Monica Macovei: Unde e hotararea? In cazul dlui Tariceanu poate fi o raspundere penala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Martie 2015, ora 18:09
7247 citiri
Monica Macovei: Unde e hotararea? In cazul dlui Tariceanu poate fi o raspundere penala

Calin Popescu Tariceanu ar putea raspunde penal pentru faptul ca, in urma respingerii cererii de avizare a arestarii preventive in cazul lui Dan Sova, nu a fost emisa o hotarare, afirma europarlamentarul Monica Macovei.

"In aceeasi zi, dlui Valcov i-au ridicat imunitatea pentru arestare preventiva si hotararea a aparut imediat, dar in privinta lui Sova nimic. Unde e hotararea? De ce nu e? A fost doar o scrisoare a dlui Tariceanu catre ministrul de Justitie. O scrisoare nu are efecte juridice. Am cantarit mult si spun acum ca in cazul dlui Tariceanu poate fi o raspundere penala", a declarat Monica Macovei pentru Ziare.com.

"Dupa parerea mea, lui Dan Sova i-a fost ridicata imunitatea, pentru ca majoritatea celor prezenti au votat pentru acest lucru. Dar mai este o chestiune putin discutata: Tariceanu a anuntat ca numarul voturilor, desi majoritare, nu a fost suficient, dar nu a dat nicio hotarare de Senat.

M-am uitat in urma si am vazut ca de cate ori Senatul a aprobat o cerere de ridicare a imunitatii, a emis o hotarare care e pe site-ul Senatului. De cate ori nu s-a aprobat, ca in cazul Vosganian, nu a apare nicio hotarare. Unde e hotararea? Ea ar trebui sa apara imediat, in aceeasi zi, la fel ca in cazul in care este hotarare de ridicare a imunitatii", sustine Monica Macovei.

Intrebat recent daca este obligatoriu ca orice hotarare a Parlamentului sa fie trecuta intr-un act, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a raspuns: "Altfel, Camera se joaca, nu?".

Presedintele CSM, judecatorul Marius Tudose, a sesizat CCR in privinta unui "conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, in cazul senatorului Dan Sova". In sesizare sunt invocate mai multe motive, inclusiv faptul ca Senatul nu a emis o hotarare dupa respingerea cererii de incuviintare a arestarii: "Faptul ca Senatul a transmis o simpla comunicare, care nu echivaleaza cu o hotarare, constituie in fapt un refuz de solutionare a cererii formulate de ministrul Justitiei cu privire la incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan Sova, aspect care situeaza in mod clar Senatul in conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea judecatoreasca."

In cazul Sova, CCR a fost sesizata si de presedintele Klaus Iohannis, tot pentru "existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti".

PNL, la randul sau, a cerut CCR "sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul Justitiei, stabilit in conformitate cu art. 76, alin. (2) din Constitutie".

Toate cele trei cereri urmeaza sa fie solutionate de CCR in sedinta din 8 aprilie.

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat lipsa unei hotarari in cazul Sova.

Tariceanu ataca DNA si pe Klaus Iohannis: De ce nu exista hotarare in cazul Sova

"Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", a precizat Tariceanu.

Cazul Sova a schimbat regulamentul Senatului - cum vor fi incuviintate cererile DNA

Scandalul "Sova" a schimbat ulterior si regulamentul Senatului. Plenul Senatului a adoptat, marti, cu 109 de voturi "pentru", o abtinere si un vot impotriva, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simpla in cazul hotararilor, punand astfel in acord legea de functionare a Senatului cu prevederile Constitutiei.

Citeste maine dimineata pe Ziare.com un amplu interviu cu Monica Macovei despre valul de arestari preventive, scandalul catuselor, dar si oportunitatea organizarii alegerilor anticipate. Monica Macovei ne-a vorbit si despre stadiul constituirii noului partid M10 si felul in care acesta va fi finantat.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...