Monica Macovei vrea standarde unice impotriva coruptiei in toate tarile UE

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 21:00
1836 citiri
Monica Macovei vrea standarde unice impotriva coruptiei in toate tarile UE

Standarde unice privind combaterea coruptiei trebuie aplicate tuturor statelor membre UE, a afirmat europarlamentarul Monica Macovei, la o conferinta desfasurata miercuri la Bruxelles cu ocazia zilei internationale de lupta impotriva coruptiei.

Discutiile, desfasurate cu participarea europarlamentarilor Monica Macovei, Luigi De Magistris si Ana Gomes, alaturi de reprezentanti ai Transparency International, UNODC si OLAF, au facut referire in special la implementarea de catre statele membre a reglementarilor europene si internationale existente privind combaterea coruptiei in sectorul privat, precum si legatura dintre actuala criza economica si coruptie.

Participantii la conferinta au subliniat ca Uniunea Europeana este singura entitate non-nationala care care a ratificat Conventia ONU impotriva coruptiei. Intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona va schimba procesul decizional al UE in acest domeniu.

Monica Macovei a sugerat necesitatea utilizarii legitimitatii UE pentru infiintarea unui organism european centralizat de investigare pentru anchetarea fraudelor cu fonduri europene.

La randul sau, europarlamentarul Luigi De Magistris a subliniat ca existenta complicitatii dintre autoritati si sectorul privat este factorul cheie pentru accesul la fondurile publice, inclusiv la cele europene. "Pentru combaterea coruptiei si lupta impotriva mafiei este nevoie de o vointa politica uriasa. La sfarsitul zilei mafia si coruptia distrug democratia", a adaugat acesta.

Cei trei europarlamentari au lansat, de asemenea, o "declaratie scrisa" privind combaterea coruptiei in Uniunea Europeana. Daca va fi semnata de jumatate dintre membrii Parlamentului European, acesta va solicita in mod oficial institutiilor UE sa adopte o politica anticoruptie cuprinzatoare care sa includa un mecanism de monitorizare regulata a situatiei din statele membre si, in egala masura, sa asigure ca rezultatele constatarilor si concluziile monitorizarii vor fi aplicate in mod eficient.

Mai mult decat atat, Parlamentul va cere Comisiei Europene si agentiilor relevante ale UE sa se asigure ca fondurile europene nu sunt supuse coruptiei si sa adopte sanctiuni descurajante in cazurile in care exista coruptie si frauda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Monica Macovei, #standarde unice corputie, #standarde UE coruptie , #europarlamentar