Monica Macovei: Magistratii nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 09:06
2244 citiri
Monica Macovei: Magistratii nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, considera ca magistratii nu respecta legea, intrucat participa la o "greva ilegala" si nu vor sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca si-au acordat abuziv, prin sentinte judecatoresti, sporul de 50%.

Monica Macovei a declarat sambata seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca, desi Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 2009, ca magistratii nu pot ignora abrogarea unei prevederi prin care li se acorda sporul de 50%, totusi procesele privind castigarea sporului continua.

"In 2009, a venit CCR si a zis ca au gresit (...), dar judecatorii ignora o decizie a Curtii", a spus fostul ministru al Justitiei, referindu-se la decizia CCR care a stabilit ca in cazul sporurilor salariale obtinute de magistrati in instanta exista un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, pe de o parte, si Parlamentul si Guvernul, pe de alta parte.

"Nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva", a spus Macovei, aratand ca magistratii numesc "protest extrem" ceea ce este de fapt "o greva ilegala".

De asemenea, Monica Macovei considera ca magistratii gresesc atunci cand sustin ca sunt o putere in stat. "Magistratii nu sunt puterea, ei trebuie sa exercite puterea, puterea apartine poporului", a spus fostul ministru.

Macovei a mai aratat ca protestul magistratilor este justificat doar de salarii, adaugand ca acestia "au fost si sunt in continuare foarte bine platiti" raportat la salariul mediu din Romania.

Fostul ministru considera ca un magistrat trebuie sa fie bine platit, insa la randul sau sa plateasca atunci cand greseste. "Trebuie sa fie foarte bine platiti, dar cand au gresit, afara", a spus Monica Macovei, care a aratat ca, in opinia sa, ar fi necesara o structura speciala de ancheta care sa se ocupe de coruptia in justitie.

Fostul ministru al Justitiei a criticat structura Consiliului Superior al Magistraturii, aratand ca acesta nu poate fi complet impartial in deciziile pe care trebuie sa le ia cu privire la magistrati in conditiile in care 14 din cei 19 membri sunt alesi de judecatori si procurori.

"Ar trebui sa fie si oameni din afara, sa mai balansam situatia", a spus Macovei, aratand ca CSM a fost "prost construit de la inceput". Fostul ministru a dat exemplu sistemul judiciar din SUA, unde structura similara CSM este format de oameni din afara sistemului, cum sunt si juratii.

"Mi se pare ca am stat destul cu CSM sindicat care nu sanctioneaza oamenii, ca sa nu mai zic de suspiciunile legate de unii membrii ai Consiliului", a mai spus Monica Macovei.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii
opus9
rank 5
M.M. nu minte, nu iarte si nu uita
Radu Nicolae
rank 1
MONICA MACAOVEI CEL MAI ONEST,COMPETENT,MODEST SI ADEVARAT POLITICIAN ROMAN DUPA 89,DAT AFARA DE COALITIA LIBERALO-COMUNISTA!