Romani, treziti-va! (Opinii)

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:27
3252 citiri
Romani, treziti-va! (Opinii)
Foto: Arhiva

Acest indemn ni l-a facut eurodeputatul Monica Macovei in contextul evenimentelor care au convulsionat in ultimele zile scena publica autohtona. Un indemn cat se poate de justificat si oportun, in ciuda patetismului sau extrem, care ar putea sa ne faca sa-l consideram cumva exagerat.

Este oportun pentru ca ceea ce se intampla nu mai este deloc o gluma sau vreo manifestare excesiva a unor oameni mai entuziasti decat ar fi admisibil. Ceea ce se intampla este un atentat la statul de drept si un pericol mortal la adresa mereu tinerei democratii romanesti si a Romaniei, in general.

Ne-am intrebat, cu indreptatire, adesea, de ce tocmai la noi s-au manifestat formele cele mai aberante ale asa-zisului socialism comunistoid, sub dictatura impuscatului. Raspunsul il avem in aceste zile. Pentru ca evenimentele nu sunt intamplatoare si neverosimile. Sunt aproape firesti pentru stadiul neevoluat si neconsolidat al institutiilor si mentalitatilor specifice unei tari, se pare, neinscrise definitiv pe coordonatele democratiei reale.

Iata cateva motivatii pentru care s-au produs aceste aparent mirabile evenimente.

Primitivismul unor mentalitati, conform carora o victorie de etapa trebuie numaidecat sa se concretizeze prin anihilarea totala a adversarilor, in dispretul oricaror legi si cutume.

Lipsa simtului de responsabilitate la principalii actori ai initiativelor care pun in pericol statul de drept, atat cat el exista, o lipsa de responsabilitate calata pe inaptitudinea intelectuala si psihica de a evalua corect consecintele unor fapte si gesturi.

Sa avem in vedere imprejurarea ca acest curs ne poate arunca abrupt in afara lumii civilizate, zadarnicind decenii de efort de integrare si periclitand viitorul generatiilor de maine.

Slabiciunea societatii civile care a fost si ea partial anesteziata si atomizata de pe vremea neinfricatului Milica, cel infrant de structuri, societate civila care si-a metamorfozat deceptiile in stindard, adoptand solutii uneori partizane, alteori defetiste de genul: "Toti sunt la fel de abjecti!", teza care exclude orice evaluare sau nuanta.

Am avut inclusiv neplacuta surpriza ca niste intelectuali autentici, de altfel, in fervoarea lor partizana, sa gaseasca justificari chiar pentru furtul intelectual.

O opinie publica labila si manevrabila, mult prea permeabila la propaganda mincinoasa a unor mercenari din arealul unei mass-media intretinute tocmai in acest scop al mistificarii si spalarii creierelor mai putin obisnuite cu exercitiul judecarii obiective si suple a faptelor din spatiul public.

Este uimitor cat de eficienta a fost aceasta operatiune care a fanatizat, aproape, largi categorii de indivizi, care au renuntat cu entuziasm sa-si foloseasca propriile creiere, complacandu-se in postura de simpla masa de manevra a spalatorilor de specialitate.

Sa facem un exercitiu de imaginatie transpunand faptele din ultimele zile intr-o tara cu institutii democratice consolidate si cu o opinie publica pe masura, cum ar fi SUA. Ce credeti ca s-ar intampla daca s-ar atenta la independenta si atributiile instantelor supreme? Sau daca s-ar intreprinde demersuri pentru suspendarea presedintelui SUA pe temeiuri puerile si imaginare? Prapad!

Oare nu avem nici un orgoliu national? Oare merita, pentru niste interese sectare, sa facem figura de tara bananiera in care liderii se schimba lunar dupa capriciile unor vremelnici sefi de trib?

Oare vrem sa ne descalificam din starea de tara cu drepturi depline a UE? Deja exista semnale! Isi dau seama junii protagonisti ai revolutiei de palat, ca sa nu spunem, ai mini loviturii de stat, impreuna cu regizorii din umbra, in ce belea ne-au bagat? Daca nu vrem cumva dinadins sa ne intoarcem la dictatura, la Securitate, la granite ferecate si la "prosperitatea" epocii de trista amintire.

Nu e vorba cine o sa-si adjudece la un moment dat guvernarea. Cine va voi electoratul. Dar cu respectarea termenelor si regulilor. Nu in pripa, nu afrontand Constitutia, legile si bunul simt elementar.

De aceea, au Monica Macovei si oamenii care au mai ramas cu capul pe umeri dreptate. Ar fi bine sa ne dezmeticim toti pana nu va fi prea tarziu. Erorile, pana la urma, se razbuna.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Macovei suspendare presedinte Basescu, #Monica Macovei stat de drept , #europarlamentar