Macovei ii cere explicatii lui Juncker: Nu vom permite sa reintram sub influenta Rusiei!

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:02
5794 citiri
Macovei ii cere explicatii lui Juncker: Nu vom permite sa reintram sub influenta Rusiei!
Foto: Facebook / Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei protesteaza public fata de declaratiile controversate facute saptamana trecuta de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si ii cere acestuia mai multe explicatii.

Intr-un interviu acordat joia trecuta, Jean Claude Juncker a afirmat ca Uniunea Europeana (UE) trebuie sa-si restabileasca "relatiile practice" cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa "dicteze" in aceasta politica.

Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"

Fostul presedinte Traian Basescu si fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu au reactionat rapid si vehement fata de afirmatiile facute de presedintele CE, in schimb presedintele Klaus Iohannis s-a aratat doar surprins de situatie.

Scrisoare deschisa adresata domnului Jean-Claude Juncker, presedinte al Comisiei Europene

Basescu, nou atac la Juncker: Nu e permis sa faca declaratii fara a da doi bani pe interesele Romaniei (Video)

Iohannis, fara reactie dupa declaratiile controversate ale lui Juncker

Monica Macovei ii cere astazi socoteala presedintelui Comisiei Europene pentru pozitia adoptata.

"Nu accept niciun compromis care sa scoata Romania la mezat. Nu se pot anula 50 de ani de comunism si dictatura cu o carioca prin care sa se redeseneze Europa. Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat. Nu vom permite ca istoria sa se repete si sa reintram sub influenta Rusiei.

Declaratiile lui Jean-Claude Juncker angajeaza statele din fostul bloc comunist intr-o logodna fortata cu dictatura si incalcarea flagranta a drepturilor omului. Nu am vazut nicio reactie ferma atunci cand Vladimir Putin a afirmat ca armata rusa poate ajunge in cateva ore la Bucuresti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene", a postat, joi, pe Facebook Monica Macovei.

De asemenea, Monica Macovei a anuntat ca i-a transmis joi un protest presedintelui Juncker si i-a cerut, in scris, explicatii.

Textul integral al protestului:

"Domnule Jean-Claude Juncker,

Credeti ca se pot anula 50 de ani de comunism si de dictatura cu o carioca prin care sa redesenati Europa? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat si nu vom mai permite ca istoria sa se repete.

Protestez fata de declaratia inacceptabila privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care ati facut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez in calitate de deputat din Romania in Parlamentul European si reprezentant al electoratului roman.

Ati mentionat in discursul dumneavoastra fisurile existente in solidaritatea europeana si faptul ca nu suntem suficient de mandri de Europa. Or dumneavoastra ati facut exact invers si ati adancit aceste fisuri prin declaratii care angajeaza statele din fostul bloc comunist intr-o logodna fortata cu dictatura si incalcarea flagranta a drepturilor omului. Rusia este o dictatura ale carei actiuni se masoara si astazi prin pierderi de vieti omenesti si incalcarea valorilor care tin de insasi esenta Uniunii Europene.

Nu am vazut nicio reactie ferma atunci cand Vladimir Putin a afirmat ca armata rusa poate ajunge in cateva ore la Bucuresti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

Daca sunteti, asa cum afirmati, un 'copil al Razboiului Rece', atunci ar trebui sa stiti la fel de bine ca noi, domnule Juncker, ca cetatenii Romaniei au trait sub dictatura zeci de ani si ca granitele Europei, de care acum nu sunteti destul de mandru, au fost desenate cu o carioca ce a ucis vieti si a mutilat destine, lasand urme groase in constiinta nationala. Va reamintim ca acea carioca a plasat Romania 90% sub influenta rusa.

Va intreb din nou: credeti ca se pot anula 50 de ani de comunism si de dictatura? Cum se poate realiza, in mod concret si mai ales transparent, un parteneriat cu cei responsabili pentru aceasta parte neagra a istoriei Romaniei si a celorlalte state europene, aflate pana nu demult sub influenta Rusiei? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat. Suzeranitatea este ceva ce Rusia a pierdut in mod iremediabil si nu vom mai permite in niciun context si la niciun nivel de negociere ca istoria sa se repete.

Se discuta despre soarta Europei si a Romaniei, in spatele usilor inchise, cel putin de cand au inceput atacurile Rusiei in Ucraina si in Crimeea. Nu accept niciun compromis care sa scoata Romania la mezat. Istoric, am trecut o data prin asta si nu mai vrem niciodata, noi ramanem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa fie si sa se simta in mod egal ocrotit si respectat.

Aveti dreptate, nu este 'sexy' sa incerci sa construiesti o 'relatie mai buna' cu Rusia. E ca si cum ai incerca sa faci din Siberia deportatilor o destinatie turistica si sa folosesti cuvantul 'sexy' in reclama de prezentare. Cetatenii romani care au supravietuit lagarelor de munca, inchisorilor comuniste si opresiunii pot depune marturie. Si urmasii celor care au murit".

Ce inseamna "more appropriate relationship" cu Rusia?

Pe de alta parte, eurodeputatul roman i-a adresat si o intrebare in scris presedintelui CE in care ii solicita, printre altele, sa explice sintagma "more appropriate relationship" cu Rusia si sa spuna cum se poate realiza "in mod concret si mai ales transparent, un parteneriat cu Rusia care incalca flagrant si veritabil valorile care tin de insasi esenta Uniunii Europene".

"Trebuie sa facem eforturi pentru o relatie 'mai buna' sau 'adecvata'cu Rusia? 'Mai buna' si 'adecvata' nu inseamna acelasi lucru. Adecvat este sa privim lucrurile asa cum sunt: Rusia este o dictatura ale carei actiuni se masoara si astazi prin pierderi de vieti omenesti si incalcarea drepturilor omului", subliniaza Monica Macovei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Macovei declaratii Juncker, #Juncher relatii Rusia SUA , #europarlamentar