Monica Macovei, premier (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Februarie 2011, ora 12:26
11762 citiri
Monica Macovei, premier (Opinii)

Cristian Preda a aruncat pe masa PD-L o manusa grea. Incomodul europarlamentar a avansat numele celui mai incomod premier pe care si-l poate imagina atat Puterea cat si Opozitia. Un nume de cosmar de-a dreptul, pentru multi: Monica Macovei.

"Daca accentuam starea si relativizam, folosind diverse tertipuri, cum ar fi asteptarea Congresului UDMR, nu vom scapa din aceasta situatie. Am putea sa gasim imediat in PDL pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucura de mult mai multa incredere publica decat Emil Boc", a sugerat Cristian Preda.

Chiar asa, ar fi oare cineva mai potrivit, din interiorul PD-L, pentru aceasta functie, in conditiile degringoladei si decredibilizarii in care balteste partidul? Monica Macovei este poate cea mai credibila voce a democrat liberalilor, cu o imagine interna si externa exceptionala, are o tenacitate de fier si este tot atat de influentabila ca o piatra. Si, cel mai important, are principii ferme. Nu are pregatire economica, e drept, insa nu cred ca stie mai putina economie ca Emil Boc. Ar fi si greu. Nu e populara, dar e temuta.

Credeti ca are vreo sansa? Vorbim despre acea Monica Macovei care a exasperat primul cabinet Tariceanu, refuzand sa semneze toate ordonantele care aveau cel mai mic iz clientelar. Este, de altfel, principalul motiv pentru care a fost evacuata la un moment dat din Guvern. Vorbim despre acea Monica Macovei care a gandit si s-a luptat sa impunaa Agentia de Integritate si care socoteste ca monitorizarea pe justitie trebuie sa continue pana cand ne-om vindeca de marea coruptie si ca orice democrat liberal care ajunge urmarit penal trebuie suspendat din partid automat, pana la clarificarea situatiei sale juridice.

Da, este vorba despre acea Monica Macovei pe care Vasile Blaga o acuza ca nu apara partidul, Radu Berceanu si Ioan Oltean o ironizau pentru principiile ei de integritate, Elena Udrea o timitea la acuzatiile aduse parintilor, iar Gheorghe Falca o ameninta de-a dreptul cu dosare penale. Sigur, toate acestea reprezinta cartea de vizita ideala pentru premierul de care are nevoie acum Romania, dar si suma motivelor pentru care baronii PD-L mai bine se duc la anticipate decat sa o accepte.

Caci Monica Macovei premier inseamna blocarea jafuirii bugetului, falimentul clientelei si aplicarea criteriilor de integritate in actul de guvernare. Este exact ceea ce asteapta romanii, dar ceea ce nu ar accepta in ruptul capului partidul. Sa ne intelegem, este vorba despre partidul in care Roberta Anastase a primit felicitari publice si oficiale de la presedintele formatiunii pentru adoptarea Legii pensiilor, adica pentru furtul penibil la care s-a dedat.

Si nu numai greii partidului ar fi furibunzi, ci si mogulii. Nici nu vreau sa ma gandesc ce linsaj mediatic ar declansa SOV si Voiculescu. In mod paradoxal, o asemenea desemnare ar uni Opozitia cu PD-L si cu televiziunile de stiri intr-o mare alianta impotriva unui adversar comun cu mult mai mare decat Traian Basescu. Pentru ca Monicca Macovei, spre deosebire de Traian Basescu, este imuna la compromis si nu are vulnerabilitati majore.

Dar sa nu ne ambalam. Nu va fi facuta nici macar desemnarea, caci presedintele nu va avea curajul sa-si supuna partidul la un asemenea test extrem si ultimativ de vointa politica pentru ca este convins ca-l va pica lamentabil.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...