Macovei spune ca pragul pentru abuzul in serviciu ar incalca Conventia ONU

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 19:40
3130 citiri
Macovei spune ca pragul pentru abuzul in serviciu ar incalca Conventia ONU

Europarlamentarul Monica Macovei critica intentia PSD de a introduce un prag valoric de la care abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune.

"Daca PSD introduce prag valoric, atunci nu este urmare a deciziei CCR, ci a vointei unor penali, dornici sa scape de anchete si de posibile condamnari", crede Monica Macovei.

Europarlamentarul spune ca introducerea pragului nu ar fi in spiritul conventiilor internationale asumate de Romania.

"Guvernul pus de Dragnea se pregateste sa treaca de la nerespectarea legilor nationale la incalcarea Conventiilor internationale pe care Romania si le-a asumat, le-a ratificat si s-a obligat sa le respecte", afirma Monica Macovei.

Europarlamentarul aminteste ca in Conventia ONU impotriva coruptiei, ratificata si de tara noastra, nu exista niciun prag valoric de la care abuzul este considerat infractiune si nici nu recomanda asa ceva.

"PSD, aveti onoare sau nu? Va tineti macar promisiunile internationale? Pe cele din campaniile interne stim de mult ca nu, uitati-va ce au facut cu promisiunile cu majorarile salariale de la 1 iulie 2017. Minciuni! PSD si Guvernul Grindeanu sa se hotarasca: suntem in ONU sau nu? ", a precizat Macovei.

Europarlamentarul le sugereaza, in schimb, social-democratilor sa inaspreasca regimul pedepselor pentru o serie intreaga de infractiuni.

"Daca tot vreti neaparat sa puneti un prag, atunci va sugeram sa puneti prag pentru pedepsele acordate la abuzul in functie: prejudiciu de la 1 euro la 10 euro - pedeapsa cu inchisoare 1 an, de la 11 euro la 100 euro prejudiciu - pedeapsa cu inchisoare 2 ani, de la 101 euro prejudiciu la 200 de euro - pedeapsa cu inchisoare 3 ani etc. Si fara suspendare.

La fel, modificati si la furt: pentru furtul unei gaini - 1 luna de inchisoare, furtul unui porc - 2 luni de inchisoare, furtul unei oi - 3 luni de inchisoare etc. Cand veti ajunge la furtul a 100.000 de euro, cat vrea Iordache sa ridice pragul valoric, sau la 600.000 sau 1 milion de euro, cat propune Nicolicea, nu va ajunge o viata de om sa acopere anii de inchisoare", a mai spus Monica Macovei.

Citeste mai multe despre decizia CCR privind abuzul in serviciu:

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...