica macurvei ii atată pe parlamentarii europeni să-l excludă din PE, trambitandu-si in preajmă importanta... Apoi, dacă severin a tăiat chitantă pentru 12.000 de euro, atunci despre ce mită vorbim... Mită pe chitantă... asta cam ciudat vine... Mită cu factură... asta nu mai este mită... Indiferent cum s-ar pune problema si in ori ce fel s-ar judeca, există proceduri europene pentru a clarifica problema… In acest caz, dacă severin are o problemă de morală, atunci tot o problemă de morală se pune si in legatură cu monica macurvei… Oricum ar fi… ori hot ori curvă ii cam totuna…

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor