Partidul Monicai Macovei, intre sanse si bune intentii (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 08 Martie 2015, ora 06:39

   

Partidul Monicai Macovei, intre sanse si bune intentii (Opinii)
Nu mi-am ascuns niciodata respectul pentru Monica Macovei si pentru lupta pe care domnia sa a dus-o in numele principiilor statului de drept. Dupa cum cred ca performanta domniei sale in Parlamentul European este indiscutabila.

Dna Macovei poarta o simbolisitica speciala, a fost intotdeauna, inclusiv la alegerile prezidentiale, un puternic personaj antisistem, radical, intrasigent, fara jumatati de masura si cu foarte mult curaj.

Dupa cum cred ca pe scena politica romaneasca se simte nevoia unui nou partid. Si prin nou nu inteleg doar o chestiune de varsta, ci si una de mentalitate, de abordare. Un partid care sa intruchipeze reforma clasei politice, pe care toti actualii actori au clamat-o si toti au ratat-o.

Nou, dar, atentie!, un partid totusi. Si deosebirea de ONG, asociatie, club, grup pe Facebook etc este foarte mare. Un partid inseamna logistica, de la sediul propriu-zis pana la becul care se aprinde in acel sediu si banii cu care sa platesti curentul electric care aprinde becul.

Un partid inseamna structurile din teritoriu care sa umple aceste sedii, militantii care sa umble din poarta in poarta, sa lipeasca afise, sa organizeze actiuni, totul pe gratis, in timpul liber propriu, ba mai mult, platind din buzunar cotizatii si tot felul de cheltuieli accesorii.

Sigur ca entuziasmul de inceput poate compensa dificultatile, inclusiv financiare, dar el trece. Si apoi?

Un partid, mai ales unul care sa fie altfel, inseamna politica profesionista pe care din pacate nici macar in marile partide actuale nu o prea vedem. Comunicare inteligenta si eficienta, evenimente profesoniste, proiecte profesioniste si numai la centru, ci peste tot. Nu merge doar cu sufletul si entuziasmul. Au incercat asa si Mihail Neamtu cu Noua Republica si altii inaintea lui.

Ne place sau nu, politica e o meserie sau asa ar trebui sa fie. Nu un hobby in semn de protest fata de o stare de fapt. Nu organizezi un partid cum ai organiza un miting. Si profesionistii sunt greu de atras, greu de inregimentat, greu de armonizat, mai ales in conditiile de decredibilizare a politicului.

Unde va gasi dna Macovei toata aceasta desfasurare logistica, financiara si umana pe care o presupune un partid solid? Nu stiu.

Si, deocamdata, eu vad un partid de lider, de fapt. Pana si numele partidului face trimitere directa la Monica Macovei. Domnia sa a explicat alegerea altfel: "Asta inseamna M: modernizarea Romaniei, inseamna merit, inseamna fiecare la locul lui pe meritul lui, munca, inseamna ca tu iti administrezi banii castigati cinstit, ci nu statul, inseamna mediu, pentru ca omul nu este calaul naturii, ci protectorul naturii, si inseamna multe alte lucruri minunate, care, iata, incep cu M, de la minune". E totusi greu de crezut ca gandul duce la altceva decat persoana dnei Macovei.

Sigur, au mai existat partide de lider de mare succes. Si PDL a fost unul. Si PRM a avut perioada lui de glorie. PP-DD la fel. As vrea sa fiu bine inteleasa: vorbesc despre un tip de partid, nu fac nicio alta asociere intre M10, PRM si PP-DD.

Dar dna Macovei are si marele dezavantaj ca este intr-o permanenta naveta. Se poate oare sa fii si europarlamentar de top, cum este domnia sa, si lider al unui partid coagulat in jurul tau si pe care sa-l construiesti in tara de la zero? Greu!

Si mai vad un pericol pentru nou partid. Acela al concentrarii excesive pe tematica anticoruptiei. Cred ca nimeni dintre cei care au mai citit ce am scris nu ma poate suspecta ca minimalizez aceasta tema. Dimpotriva!

