Macovei, despre scandalul de la CSM: Magistratii o merita pe Bejinaru

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 17:53
3576 citiri
Macovei, despre scandalul de la CSM: Magistratii o merita pe Bejinaru
Foto: AdriaticInstitute

Numirea Floricai Bejinaru in postul de sef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desi a colaborat cu Securitatea, nu trebuie sa mire pe nimeni, a declarat, pentru TV Ziare.com, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

Mai mult, supararea magistratilor pentru numirea acesteia in fruntea CSM nu este justificata, in conditiile in care aceasta a fost membru al Consiliului timp de cinci ani si nimeni nu a facut nimic, spune Macovei.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Monica Macovei.

Macovei aminteste ca magistratii au decis ca Bejinaru nu a facut politie politica si ca, desi s-au dat decizii pentru ca membrii CSM sa fie revocat din functie, aceasta sta de ani de zile in Consiliu.

"Daca au lasat-o balta atunci si au acceptat si nu le-a pasat ca doamna Bejianriu este in CSM - dansa sta in CSM de cinci ani de zile -, e doar bomboana pe coliva, ca e aleasa si presedinte. Atata timp cat au stat multumiti poate ca asta merita si poate ca unii dintre ei sunt reprezentati bine de doamna Bejinaru", a declarat Macovei.

Macovei a adaugat ca nu este deloc suprinsa de numirea lui Bejinariu la CSM, adaugand ca "a vazut multe actiuni rusinoase si ilegale ale Consiliului".

"Doamna Bejinariu ar fi trebuit sa fie eliminata din CSM", adauga Macovei, Consiliul fiind chiar institutia care ar fi trebuit sa o excluda. Acest lucru nu se va intampla, adauga Macovei, pentru ca CSM este o institutie "care nu se poate reforma".

Membrii CSM trebuie sa fie cetateni de rand

Fostul ministru al Justitiei sustine ca, odata cu modificarea Constitutiei, ar trebui sa se schimbe multe lucruri in ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii. Prima schimbare care ar trebui adusa ar fi eliminarea votului secret: decizia CSM ar trebui sa fie publica si motivata.

O alta problema ar fi aceea a membrilor, care ar trebui alesi din randul cetatenilor de rand, si nu al magistratilor.

"E bine sa intre oameni in CSM, nu reprezentanti ai profesiilor, adica un avocat si un executor judecatoresc. Haide sa reformam avocatii si executorii judecatoresti si dupa aceea sa le dam mai multe puteri", a declarat Macovei.

Judecatoarea Florica Bejinaru a fost votata luni in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dupa cinci tururi de scrutin.

Alegerea lui Bejinaru a fost contestata, in conditiile in care aceasa a fost acuzata de colaborare cu Securitatea. Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca va contesta in instanta alegerea acesteia.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Monica Macovei Ziarecom, #magistrati merita Bejinariu, #Florica Bejinariu CSM , #justitie