Demisii la Justitie, in semn de protest

Miercuri, 09 Mai 2007, ora 13:21
2494 citiri

Doi secretari de stat si un consilier al fostului ministru Monica Macovei au renuntat la functii in semn de protest fata de cererea lui Tudor Chiuariu de a-l revoca din functia de sef al sectiei a II-a din cadrul DNA pe procurorul Doru Tulus.

Ministrul Justitiei, insa, a respins ideea potrivit careia cei doi si-ar fi dat demisia ca protest fata de decizia sa de a cere revocarea din functie a procurorului Doru Tulus. Tudor Chiuariu, ministrul de Justitie, a declarat ca motivele pentru acest gest le-a discutat in particular cu cei doi. "Este vorba despre un secretar de stat si un director, cu care eu am avut o discutie privata, care au dorit sa isi inceteze colaborarea cu Ministerul Justitiei", a spus Chiuariu.

Demisionarii sunt secretarul de stat Ion Codescu, directorul Laura Stefan si consilierul Cristi Danilet, din cadrul Ministerului Justitiei. Cei trei au fost numiti in functii de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Toti sustin ca si-au dat demisiile in semn de protest fata de situatia creata de cererea de revocare a unui procuror sef din DNA.

Ion Codescu a fost numit secretar de stat in septembrie 2005 de catre Monica Macovei.

Laura Stefan - procuror in cadrul Parchetului instantei supreme - a fost seful grupului de lucru privind Ordonanta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cel mai criticat act legislativ initiat de Monica Macovei, act normativ considerat neconstitutionat, pentru ca, printre altele, permitea accesarea sistemelor informatice de catre pocurori fara a avea mandat de la judecator.

Cristi Danilet si-a prezentat demisia marti, el fiind vazut in aceeasi zi la GDS, unde Monica Macovei a facut o declaratie de presa.

Danilet este membru al organizatiei SoJust, sustinatoare a lui Macovei. Desi este o organizatie din care fac parte si cativa magistrati, care nu ar trebui sa faca politica, aceasta si-a exprimat, printr-un comunicat, nemultumirea fata de motiunea anti-Macovei, votata de Parlament.

In scrisoare prin care isi anunta demisia, Danilet spune: "am avut impresia ca schimbarea ministrului justitiei e doar o chestiune politica si ca activitatea in MJ poate fi continuata de aparatul tehnic indiferent de cine e ministru. M-am inselat. Intrucat nu vreau ca numele meu sa fie asociat cu epurarea politica din justitie, cu presiuni asupra acesteia, cu incalcarea grava a principiilor de independenta a procurorilor si a judecatorilor, cu instaurarea fricii si instabilitatii printre magistrati, am decis sa ma reintorc la Tribunalul Cluj pentru a-mi continua activitatea ca judecator... independent".

"Promit insa sa fac parte dintre cei care vor monitoriza acerb activitatea institutiilor create sa administreze justiAAAia (MJ) sau sa apere independenta acesteia (CSM), fara a da curs niciunor forme de influentare a ceea ce suntem cu totii, judecatori si procurori, datori sa facem: sa ne exercitam functia in mod PROFESIONIST, INDEPENDENT SI IMPARTIAL. Iar acestea sunt principii pe care, de la om simplu pana la om de afaceri sau om politic, trebuie intelese, respectate si aparate".

Solicitarea de revocare din functie al lui Doru Tulus a fost formulata marti, dimineata, de ministrul Justitiei. La sedinta CSM, Tudor Chiuariu a avut un schimb dur de replici pe aceasta tema cu procurorul general al Romaniei, dar si cu procurorul general al DNA. Cei doi sustin ca ministrul Justitiei nu are motive intemeiate sa ceara schimbarea procurorului.

Basescu: Schimbarea lui Tulus arata disperarea de a ajunge la 'oala cu procurori'

Macovei: Chiuariu sa-si retraga cererea sau sa demisioneze

Daniel Morar: 'O imixtiune politica a ministrului justitiei'

Boc: 'Se vrea blocarea dosarelor politicienilor'

Transparency International protesteaza fata de cererea lui Chiuariu

Ministrul Justitiei a cerut demiterea anchetatorului lui Voiculescu si Morega

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...