Dar, dupa cum atrage atentia sociologul Barbu Mateescu intr-un interviu pentru Ziare.com, "coruptia nu a fost niciodata marea prioritate a cetatenilor, ci a societatii civile, a unei parti a elitei culturale, publicistice. (...) e si piramida lui Maslow. Pana sa ajungem la un candidat cinstit sunt pasi de trecut, legati de infrastructura, de capacitatea de a aduce investitii etc".

De anticoruptie se ocupa DNA si instantele, politicul nu trebuie decat sa asigure independenta si logistica magistratilor. Ceea ce trebuie sa faca partidele este sa construiasca pe termenul asanat de magistrati. Sa aiba solutii, inclusiv de resursa umana, pentru reconstructia Romaniei.

Un partid, daca vrea sa creasca, trebuie sa se adreseze marelui public, nu unei minoritati, fie ea si de elita, si sa aiba raspunsuri la problemele presante ale cetatenilor. Anticoruptia este un inceput de raspuns. Dar restul nu e cu nimic mai usor.

Deocamdata nu am auzit din partea M10 cine stie ce substanta pe temele mari ale societatii romanesti cu exceptia anticoruptiei.

Dar, desigur, timpul nu e pierdut. Ca sa reuseasca, insa, dna Macovei si partidul domiei sale cred ca trebuie sa depaseasca aceste obstacole. Altfel va ramane doar o buna intentie.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6479 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
nusual
rank 5
M 10 este partidul tinerilor
Iar E.Cioran spunea-nu te pune cu tinerii,ca pierzi[din memorie].Cred in partidul D.nei Macovei si il sustin.
Florin2
rank 5
Macovei sa invete din greselile lui Neamtu
Si Neamtu a incercat dar s-a dovedit doar o hahalera care baga pumnul in gura suporterilor. In final s-a acoperit de ridicol ca sa forteze ramanerea lui ca leader folosind metodele clasice staliniste.

Neamtu nu a reusit sa aduca alti oameni langa el, cu exceptia lui Ofiteru care ca sa folosim o sintagma consacrata de Farange, are o carisma de carpa uda. Papahagi la M10 este o mare reusita pentru Macovei: sa speram ca vor mai fi si altii ca el acolo.
anty virus
rank 5
D-na M.Macovei,este deja o certitudine ptr. viitorul Romaniei.
Observ cu mare satisfactie ca d-na Monica este foarte atenta la cei-ce doresc sa faca parte din structura partidului M.10,personal se ocupa de aceasta problema. Criteriile sunt foarte draconice, si asta-i f.bine. La fel de bine stiu caci in Timisoara, d-na Macovei a obtinut semnaturile ptr. candidatura la prezidentiale, cu ajutorul, doar a-l voluntarilor. Nici nu-ti trebue remuneratie, atata-timp cat esti convins ca lupti ptr. o cauza dreapta.
repulsie
rank 5
Ii vom fi alaturi.
Mult succes,doamna Macovei.
La multi ani ,de ziua femeilor.
Meritati din plin!
adevar
rank 1
bunele intentii,logica,onestitatea,fara carisma
de lider,nu duc la ...prozelitism!
In Romania inca nu s-a gasit formula sau omul care sa coaguleze in mod real doleantele multimilor!
Inafara de Basescu-un om cu neajunsurile lui de muritor,in politica ramane...seceta!
Cazul Udrea,problemele cu justitia,din pacate au obstructionat in buna masura relansarea fostului presedinte,cel putin pana la clarificarile din dosarul respectiv!
Pacat!Cred ca ideea noului partid este nascuta ...moarta!
GINU
rank 5
Sigur, au mai existat partide demare succes ca PDL
Si vor mai fi si altele.
DAN-795
rank 5
Avem partid , avem valoare dar , nu se suporta nici pe ei !
De prea multe ori ne-au inselat sperantele niste posibile grupuri sociale , altele decit cele de sorginte mafiota , comunista sau fascista insa , au sfirsit prin a se ataca intre ele, chiar daca, fara ca sa credem prea mult in integritatea lor le-am acordat o vadita simpatie .

