Macovei spune ca ea nu ar aplica noile Coduri Penale. Trebuie referendum UPDATE

Joi, 05 Iulie 2018, ora 14:23
7437 citiri
Macovei spune ca ea nu ar aplica noile Coduri Penale. Trebuie referendum UPDATE
Foto: Facebook/Monica Luisa Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca adoptarea modificarilor la Codul Penal si la cel de Procedura Penala reprezinta o "lovitura de stat impotriva Justitiei si a democratiei si un act de tradare nationala a romanilor si a Romaniei".

Declaratia a fost facuta la RFI Romania, unde europarlamentarului i s-a atras atentia ca remarca este foarte dura.

"Este foarte dur ceea ce au facut ei (...) . Au facut aceste modificari pentru a se scapa pe ei (...) . Nu este pentru drepturile omului, n-are nicio legatura, este o minciuna", a replicat fostul ministru al Justitiei.

Macovei a sugerat ca magistratii nu ar trebui sa aplice noile Coduri Penale.

"Sa vedem ce fac judecatorii si procurorii. Eu nu as aplica aceste texte de lege si mi-ar fi rusine sa fiu un judecator sau un procuror care se supune acestor Coduri Penale", a spus ea.

La observatia ca un astfel de refuz ar insemna sa incalce legea, Monica Macovei a raspuns: "Ar insemna sa incalce legea, dar asta este lege? Adica trebuie totusi sa nu fim formalisti, sa spunem asta este legea, cat e ea de proasta si cat incalca statul de drept.

Sa ne amintim de comunism, cand eram in dictatura, pentru ca practic, traim aceleasi vremuri, cand o mana de oameni decideau legile si cei care se opuneau au devenit dizidenti politici si au adus democratia", sustine Macovei, adaugand ca ar trebui sa se organizeze un referendum pe tema acestor modificari.

UPDATE Dupa declaratiile de la RFI Romania, Monica Macovei a revenit cu precizari intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Sigur ca nu cer judecatorilor si procurorilor sa nu aplice aceste texte, daca vor intra vreodata in vigoare. Ideal este ca modificarile la Codurile Penale, asa cum sunt acum, sa nu ajunga sa fie promulgate de presedinte. Si fiecare sa se gandeasca, inclusiv politicienii care le cer voturi la alegeri, daca ar putea aplica o lege care lucreaza impotriva oamenilor", a transmis europarlamentarul.

Amintim ca, dupa votul de miercuri din Camera Deputatilor, Macovei a scris pe Facebook ca cei de la PSD si ALDE "au lucrat iar cu ticalosie impotriva romanilor".

"Iadul pentru oamenii cinstiti si pentru Romania, paradisul imunitatii penale pentru majoritatea politica de astazi.

In Camera Deputatilor, astazi, PSD&ALDE au lucrat iar cu ticalosie impotriva romanilor: au votat modificarea Codului Penal pentru ca infractorii sa scape de condamnari, dar au condamnat romanii cinstiti la o viata lipsita de siguranta, plina de griji, in care coruptia si furtul din banii nostri vor fi criterii de promovare in ierarhia statului", a scris Monica Macovei pe Facebook.

Camera Deputatilor a votat, miercuri, modificarile Codului Penal in forma adoptata de Senat cu o zi inainte. Au fost 167 de voturi pentru, 97 impotriva, 19 abtineri si un deputat nu a votat. Practic, doua voturi au fost peste necesarul de 165 de voturi.

Iata reactiile aparute in urma votului de miercuri:

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Macovei modificari Coduri Penale, #Macovei Coduri Penale , #europarlamentar
Comentarii