Scandal in PE: Martin Schulz, acuzat ca a comis abuzuri, iar Catalin Ivan, ca s-a facut "pres" in fata lui

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 20:45
5476 citiri
Scandal in PE: Martin Schulz, acuzat ca a comis abuzuri, iar Catalin Ivan, ca s-a facut "pres" in fata lui
Foto: aporrea.org

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este acuzat ca a blocat votarea unor prevederi critice dintr-un raport referitor la activitatea sa si ca a politizat angajarile in PE.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei semnaleaza public faptul ca Martin Schulz a impiedicat votarea unui paragraf din Raportul privind descarcarea de gestiune a PE pentru anul 2012, doar pentru ca in acel paragraf activitatea sa era criticata.

Mai exact, in respectivul paragraf se arata ca Schulz a tinut la sertar mai mult de 2 luni un raport al Comitetului de supraveghere al OLAF si pentru "intarzierea de trei luni cu care administratia Parlamentului a transmis o citatie din partea unei instante belgiene celor trei deputati vizati". (paragraf 47)

"Raportul privind descarcarea de gestiune pentru Parlamentul European pentru anul 2012 contine si alte nereguli din mandatul lui Martin Schulz. Astfel, politizarea administratiei Parlamentului European in mandatul lui Martin Schulz este grava, fiind criticat ca a facilitat numirea unor persoane apropiate, membri ai cabinetului sau, in functii inalte in administratia Parlamentului European. In acest context, Raportul vorbeste despre 'acapararea politica a unor posturi de conducere si subminarea Statutului functionarilor' (paragraf 61).

Unul dintre cei vizati sa ocupe postul de director general este Markus Winkler, seful de cabinet al lui Martin Schulz, care a lucrat pentru acesta din 1996, potrivit informatiilor publicate in European Voice si Der Spiegel. (paragraf 62) ", se arata in comunicatul remis presei de Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL afirma ca "in acest moment, solutia corecta este blocarea acestor numiri in posturile de director si director general a celor 5 membri ai cabinetului lui Martin Schulz pana la alegerea unui nou Parlament", adica dupa alegerile din 25 mai.

De asemenea, in raport se solicita informatii detaliate despre modul in care Martin Schultz isi separa atributiile de presedinte al PE, ca "figura neutra din punct de vedere politic", de candidatura la alegerile europene.

In conditiile in care Schulz este candidatul socialistilor la functia de presedinte al Comisiei Europene, in raport se ridica numeroase semne de intrebare cu privire la personalul din cadrul cabinetului sau si al birourilor de informare ale Parlamentului, precum si cheltuielile de deplasare.

"Aceste critici din Raport sunt serioase si pun mandatul socialistului Martin Schulz sub semnul unor abuzuri", afirma Monica Macovei.

Sebastian Bodu: "Catalin Ivan s-a facut degeaba pres in fata lui Martin Schulz"

La randul sau, europarlamentarul Sebastian Bodu spune prin intermediul unui comunicat remis presei ca "intr-un gest fara precedent in istoria Parlamentului European, presedintele socialist Martin Schulz a dispus pur si simplu scoaterea unui paragraf din textul raportului privind descarcarea de gestiune a acestui for pe anul 2012, in conditiile in care europarlamentarii pot doar depune amendamente pe un text".

Sebastian Bodu il critica pe Schulz si pentru ca i-a impiedicat pe membrii comisiei de control bugetar citati de instantele belgiene sa se prezinte pentru a da declaratii de martor cu privire la scandalul de coruptie care a dus la demisia comisarului maltez pentru sanatate John Dalli.

Totodata, Bodu dezvaluie ca raportorul principal al raportului a fost Catalin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European, despre care spune ca "a acceptat fara sa cracneasca aceasta ingerinta a lui Martin Schulz".

"Mai mult, Catalin Ivan nu a fost astazi prezent la sedinta plenara care a votat propriul sau raport, fapt de asemenea mai mult decat ciudat, probabil pentru a nu fi pus in situatia de a da explicatii europarlamentarilor furiosi", a comentat Sebastian Bodu.

In aceste conditii, plenul PE a amanat "cu o majoritate covarsitoare (4 la 1) " votul final, pentru ca Martin Schulz "sa prezinte explicatii cu privire la ingerinta sa abuziva in activitatea comisiei de control bugetar", mai spune Bodu.

De asemenea, acesta se asteapta ca si Catalin Ivan sa faca acelasi lucru atunci cand se va relua discutia raportului sau, in sedinta plenara din saptamana 14-17 aprilie, tragand concluzia ca Ivan "s-a facut degeaba pres in fata lui Martin Schulz".

"Vreau sa reamintesc ca dl. Martin Schulz nu este doar presedintele Parlamentului European, ci si candidatul socialist la presedintia Comisiei Europene. Pentru a-si maximiza sansele de reusita, acesta a transformat contul de Twitter al PE in propriul sau cont, cu tot cu cele peste 60.000 de persoane care il urmareau, acestia devenind automat abonatii sai personali", mai acuza Sebastian Bodu.

In replica, Armin Machmer, purtatorul de cuvant al presedintelui PE, a declarat ca este "dreptul presedintelui de a declara inadmisibil un text aflat in contradictie cu obligatiile legale ce incumba institutiei cu privire la regulile de confidentialitate".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Schulz scandal Raport blocat, #Macovei Schulz raport blocat, #Bodu Schulz Ivan raport , #europarlamentar
Comentarii