Incapabile de toleranta si de un egoism primitiv , au fost foarte usor pulverizate si duse in derizoriu de mai vechii bolsevici , o adevarata ciuma ce a infestat de atita vrema Romania .
Numai cei ce accepta sa-si depaseasca micile orgolii reusesc sa ramina impreuna ...pina acum , nu stim care ar putea sa aiba un sprijin popular majoritar acceptabil
in lipsa unui lider autentic.
mcquin
rank 5
Mamaie dute-n parc.
Cu tot nerespectul pentru procurorul comunist Macovei spun ca nu mai are ce cauta in politica si mai bine se retrage in parc pe banca cum sta bine o bunica,chiar daca nu are copii,fiind preocupata doar de propia persoana nu de a avea o familie.
Se apropie de 60 ani si nu pre-i vine sa dea scaunul elegant din biroul somptuos cu sofer si masina de lux din PE.Astia se vad pe viata legati de scaune,sa moara la 100 ani in parlamente,functii.
popaNARIU
rank 5
Toata lumea o respecta pe doamna Monica Macovei
Mai putin de fostii comunisti,acum iesiti pe dreapta cu pensii cat pensiile a patru fosti muncitori.
De acord ca performanta doamnei Monica Macovei in Parlamentul European este indiscutabila.
Hera
rank 5
mcquin,
"mamaia" are EXAXT aceeasi varsta ca si dl Presedine Johannis. Dumneata propui sa mearga si domnia sa in parc ?
copilul
rank 1
toarasa MM,procuror,de mesesrie,ne-ar putea spune si noua,daca
ie adevarat,ce se vorbeste,pe la cozi si anume ca astia cerce tati,de catre DNA,a furata-ra cica,pentru Basescu !!!...in rest,ie apa da ploaie,atat dumneaiei,cat si grupusculul m10..
Val
rank 5
@mcquin
Urata, veninoasa si stupuda fraza ati scris si nu cred ca gresala de otografie e intamplatoare ("dute" in loc de "du-te").

Spuneti : "Cu tot nerespectul pentru procurorul comunist Macovei spun ca nu mai are ce cauta in politica si mai bine se retrage in parc pe banca cum sta bine o bunica,chiar daca nu are copii,fiind preocupata doar de propia persoana nu de a avea o familie."

"Procuror comunist" ... toti cei care au lucrat in regimul comunist dupa dumneavoastra sunt procurori, doctori, profesori, muncitori comunisti ? Ca sa revin la exemplul pe care vi l-a dat cineva mai sus pentru dumneavoastra inseamna ca si dl Johannis a fost "profesor comunist", nu ? Ce au fost parintii dumneavoatra si poate, cxhiar dumneavoastra daca aveti varsta sa fi lucrat inainte de '89 ?

Si daca ramanem la exemplul dlui Presedinte : nici domnia sa n-are copii. Considerati asta o dovada de egoism si de arivism exacerbat ? Cine va da dreptul sa judecati ?

Jalnica trufie cand afirmati categoric ca dna Macovei n-are ce cauta in politica ! Cine decide ca cineva are sau n-are ce cauta in politica romaneasca ? Dumneavoastra ?!
Alessandra_iubi
rank 5
Hihihi!A aparut fatza masculina a ”femininei” Hera
Aceleasi greseli de tastatura, aceleasi mesaje basiste subliminale, hihihi!!!! aceeasi sfanta indignare macovista si antiiohannista,hihihi!!!!
albakazapada
rank 5
VOCATIA DUSA DEPARTE
in vechiul pedeleu cadrele de baza angajate la partid au avut mediul propice dezvoltarii unei cariere politice individualiste sub carma si sprijinul organului de baza viu si jucator pentru promisiuni electorale fara acoperie abureala sa traiasca bine care poate restul fuga la straini lozinca nu avem de dat salarii, urat sistem cazut la datoria imbogatirii in cuplu de unu doi s-au mai multi odata
Tome
rank 5
Atata timp cat .....
"Un partid, mai ales unul care sa fie altfel, inseamna politica profesionista..." e clar ca lucrurile raman la fel.
Politicienii nu au nici o legatura cu cei pe care ii "reprezinta " -- electoratul .
Ai nostri sunt subordonati aproape total companiilor multinationale si grupurilor infractionale de partid.
Deci "noul partid "ar fi bine sa aiba legatura cu cetatenii ..si viata lor ce ar trebui sa fie mai buna iar lupta anti coruptie sa fie o consecinta, nu doar unicul scop.
Hera
rank 5
la cate pericole vede doamna Ene
inteleg ca mesajul subliminal al articolului este dicton ul din epoca de aur : "de lucrul care nu se rezolva de la sine ... nici nu fac e sa te apuci !" Eu prefer zicatorile/proverbele mai vechi : "cine nu risca nu catiga", "lucrul bine inceput, jumatate e facut" si multec altele, mai pozitive.
Cred ca partidul doamnei Macovei este necesar si binevenit in Romania noastra de astazi. Ii urez mult succes.

