Macovei: Chiuariu sa-si retraga cererea sau sa demisioneze

Marti, 08 Mai 2007, ora 18:06
2916 citiri
Macovei: Chiuariu sa-si retraga cererea sau sa demisioneze

Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a cerut, marti, ca actualul titular al ministerului, Tudor Chiuariu, sa-si retraga solicitarea de revocare a procurorului DNA Doru tulus, iar in caz contrar sa demisioneze sau sa fie revocat.

"Ceea ce s-a intamplat astazi (marti - n.r.) arata foarte clar ca se practica imixtiunea politica in actul de justitie, ca se incearca oprirea dosarelor in care sunt cercetati politicieni si aceasta constituie un atac la independenta procurorilor", a declarat Monica Macovei intr-o conferinta de presa la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS).

Ea a spus ca demersul lui Chiuariu, de a cere revocarea unui procuror care instrumenteaza dosare de coruptie ale unor oameni politici, dovedeste ca "mesajul premierului si al noului ministru privind continuarea luptei anticoruptie a fost o minciuna".

Ea a afirmat ca sectia condusa de procurorul tulus a trimis anul trecut in judecata mai multi parlamentari, iar in acest moment are in lucru dosare privind politicieni, dand ca exemple dosarul liderului PC Dan Voiculescu, al vicepremierului Marko Bela, "dosare cu primari liberali", precum si alte dosare privind politicieni.

Macovei a amintit ca, "la eliminarea steguletului rosu pe coruptie si integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, DNA, inclusiv domnul tulus, au avut un rol hotarator".

in opinia lui Macovei, ministrul Chiuariu "are ceva de ascuns", de vreme ce a cerut ca sedinta CSM sa fie secreta, a trimis cererea de revocare luni noaptea, la ora 23.00 si nu a argumentat-o asa cum cere legea.

Procurorul tulus a aflat marti dimineata ca ministrul justitiei a cerut CSM sa discute revocarea sa din functie. Nici procurorul general Laura Codruta Kovesi nu a fost informata despre aceasta cerere decat marti dimineata si a cerut explicatii.

Kovesi a precizat, in sedinta CSM, ca, potrivit Legii 303/2004, un procuror poate fi revocat din functia de conducere de catre ministrul justitiei doar in urma unor controale efectuate la solicitarea CSM sau a sefului DNA sau a procurorului general.

Daniel Morar: "O imixtiune politica a ministrului justitiei"

Transparency International protesteaza fata de cererea lui Chiuariu

Boc: "Se vrea blocarea dosarelor politicienilor"

Ministrul Justitiei a cerut demiterea anchetatorului lui Voiculescu si Morega

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...