Monica Macovei ataca UDMR: A avut ca tinte institutiile care lupta cu coruptia

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 15:27
2160 citiri
Monica Macovei ataca UDMR: A avut ca tinte institutiile care lupta cu coruptia

Monica Macovei, europarlamentar PDL, critica propunerile UDMR privind legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), sustinand ca acestea "golesc de continut" agentia. Macovei adauga ca UDMR a avut mereu ca tinte institutiile care lupta cu coruptia.

UDMR vrea ca "opinia publica sa nu stie nimic despre averile si conflicte de interese ale candidatilor in perioada alegerilor si ca "declaratiile de avere sa nu mai fie publice pe site-ul ANI", sustine Monica Macovei, pe blogul sau.

Propunerile deputatului UDMR Marton Arpad mai inseamna ca inspectorii de integritate nu vor mai primi informatii de la alte institutii ale statului, deci "sa nu mai poata verifica averile si nici realitatea celor scrise in declaratii", iar "contractele incheiate in situatii de conflict de interese sa nu mai poata fi anulate", sustine Macovei.

"In astfel de momente, sa ne aducem aminte ca UDMR s-a opus in februarie 2005, in Guvern, adoptarii declaratiilor de avere detaliate si publice, ca UDMR s-a opus luni de zile, in 2006, tot in Guvern, adoptarii legii ANI si a contribuit, in Parlament, la respingerea, in 2006, a ordonantei de infiintarea a DNA (salvata de Presedinte care a retrimis legea in Parlament). Pe scurt, tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia", sustine Monica Macovei, pe blogul sau.

Fostul ministru al Justitiei aminteste ca infiintarea ANI a fost ceruta ca urmare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si avertizeaza ca adoptarea propunerilor deputatului UDMR se va reflecta prost in raportul MCV pe Justitie din 2012, "cu efecte negative asupra accesului Romaniei in spatiul Schengen".

UDMR vrea sa "reduca" ANI la tacere

Amendamentele depuse de Marton Arpad elimina din textul legii articolele referitoare la obligativitatea depunerii declaratiilor de avere si interese de catre presedinte, parlamentari, eurodeputati, primari, consilieri locali sau judeteni.

Este eliminat si articolul care permite ANI sa ceara informatii despre veniturile de la firmele demnitarilor, dar si cel prin care cei care sunt in situatie de incompatibilitate sa nu mai poata ocupa functii publice timp de trei ani.

Initiativa a fost criticata si de senatorul PDL Iulian Urban, care spune ca este o propunere care ii va lasa pe politicieni sa fure.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Monica Macovei, #Macovei ANI, #Macovei UDMR coruptie , #europarlamentar