Macovei: Ponta e seful unui serviciu de informatii care nu e controlat decat de el

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 21:53
10039 citiri
Macovei: Ponta e seful unui serviciu de informatii care nu e controlat decat de el

Europarlamentarul Monica Macovei este de parere ca SRI si SIE trebuie sa ramana asa cum sunt, nu sa se uneasca, DIGIPI sa revina sub control parlamentar din subordinea premierului Victor Ponta, iar serviciile paralele si ilegale sa fie desfiintate.

Invitata la Digi24, Macovei a fost intrebata ce parere are despre propunerea reluata, vineri, de directorul SRI, George Maior, de unificare a Serviciului Roman de Informatii cu Serviciul de Informatii Externe.

George Maior: SRI si SIE ar trebui sa fuzioneze

"In acest moment nu!", a fost replica Monicai Macovei, care a subliniat ca cele doua servicii au atributii specifice si a dat exemplul Statelor Unite, unde CIA se ocupa numai de partea externa, iar FBI de cea federala.

"Le-as pastra pe cele doua asa cum sunt. Problemele sunt in alta parte", a mai declarat fostul candidat la presedintie, reamintind ca DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, este in acest moment necontrolat de nimeni, fiind "o mare problema".

"Era in subordinea Ministerului de Interne si Ponta si l-a trecut in subordinea lui. In acest moment, Ponta e seful unui serviciu de informatii care nu e controlat decat de el. Nu stim ce face cu el - ne pot urmari, intercepta, ne pozeaza, ne santajeaza... Ceea ce nu face SRI, pentru ca SRI e sub control parlamentar si acolo sunt oameni care s-au format inainte si dupa ce am intrat in NATO. NATO i-a pregatit". A mai declarat Macovei.

Europarlamentarul a cerut ca "DGIPI sa se intoarca la MAI", dar SRI si SIE sa ramana asa cum sunt.

"De ce sa le comasam? Unii se ocupa de pericolele externe, ceilalti de pericolele interne. Sigur ca trebuie sa conlucreze, pentru ca au informatii si unii si altii (...)

As pastra SRI si SIE. Nu as pastra DGIPI, i-as face un audit pe tot ce face. Si as verifica strict serviciile paralele si ilegale", a mai declarat Monica Macovei, precizand ca se refera la faptul ca sunt oameni de afaceri, de exemplu Sorin Ovidiu Vintu, care "si-au luat oameni dati afara, si-au facut retele si lucreaza ca servicii paralele".

"Acestea trebuie urmarite si terminate", a subliniat Monica Macovei.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: Ziare.com