Macovei: Este anormal ca ministrii sa nu poata fi trasi la raspundere daca au adoptat un act cu incalcarea legii

Luni, 13 Martie 2017, ora 17:06
6379 citiri
Macovei: Este anormal ca ministrii sa nu poata fi trasi la raspundere daca au adoptat un act cu incalcarea legii
Foto: Facebook / Monica Macovei

Ar fi grav ca decizia CCR sa opreasca ancheta pe ordonanta de urgenta 13 sau sa instituie super-imunitati pentru ministri, asa cum analizarea unui dosar de catre ministrul Justitiei ar reprezenta un abuz, sustine europarlamentarul Monica Macovei.

"Ar fi grav daca decizia CCR privind existenta unui conflict intre Guvern si Ministerul Public va duce la inchiderea anchetei declinate de DNA la Parchetul general in legatura cu OUG 13/2017. Asa cum ar fi grav daca decizia CCR va statua o super-imunitate pentru ministri.

Un abuz ar fi si daca ministrul Justitiei ar face o analiza de dosare, pentru ca acest fapt contravine Constitutiei si legii. Mai ramane sa ne intoarcem pe vremea in care dosarele erau decise la PSD", a comentat pe Facebook Monica Macovei.

Citeste mai multe despre:

Fostul ministru al Justitiei mai remarca faptul ca motivarea deciziei CCR in cazul OUG13 aduce o premiera, fiind pentru prima data cand CCR face o analiza "directa si concreta pe un act de ancheta al procurorilor".

"Este competenta CCR sa faca acest lucru? Un judecator al Curtii, doamna Livia Stanciu, care a avut o opinie separata motivata, ne spune ca CCR si-a depasit competentele", subliniaza Monica Macovei.

Tot in ceea ce priveste fondul deciziei CCR, europarlamentarul atrage atentia asupra faptului ca "este anormal ca ministrii sa nu fie trasi la raspundere daca au adoptat un act legislativ cu incalcarea legii".

"Ministrii nu pot primi o super-imunitate, ci trebuie sa raspunda penal daca au adoptat legi, ordonante sau hotarari de guvern cu incalcarea legii penale, daca au comis un fals atunci cand le-au adoptat, daca, de exemplu, au sustras documente sau au primit mita. Sunt fapte ilegale care trebuie anchetate chiar daca au fost facute in contextul adoptarii unui act normativ", mai comenteaza Macovei.

Totodata, fostul ministru mai puncteaza faptul ca exista riscul ca de acum inainte "orice inculpat sa ceara Curtii sa se pronunte asupra rechizitoriului".

"Este acesta rolul CCR? Nu, asta este clar. Si nici nu este sanatos pentru democratie ca o Curte Constitutionala sa isi extinda competentele si sa dubleze una dintre puterile statului, si anume puterea judecatoreasca.

Un articol din legea de functionare a CCR, 47/1992, spune ca, in exercitarea atributiilor care ii revin, CCR este singura in drept sa hotarasca asupra competentei sale si ca aceasta nu poate fi contestata de nicio autoritate publica. Ar fi insa un abuz ca cineva din Curtea Constitutionala sa foloseasca acest articol pentru a-si depasi competentele si a anihila atributiile puterii judecatoresti", subliniaza Monica Macovei.

C.B.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii...
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
#Macovei decizie CCR ordonanta , #europarlamentar