Macovei: USL "curata" legile ca sa-si scape prietenii de coruptie

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 09:40
2212 citiri
Macovei: USL "curata" legile ca sa-si scape prietenii de coruptie
Foto: Arhiva

Daca nu pot schimba judecatorii si procurorii profesionisti si onesti, PSD si PNL schimba legile dupa care acestia lucreaza pentru a-si scapa prietenii de probleme, afirma europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei.

"USL schimba Codul de procedura penala ilegal si pe o usa dosnica, adica prin modificarea Legii de aplicare a Codului de Procedura penala. Legea de aplicare a Codului de procedura penala nu poate modifica, adauga, elimina texte din Codul de procedura penala deja adoptat. Legea de aplicare trebuie sa prevada numai cum se aplica Codul.

Dar multi parlamentari au inceput sa isi bage mainile pana la coate in Legea de aplicare a Codului de Procedura Penala ca sa schimbe ce nu au putut schimba in Cod, in incercarea disperata de a lega mainele justitiei", mai scrie Monica Macovei pe blog.

Aceasta prezinta si cateva argumente in acest sens. Astfel, deputatul PSD Florin Iordache a propus un amendament prin care sa elimine folosirea interceptarilor obtinute pe baza autorizatiilor emise in domeniul sigurantei nationale in dosare de coruptie, frauda, omor, viol etc.

"In prezent, in Romania, ca si in alte state democratice, daca pe baza unui mandat de siguranta nationala se fac interceptari din care rezulta si, de exemplu, comiterea unor fapte de coruptie, acestea sunt folosite ca probe de procurorii anticoruptie si de judecatori. Insa deputatul PSD Iordache vrea ca procurorii si judecatorii sa nu mai poata folosi aceste probe, desi ele sunt obtinute in mod legal. Nu este prima oara cand deputatul PSD Iordache incearca sa ingreuneze cat mai mult anchetarea si judecarea faptelor de coruptie", afirma Monica Macovei.

La fel, senatorul PNL Tudor Chiuariu vrea ca procurorul sa nu mai aiba decizia finala pentru trimiterea in judecata a persoanelor cercetate, ci un judecator de camera preliminara, iar pentru asta propune modificarea Legii de aplicare a Codului de procedura penala.

"Este inacceptabil sa iei procurorilor decizia de trimitere in judecata, aceasta fiind practica stabila si folosita in statele democrate. Judecatorul decide in proces asupra vinovatiei sau nevinovatiei, dar nu trebuie sa decida daca procurorii il trimit sau nu in judecata pe X.

Daca ne luam dupa Chiuariu, pupilul inculpatului Fenechiu care iubeste justitia ca sarea in ochi, procurorii isi pierd rolul esential din orice stat democratic, acela de a decide, in numele societatii, cine este trimis in judecata pentru incalcarea legii penale", mai arata Monica Macovei.

Aceasta ii acuza pe cei doi parlamentari USL ca "au demonstrat inca o data ca legea nu exista pentru ei, desi rolul lor in Parlament este tocmai respectarea legii".

"Pe usi dosnice si ilegale, acestia incearca sa modifice legi deja adoptate ca sa isi scape colegii si prietenii de raspunderea penala", subliniaza europarlamentarul.

Totodata, Monica Macovei reaminteste ca si Guvernul Ponta merge pe aceeasi linie, adoptand recent o Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste ca DNA va mai putea cerceta infractiuni vamale si de evaziune doar daca prejudiciile sunt mai mari decat echivalentul in lei a 1 milion de euro.

"Pe scurt, USL se grabeste sa 'curete' legile si sa isi scape membrii si prietenii de dosarele de coruptie, frauda, spalare de bani, trafic si alte infractiuni. Cred ca acesta este obiectivul principal al guvernarii USL: sa opreasca justitia sa ii judece si condamne, dupa 9 ani in care aceasta a fost libera, iar politicieni si oameni de afaceri au ajuns la inchisoare pe baza legii.

Adica, daca nu putem schimba judecatorii si procurorii profesionisti, onesti si curajosi, schimbam legile dupa care lucreaza: noi infrangem justitia pentru ca putem schimba legile ca sa ne scapam. De ce ? Pentru ca putem!", conchide Monica Macovei.

C.B.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Macovei USL legi coruptie, #Macovei Iordache interceptari, #Macovei Chiuariu Cod penal , #europarlamentar