P.S. Cat despre interviul dlui Mateescu la care autoarea face referire : slabut, superficial, nesustinut, apa de ploaie,ca multe alte productii ale sociologului.
DUTTY
rank 5
Partidul M10 este practic M-ZERO(si ala barat)
Partidul fostei procuroare comuniste va aduna vreo 1-2% (si am fost indulgenta)!!!!!
Ghilotina
rank 5
Ca de obicei , bataie intre forumisti ;
Personal nu cred ca Dna Macovei va castiga ceva procente . Si asta pt ca mesajul e slab , criptic , arid , minuscul .

Pede alta parte , iaca niste sustinatori infocati ai actualei puteri . De ce fac ei asta .... habar nu am .

Eu inca mai astept sa il vad pe Dl BOC iesind pe la vreo tembeliziune si sa ne povesteasca cum e cu sutele de milioane ciordite , cu retrocedarile frauduloase petrecute sub nasul sau .
Sau nu e deranjat pt ca i-a pus guvernarea pe tava lui wponta ?
arting19922000
rank 3
Sistemul judiciar Macovei
Acest sistem a fost "demascat" de Basescu atunci cand a acuzat procurorii si judecatorii ca actioneaza la comanda politica in cazul Nana! In primul rand faptul ca vede aceasta posibilitate il demasca ca demagog in negarile vehemente anterioare si/sau crede ca numai prezenta lui la Cotroceni i-a tinut in frau! In al 2-lea rand se dovedeste ca nu i-a crezut sinceri pe magistrati in a fi 'reformati" ci numai supusi unui regim,iar acum se da de partea celui la putere! Iar madam Macovei este laudata de admiratori ca este marea reformista a acestui sistem. Care a produs intr-un ritm asemanator infractori ca si cel politic,iar acum este acuzat de partinire politica.Procurorii si judecatorii arestati si condamnati sunt cei selectionati de Macovei+Basescu deci ei sunt responsabili,dar putini vad asta.Pe total Macovei ca si bnasescu sunt campionii demagogiei care au reusit sa pacaleasca o parte din opinia publica romaneasca,dar mai ales pe cea din vest. In viitorii ani se va vedea ca sistemul lor a fost doar un balon cu gaz puturos!
marin123
rank 5
Tome, in Romania vom avea stat de drept numai atunci
Cand politicul nu se va mai amesteca in treburile Justitiei. In prezent avem oameni politici de prim rang, precum tov.Ponta, care prin toate mijloacele decredibilizeaza Justitia. Shalom
eu-ca
rank 5
Sa aca un partid
Sunt sigur ca va avea acelasi efect ca si in justitie. Unii au (nu cred ca multi) laudat-o iar acum efectele sunt “deja o certitudine ptr. Viitorul Romaniei". Am fost “izolat"pentru o perioada de 5 saptamini si am simtit altfel Justitia.
DAN-795
rank 5
NEDUMIRIRE !
Sa fie o intimplare faptul ca softul de contabilizare a punctajului functioneaza dupa o logica dubioasa, la o autoare de articol suspectata de lucruri necurate ??????
Hera
rank 5
astga se intampla sistematic in week-end
si numai uneori in timpul saptamanii. Nimic de mirare, se in tampla de ani de zile ; politica site-ului" ...
Comentariu inadecvat
copilul
rank 1
:))) Alessandra,Iubi,de unde aparushi fetico ?
...ca numa io,ma batam cu mincinoshii astia !!!
eu-ca
rank 5
SA FACA....
Sunt sigur ca va avea acelasi efect ca si in justitie. Unii au (nu cred ca multi) laudat-o iar acum efectele sunt “deja o certitudine ptr. Viitorul Romaniei". Am fost “izolat"pentru o perioada de 5 saptamini si am simtit altfel Justitia.
I_Deleanu
rank 5
"....o certitudine ptr. viitorul Romaniei"
De la inalta tribuna a Briukselului, Monica Luiza relevat cu demnitate si din inflacarare patriotica furtul a un milion si jumatate de voturi (in legatura cu referendumul din 2012). Ca urmare a acestor devoalari, partida PSD si aliatii ei au colapsat in alegri de fapt, partidul a fost aproape pus pe tusa de catre elecoratul intransigent. Asfel, alegerile parlamentare din toamna acelui an au fost castigate de Partidul Portocaliu al Monicai: In nici una dintre circumscriptiile electorale, candidatii pesedisti nu au castigat, cu excep;tia unui candidat din Rep. Moldova. Pierzand in toate circumscriptiile pesedistii au putut intra in parlament doar prin redistributia generala a voturilor – aceasta a fost marea lor sansa. Vina este de fapt a partidului portocaliu care a mentinut numarul de parlamentari. Alfel, in cazul in care Boc ar fi implementat rezultatul referendumului basescian cu reducerea numarului de parlamentari, pesedistii nu capatau nici un loc in parlament. Tara ar fi avut la butoane partid portocaliu si UNIC, partidul Monicai-Luiza.
Laura Stefan stralucita experta anticoruptie de larga recunoastere internationala sa fie numita prim-vicepresedinte al Partidului M (Mandela 10).
Papahagi sa fie vicepresdinte, dar sa fie monitorizat, altfel se va dovedi "kakacios" (expresie politica indrodusa de catre stimabilul absolvent de la Paris) cum s-a intamplat pe timpul memvriei in partida lui Udrea.
Un potential vicepresedinte ar putea fi Bivolaru, un mentor din tineretea justitiarei Monica-Luiza.
Domnul Plesu, domnul Gabita Liiceanu, Patapievici si Preda Grasu sa nu fie neindreptatiti, dumnealor, de asemenea sa fie numiti vitii ai partidului mandelist mioritician.
