Scandal in UE pe risipa banilor: Macovei, vocea acuzarii

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 14:18
5813 citiri
Scandal in UE pe risipa banilor: Macovei, vocea acuzarii

Un raport al Curtii Europene de Audit a descoperit faptul ca agentiile care functioneaza la nivelul institutiilor europene au mari probleme in a-si justifica toate cheltuielile, pe langa faptul ca angajeaza mai multi oameni decat ar fi normal.

Europarlamentarul roman Monica Macovei de la PDL e cea care redacteaza pozitia Parlamentului European in aceasta chestiune si a acuzat dur aceasta irosire a banilor europeni, in contextul crizei economice.

Raportul trimis miercuri Parlamentului European remarca faptul ca 11 din cele 22 de agentii auditate nu-si pot justifica jumatate din cheltuielile pe anul 2010, informeaza EU Observer.

Curtea Europeana de Audit a cerut "vigilenta crescuta" in privinta cheltuielilor, in conditiile in care acestea provind din bani platiti de cetatenii Uniunii Europene.

"Un grad scazut de corespondenta intre justificari si cheltuieli planificate poate indica faptul ca o agentie isi aloca bugetul fara legatura cu anul bugetar sau ca prezinta intarzieri in implementarea bugetului. 11 agentii arata o corespondenta, in 2010, de justificari versus cheltuieli de mai putin de 50 la suta", se arata in document.

Alta sursa de risipa - angajarile nejustificate

Unele dintre agentiile europene au de justificat si "umflarea" nejustificata a consiliilor de management. In mod normal, acestea ar trebui sa fie alcatuite din circa 30 de reprezentanti ai statelor membre, Comisiei Europene, industriilor si observatorilor.

In schimb, trei agentii care se ocupa de studii in chestiuni sociale si de munca au fiecare aproape de trei ori mai multi, cate 84 de membri. E vorba de Centrul European pentru Dezvoltare si Pregatire Vocationala in Europa, cu sediul la Salonic, Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, situata in Dublin, si Agentia pentru Siguranta si Sanatate la Munca, aflata in Bilbao. Risipa e cu atat mai mare cu cat tot acest staff "stufos" se reuneste doar de doua ori pe an.

Macovei: E scandalos!

Europarlamentarul insarcinat cu raportul de raspuns al Parlamentului European in privinta descarcarii de gestiune a respectivelor agentii, Monica Macovei, a luat o pozitie dura fata de cheltuielile nejustificate.

"E scandalor ca, in vreme ce guvernele se lupta sa imprumute bani la costuri ridicate, aceste agentii nu returneaza nimic la bugetul UE. E ca si cum traiesc intr-o lume paralela, neatinse de criza economica", a spus Macovei pentru EU Observer.

Ea a adaugat ca va recomanda sa nu se descarce de gestiune mai multe agentii, in conditiile in care avem de-a face cu o lipsa crasa de transparenta si responsabilitate. In raportul sau se mai recomanda si evaluarea completa a tuturor agentiilor UE pana pe 15 iulie, pentru a detecta activitatile care nu sunt necesare si consuma bani nejustificat. Mai mult, Macovei recomanda chiar si posibilitatea ca unele agentii sa dispara, prin comasare cu altele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scandal UE risipa agentii, #Macovei raport PE agentii , #europarlamentar