Monica Macovei: Sustin introducerea unui mecanism de monitorizare post-aderare

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:33
2297 citiri
Monica Macovei: Sustin introducerea unui mecanism de monitorizare post-aderare

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus ca Uniunea Europeana sa stabileasca, in colaborare cu autoritatile croate, un mecanism de monitorizare care sa evalueze modul in care Croatia va aplica masurile privind gestionarea conflictelor de interese, combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate si reforma sistemului judiciar, dupa aderarea la UE, in 2013.

Monica Macovei a declarat pentru presa croata ca un mecanism de monitorizare post-aderare are rolul de a asigura ireversibilitatea reformelor si vointa politica pentru continuarea celor mai dificile actiuni: lupta impotriva coruptiei politice si sanctionarea conflictelor de interese, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

USL declanseaza ofensiva la Bruxelles: Vom cere CE redactarea unui nou Raport pe Justitie

Macovei a mai declarat ca, indiferent daca vor fi sau nu adoptate de Parlament, amendamentele propuse constituie o atitudine politica consecventa crezurilor sale.

"Daca nu va exista un mecanism de monitorizare post-aderare, iar lucrurile vor merge prost, cineva va trebui sa raspunda. Vom discuta din nou peste un an sau doi si vom vedea cine a avut dreptate", a declarat europarlamentarul PDL.

Basescu traduce raportul MCV - Cum reactioneaza USL

In amendamentele depuse la Motiunea pentru o Rezolutie privind Croatia, Monica Macovei aminteste ca fenomenul coruptiei ramane o problema serioasa in Croatia, fiind raportate aproximativ 11,3 miliarde de euro pierdute din cauza gestionarii defectuoase, coruptiei si criminalitatii in perioada 2001-2010.

Europarlamentarul a cerut si intarirea aplicarii masurilor de sechestru si confiscare a bunurilor provenind din infractiuni, pe principiul "Urmareste Banii" ("Follow the Money"). Monica Macovei a insistat si pentru incurajarea jurnalismului de investigatie independent, vital in demascarea coruptiei si a crimei organizate.

F.N.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...