Comentariu inadecvat
Stop
rank 2
cu ce bani finanteaza partidul
are budget la vedere ? vreo afacere cu Bill Gates sau vreun EADS sau vreun ALRO ? ca din cotizatia de membru de partid nu poate plati nici curentul
pasipu
rank 4
psd vs altceva
e prea mare raul facut de clasa poitica in ansamblul ei pt. ca politicienii sa mai devina credibili peste noapte
parerea
rank 5
DOAMNEI IOANA ENE,
Fiti fara grija, stimata doamna, vom gasi TOATE resursele pentru a reusi sa impingem inafara corabiei Romania, NU doar coruptii ci toate radacinile BOLNAVE ale sistemului de rit brucanisto-ilician! Este o lupta a romanului cu el insusi! A romanilor generatiei nascute la vremea cand rusii si americanii ne bagau pe gat muraturile CRIMINALE, cozi de topor, pe numele lor Brucan si Ilici! La aceasta ora, cu un mic efort, aceasta generatie impreuna cu fratii lor mai mari si parintii lor, vor demonstra, precum in 16 Noiembrie ca stiu sa-si depaseasca propria umbra! Din nou! Dar, de aceasta data, fara putinta de intoarcere la vremea si mentalitatea haitelor ce au siluit poporul roman in recentul sfert de veac! Romanii se vor aduna, cu mic cu mare, pentru asigurarea viitorului lor si al urmasilor lor, in Romania! P.S. Orice partid ce se doreste a fi o VOCE in societatea romaneasca trebuie sa aiba un LIDER! REAL, INTEGRU, nu construit de mass-media la comanda sefilor acoperitilor din mass-media! Si noul partid ce se aduna in jurul Doamnei Monica Macovei are LIDERUL de necontestat! Langa acest lider vor veni profesionisit, stimata doamna Ioana Ene! Fiti fara teama! P.S.1. Pentru nelinistitii de rit Coldea-Maior, care NU reusesc sa faca evaluarile si analizele corecte ale tsunamiului ce vine inspre ei, cu atat mai bine pentru romani! Nu credeti, doamna Ioana Ene? Pe mine, personal, ma amuza de cata "grija" are parte Monica Macovei si noul partid anuntat! Imi place sa vizionez, prin fumul chibritului, agentii acoperiti din politic, mass-media si armata via S.R.I!
arting19922000
rank 3
Intransigenta?
Incoruptibila si intransgenta doamna Macovei i-a tolerat foarte bine pe colegii:Ridzi,Udrea ,Eba,Videanu,Berceanu ,Blaga pana cand a obtinut candidatura sigura pe lista de europarlamentare. A suportat fara intrebari si finantarea de la alde Cocos,dar ea se prezinta la fraieri ca "fecioara fara pata si repros" Sa-si dea si ea demisia din PE caci s-a dus acolo trimisa de un partid plin de corupti,colegii ei!Dar nu,ea cere demisii numai pentru altii,iar sustinatorii fanatizati nu remarca dublul limbaj! Jenant!
Stig
rank 5
Asa este, intransigenta doar cu inamicii politici
...in rest colegii de partid furau pe rupte. Justitiara Monica a introdus legi prin care justitia a fost subjugata presedintelui, punandu-i in pix toate numirile judecatorilor si procurorilor. a numit-o "independenta", dar in fond era dependenta de un singur om (...nu e bine, domnu' chestor, EU v-am numit..). Si a improscat minciuni la P.E. Asa a pacalit tinerii care au umplut netul de postari de adulatie pana la fanatism. Lupta anticomunista declarativa e o mare teapa, a fostei procuror comunist, care a sustinut si intarit un presedinte tot comunist, asa cum chiar el s-a denumit.
valll
rank 5
@parerea, @Hera, @repulsie.... Dragilor!
Nu vedeti dusmani acolo unde nu sunt!
Am citit abia acum acest articol al doamnei IED si nu am vazut nimic din cele ce-i reprosati. Dimpotriva, am dedus simpatie, admiratie fata de MM, dar si grija de a o feri pe ea, pe M10 de erorile pe care IED are luciditatea sa le observe, pentru ca le doreste binele.
Va intrebati de ce o fac pe avocatul lui IED? Fiindca am citit articolul si l-am gasit de o luciditate si de o buna credinta rar intalnite, iar reactiile voastre sunt de neinteles!
Dragii mei, draga Monica Macovei, va admir hotararea cu care ati pornit la drum, sunt de acord in cea mai mare parte cu mesajul, cu obiectivele si va doresc sa invingeti. Si, chiar daca pentru voi este o banalitate, imi permit sa va dau un sfat, o idee care mi-a venit doar in timp ca scriam acest comentariu: ca sa poata aduce binele tarii, ca sa fie urmat de popor, UN PARTID TREBUIE CONSTRUIT CU DRAGOSTE. Egoismul, ura au fost cauza din care TOATE celelate au esuat.
La cata ura a generat prostia si ticalosia din tara asta exact impotriva celor care, cu mari sacrificii, au incercat sa-i faca bine, aproape ca va inteleg reactiile, iar Monica Macovei a fost una dintre fiintele cele mai atacate. Dar, cine spune sau a sugereaza ca d-na Ene a scris acest articol pentru ca e o "acoperita" pusa sa o atace pe MM, chiar daca spune doar din eroare si nu rea credinta ca ceilalti, greseste cam la fel cu cei care arunca eticheta "procuroare comunista".
parerea
rank 5
LA MULTI ANI,
colegelor forumiste! O primavara plina de viata va doresc, dragelor! Si astazi, MULTE, MULTE flori!
I_Deleanu
rank 5
".....LA MULTI ANI"
Nu-mi amintesc sa fi facut vreo urare de una dintre sarbatorilor noastre traditionale. In schim de ziua introdusa de Klara Zetkin, faci urari.

In jurul Monicai-Luiza Macovei s-au strans o gasca de demagogi vanduti comunistilor, globalistilor, celor ce vor sa impuna linia ca ortodoxia "sperie copii cu flacarile iadului".
parerea
rank 5
DOAMNA MONICA MACOVEI
a demonstrat ca poate face intr-o luna de zile ce partidele n-au reusit in ani! A batut cu piciorul aproape intreaga tara in campania prezidentiala! Credeti ca n-o va cuprinde integral in alta luna de zile? Acum, cand lumea o cunoaste, fiti linistiti ca va intrece asteptarile nelinistitilor! Asta este si teama lor, nu-i asa? Cat despre sediile partidului, deja avem un sistem articulat al sectiilor Asociatiei M10 ce vor fi folosite, evident si de partid! P.S. Mult prea EFICIENT acest om, nu-i asa? Mult prea organizat pentru gustul GENERALILOR lui ceasca via Ilici, nu-i asa? In era internetului nu trebuie decat sa ai o camera la calculator si organizarea-i gata! Daca VREI?!
Comentariu inadecvat
Constant
rank 5
Un barometru interesant despre interesul unui articol este numarul
de comentarii, pro sau contra.
Acest subiect, partidul M10 pare ca suscita un bun interes.
Cit despre calitatea comentariilor, las analistilor profesionali sa se exprime. Dar este si aceasta un indicativ despre genul de persoane care se intereseaza sau care atat acest nou partid.
Personal, cred ca democratia romaneasca are de castigat prin aparitia fiecarui nou partid. Uniunile care fac forta se pot face mai tarziu!
A doua opinie personal este: cu cat mai putin stat, cu atat mai multa democratie. Dar nu va duceti cu gandul la anarhie! Lipsa de stat nu inseamna ca fiecare face cum il taie capul! In fine, acest concept va va fi din ce in ce mai evident, in anii urmatori. Sper sa stiti sa utilizati ceea se numeste libertate si democratie.
MiscareaTehnocrata
rank 5
Cum facem politica in Romania ? Cum functioneaza partidele ?
In ce priveste jumatatile de masura ale Monicai Macovei eu prefer sa fac o caracterizare mai rezervata.

Faptul ca a stat in PDL pina in ajunul prezidentialelor a fost un compromis oribil.

Faptul ca nu are o pozitie clara pe tematica ecologica, e si asta un compromis trist.

Faptul ca vrea sa mearga inainte cu vestul pina in pinzele albe si inchide ochii la toate mirsaviile comise in Romania si tolerate in UE, e deasemenea un compromis trist.

Faptul ca a fost si inca este perceputa ca fiind un om al lui Basescu este de natura sa compromita ideea unui nou partid politic. Stilul si istoria politicilor lui Basescu va atirna ca un bolovan de gitul oricarei initiative politice. Asta a distrus si Noua Republica.

Politica romaneasca are o suferinta majora. Oamenii urmeaza oamenii si nu o ideologie. Oamenii isi schimba parerile dupa cum bate vintul. Ideologia insa odata scrisa ramine scrisa si e urmata. O ideologie insemna o politica mult mai corenta decit sa urmezi mecanic un individ sau altul, mai ales politruci.

Inainte ca un partid sa aiba activisti, trebuie ca acesti activisti sa inteleaga ce fac acolo. De obicei, activistii urmeaza mecanic liderul si nu sint in stare sa activeze de fapt, ci doar sa urmeze mecanic orcinele. Au nevoie de sef. Poate ca ideea de sef in sine nu e ceva rau. Prolema e ca seful, in loc sa urmeze o ideologie, urmeaza grupuri de interese. Deci, nu ideea de sef in sine e ceva rau, ci faptul ca seful in loc sa urmeze realmente o ideologie cu subiect si predicat, inlocuieste ideologia cu politica interesului sau personal si a grupurilor pe care le reprezinta.

Oamenii trebuie sa se disocieze de acest tip de sef. Oamenii trebuie sa urmeze un sef pentru ca e corect si respecta ideologia care le reprezinte interesele si nu pentru ca el ia decizii pe care ei le inghit pur si simplu pe nerasuflate.

Deci, inainte de a avea lider in partid, trebuie sa existe o ideologie in partidul ala pe care sa o inteleaga si activistii. Ceva logic, clar simplu si in interes national/public.

Politica profesionista nu are cum sa vina de la marile partide. Acolo e ultimul loc unde sa o cauti. Acolo ar trebui sa fie, dar momentan nu se pune problema sa fie acolo.

O politica coerenta vine de la un lider care are o strategie clara in cap, o viziune cu subiect si predicat. Politrucii de acum compileaza. Ei de fapt nu au o politica a lor. Ei incearca sa se orienteze si sa se foloseasca de context pt a obtine un avantaj politic.

Odata ce ai o strategie, ai un mesaj politic care se tine si asta face audienta si aduce credibilitate. Faptul ca Monica Macovei nu a facut scor la prezidentiale arata ca mesajul ei politic n-are substanta. Nu e convingator.

Abia dupa ce ai un mesaj politic coerent, se pune problema sa ai nevoie de logistica. Degeaba ai logistica, daca nu stii ce sa faci cu ea. De asta partidele mari isi pierd credibilitatea. Sint incoerente.
MiscareaTehnocrata
rank
De ce esueaza noile partide politice ?
In ce priveste meseria de politician gasiti citeva detalii aici: https://sites.google.com/site/miscareatehnocrata/20-doctrina-tehnocrata/tehnocratia-politica-si-meseria-de-politician (a venit vorba de asta si am postat link-ul).

Doamana Monica Macovei si-a taiat craca odata ce sustine vestul neconditionat si e perceputa ca om al lui Basescu. Multi romani s-au saturat de vest si de westerniare, adica de diluarea valorilor culturale si sociale locale prin inlocuirea lor cu importuri (produse, sarabatori de import (eventual morbide) etc), lobby pentru corporatii, standarde duble etc. Nu sintem chiori.

Modernizarea Romaniei, atit timp, cit nu adopti legislatie protectionista pentru a proteja piata interna si a stimula dezvoltarea intreprinzatorilor locali, ramine un slogan si atit. Dupa doamna Macovei trebuie sa raminem niste sarantoci pe care sa-l modernizeze vesticii, practic prin ocupare. Noi sintem faliti si vindem tot pe nimica(normal ca daca e ofrta mare pretul e mic) si vesticii mai bogati vin frumusel si cumpara la liber totul. Halal modernizare. Sa vad eu cum reface industria doamna Macovei asa.

Eu nu vad nici o Minune, ci doar un discurs politic fara argumente care sa se tina pe picioare. Cit despre mediu, Monica Macovei refuza sa se pronunte clar si fara echivoc pentru protectia mediului, ca sa nu piarda sprijinul vestului, care are interese mari in ce priveste resursele Romaniei, adica sa ia cit mai mult pe cit mai putin si nimic daca se poate.

Da, teoretic e corecta observatia cu naveta. Daca ar exista o ideologie si oamenii ar crede in ea, ar fi ceva, dar sa fii si mama si tata pentru toti si angajat pe diverse alte job-uri e cam greu.

Da, Monica Macovei exact asta face. Se concentreaza pe tematica anticoruptie si se foloseste de aceasta tema pentru a evita orice alta tema, mult mai incomoda.

Partidele nu prea au ce sa contruiasca pe asanarea lasata in urma de magistrati, din cel putin 2 motive:

1. N-o sa mai ramina mare lucru din partide dupa asanare
2. Oricum nu au o strategie cu subiect si predicat ca sa sa convinga masa de 60-70% care nu voteaza.

"Deocamdata nu am auzit din partea M10 cine stie ce substanta pe temele mari ale societatii romanesti cu exceptia anticoruptiei." - Iata si concluzia, foarte corecta delatfel - Monica Macovei - nu are o politica cu subiect si predicat care sa acopere tematica de interes general, alta decit anticoruptia. O tara are nevoie de justitie, dar nu doar de justitie.

Eu am indoieli mari ca poate depasi aceste obstacole. Daca ar fi avut o strategie buna, s-ar fi vazut deja la prezidentiale. A asteptat prea mult in PDL(alaturi de corupti) si asta, evident, da impresia de candidatura nu serioasa, ci heirupistica, lipsita de substanta si credibilitate.

Nu zic ca Monica Macovei nu are intentii bune, dar doar cu intentiile nu se face primavara politica. E nevoie de performanta.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor